avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract de munca fara drept de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract de munca fara drept de somaj

Avem o societate de exploatare material lemnos.Pentru vanzarea materialului lemnos am angajat o persoana cu studii in domeniu.Desi la Ocolul Silvic unde a lucrat ca brigadier silvic a produs o paguba destul de mare iar Ocolul l-a folosit ca muncitor pentru recuperarea sumei ,noi i-am acordat o sansa si l-am incadrat la Ocolul silvic privat . Aici a procedat la fel iar paguba produsa este destul de mare. Intrebare: cum putem sa-i desfacem contractul de munca, sa-l punem sa plateasca paguba si sa nu-i acordam somaj motivat de faptul ca ne-a furat.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 30 Decembrie 2013
1. Avand in vedere fapta savarsita, i se poate desface disciplinar raportul de munca.
Pasii sunt urmatorii:
intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

2. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.

3. Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.
In cazul in care decideti sa ajungeti la un acord cu angajatul care v-a produs o paguba, trebuie sa aveti in vedere ca:valoarea pagubei nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paguba adusa firmei StroeViorel89 StroeViorel89 buna ziua, am si eu o nedumerire de curand am adus un prejudiu firmei la care lucrez prin distrugerea unui monitor care ar costa aproximativ 5000 de euro am ... (vezi toată discuția)
Problema morosanucristian morosanucristian lucrez la o firma de curierat si acum cateva zile am pierdut o suma de bani din incasarile facute pe teren...seful de la firma unde prestez eu servicii mia zis ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract litera i elena1312 elena1312 Pot sa desfac un contract de munca disciplinar daca a plecat de la locul de munca fara sa anunte pe nimeni, nu mai raspunde la telefon si nu s-a mai prezentat ... (vezi toată discuția)