avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Copyright scribd.com
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Copyright scribd.com

Bună ziua,

Am citit tot ce am găsit legat de dreptul de autor și copyright însă, pentru a înțelege mai bine, vă rog să-mi răspundeți pe exemplul unui foarte cunoscut și apreciat site, "scribd.com":

Ce bază legală de funcționare dă dreptul ca oricine să poată publica pe scribd.com orice carte sau text, unele scrise de autori celebri și aflate în domeniul public, iar altele chiar fără niciun nume de autor, ca și cum ar fi texte anonime (deși pe alte siteuri textele au semnături și chiar copyright pe numele adevăraților autori), și să pretindă bani pentru o descărcare contra cost ?

Vă mulțumesc
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 20:05, 3 Ianuarie 2014
Scribd se supune legilor texane si DMCA-ului.
Asta zic și ei, și tocmai de aceea m-am uitat prin DMCA, însă problema este că niciunde în lege nu am găsit faptul că oricine poate publica, așa cum scriam mai sus, orice carte sau text, unele scrise de autori celebri și aflate în domeniul public, iar altele chiar fără niciun nume de autor, ca și cum ar fi texte anonime (deși pe alte siteuri textele au semnături și chiar copyright pe numele adevăraților autori), și să pretindă bani pentru o descărcare contra cost.
Așadar, ori DMCA permite vânzarea unor opere care nu-ți aparțin - și n-am văzut eu, ori scribd nu respectă legea, ori ceva îmi scapă mie, motiv pentru care am apelat la Dvs. cu speranța că voi găsi pe cineva interesat de subiect, poate chiar un autor care și-a descoperit propriile texte vândute pe scribd, de alții.
Vă mulțumesc domnule tgeorgescu, și tuturor celor care veți da atenție solicitării mele.
Cei pagubiti prin publicarea unor texte pot face o notificare DMCA catre Scribd pentru textele pentru care detin drepturi de autor. Scribd trebuie sa raspunda notificarii intr-un timp rezonabil si sa stearga textele care violeaza drepturile de autor ale tertilor, blocand conturile care fac abuz de serviciile Scribd. Pentru cum se inainteaza aceasta notificare vedeti [ link extern ]

De ex. trebuie sa semnati (cu pixul/stiloul) un juramant ca sunteti detinatorul drepturilor de autor, si sa recunoasteti ca in caz ca nu ar fi adevarat faptul declarat va faceti vinovat de infractiunea de sperjur.
Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
tgeorgescu, utilizator
Știți vă rog dacă același jurământ l-au semnat și cei care au publicat textele ce nu le aparțineau? Ori, ce altă dovadă de paternitate a textelor - sau de împuternicire - se cere la publicare? Și-apoi, semnăturile cu pixul (stiloul) se trimit prin poștă, sau cum?
Sunt multe întrebări, iar situația este foarte complicată și prin faptul că cei mai mulți autori nu au de unde să afle (decât întâmplător) că scrierile lor sunt vândute ilegal, ca să nu mai vorbim despre operele din domeniul public, acelea care nu mai au autori în viață pentru a trimite formularul la DMCA.
Vă mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
scriitor, utilizator
Notificarea DMCA trebuie trimisa prin posta. Cei care publica texte pe Scribd nu trebuie sa depuna juramant, se prezuma buna lor credinta pana la proba contrarie, caz in care pot fi urmariti penal pentru piraterie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)
Este legala folosirea acestui program pentru descarcare fisiere? ContSters224507 ContSters224507 Este legal sa folosesc internet download manager pentru a descarca de pe scribd un pdf privat cu drepturi de copyright (care nu are optiune de download) daca ... (vezi toată discuția)
Incalcarea drepturilor de autor / copyright liviu.v liviu.v Salutare tuturor ! Ca si consultant si mediator, ofer ajutor unor domnisoare care lucreaza ca si Modele Video Chat . Un site din Romania fura si distribuie ... (vezi toată discuția)