avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias rau platnic
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias rau platnic

Am o chiriasa cu care am contract de inchiriere dar care nu si-a platit intretinerea la bloc. Locuiesc in alta localitate, in Giurgiu, iar apartamentul este la Constanta.
In luna noiembrie 2013 am primit o scrisoare de la asociatia de locatari prin care aceasta ma instiinteaza ca s-au acumulat datorii restante de catre chiriasa in valoare de 3237,26 lei. Mai mult, imi spun ca se vor adresa Biroului de carte funciara al Judecatoriei Constanta in vederea instituirii unui sechestru asigurator pentru recuperarea sumei restante.
1. de ce abia acum sunt anuntata de neplata intretinerii de catre chiriasa?
2. cum pot obliga chiriasa sa plateasca intretinerea?
3. contractul pe care il am este perfect legal si pentru el platesc obligatiile la Directia de Finante Giurgiu.
4. cum sa procedez ca sa nu fiu eu cea pagubita ?
Cel mai recent răspuns: costi1967 , utilizator 15:30, 24 Februarie 2014
cristina_apia a scris:
1. de ce abia acum sunt anuntata de neplata intretinerii de catre chiriasa?

E bine ca v-au anuntat si puteti sa luati masuri. Era poate mai rau daca primeati instituirea privilegiului imobiliar de la OCPI sau citatie cu primul termen in instanta.
2. cum pot obliga chiriasa sa plateasca intretinerea?

Aplicati prevederile conttractului de inchiriere. Ati prevazut in contract obligatia chiriasului de a plati cotele de intretinere la asociatie, fondurile necesare...?
3. contractul pe care il am este perfect legal si pentru el platesc obligatiile la Directia de Finante Giurgiu.

Felicitari! Verificati clauzele acestuia.
4. cum sa procedez ca sa nu fiu eu cea pagubita ?

Reziliati contractul, evacuati chiriasul, actionati-l in judecata pentru a va recupera paguba.
Multumesc. Va rog sa aveti amabilitatea sa ma indrumati pas cu pas ce trebuie sa fac eu in continuare. Va voi aduce la cunostinta ce anume scrie in contractul meu:
1. Primul, in calitate de proprietar, inchiriaza, iar al doilea, in calitate de chirias ia cu chirie imobilul situat in Constanta, str...
2. imobilul inchiriat se preda in stare de folosinta, cu instalatiile si inventarul complet.
3. termenul de inchiriere este de 1 an, cu incepere de la data de 22.04.2013 pana la data de 22.04.2014.La expirarea termenului, chiriasul de obliga sa elibereze imediat spatiul.
Contractul se poate rezilia de oricare din parti, cu conditia de a anunta in scris cu cel putin 30 zile inainte.
4. Chiria lunara este de ---, platita in avans pe 1 luna.
Chiria sedatoreaza începând cu data prevazuta in contract si este stabilita de comun acord intre parti.
Plata chiriei se face in numerar in lei si anume lunar pe data de de 10 ale lunii.
5. Chiriasul este obligat ca la mutarea sa sa predea proprietarului suprafata respectiva in stare de folosinta si curatenie, cu inventarul complet.
6. Imobilul inchiriat va fi folosit potrivit destinatiei sale.
7. Proprietarul are dreptul sa verifice, cu instiintarea prealabila achiriasului si numai in prezenta acestuia, modul in care chiriasul foloseste si intretine imobilul inchiriat
8. In cazul in care chiriasul nu respecta obligatiile cu privire la intretinerea si repararea imobilului inchiriat si plata chiriei, proprietarul poate cere rezilierea contractului de inchiriere si evacuarea chiriasului in conditiile stabilite de lege.
9. plata chiriei, precum si costurile cu intretinerea, curentul electric, cablu tv, telefon, internet, revin chiriasului.
10. prezentul contract se completeaza in mod corespunzator si cu prevederile legale in vigoare.
11. Prezentul contract s-a incheiat in 4 exemplare.
Acestea fiind spuse, cum rezolv eu problema in continuare?
Ce raspuns sa dau Asociatiei de locatari?
In adresa primita de la asociatie scrie astfel:
Va facem cunoscut ca la ap.--, al carui proprietar sunteti, la data prezentei adrese (14.11.2013) s-au cumulat datorii in suma de 3237,26lei.
conform art. 26 si 27 din Legea 230/2007, asociatiile au un privilegiu imobiliar, cu rang prioritar, asupra apartamentelor care au restante de cel putin trei luni. Restantele de la ap. -- dateaza din decembrie 2012, in situatia in care in sezonul rece 2012-2013 chiriasul a beneficiat de subventie pentru ajutor de incalzire.
De asemenea, chiriasul a fost somat si notificat pentru achitarea sumei.
Ca urmare,daca in cel mai scurt timp nu se achita datoria, asociatia se va adresa Biroului de carte funciara al judecatoriei Constanta, in vederea instituirii unui sechestru asigurator (ipoteca legala) pentru recuperarea sumei restante .
Eu inteleg asa: ca Asociatia stia de restante inca de anul trecut, ca a somat chiriasa, nu stiu când dar a facut-o, ca mi-a trimis mie acum aceasta adresa si ca vrea sa-mi ipotecheze casa!
E posibil asa ceva? Cum rezolv aceasta problema?
Cu respect,
Cristina Teodorescu
Am fost si eu in situatia dvs si va spun din propria experienta cea mai buna varianta este sa discutati cu chiriasul si sa-l faceti sa inteleaga ca trebuie sa-si plateasca obligatiile. Chiar si treptat si tot e bine.

Binenteles puteti adopta si varianta propusa de domnul @adriantot insa s-ar putea ca doar sa-l faceti sa plece. Iar pentru a recupera datoriile singura cale este instata. Si dupa un proces ce dureaza de regula minim 1 an, probabil veti obtine drepturile si va trebui sa le plateasca. Atentie, daca are de unde.

In cazul meu pot sa spun ca finalul a fost fericit pentru ca, chiriasul nu a fost rau intentionat, a fost doar dezinteresat, si treptat am recuperat din datorii. Abia apoi l-am dat afara.


Orientati-va si dvs dupa om. Toata lumea e de acord ca aveti dreptate insa cu diplomatie si tact puteti sa rezolvati situatia fara a ajunge in instanta.


Discutati si cu cei de la asociatie si spuneti-le ca va veti da toata silinta sa rezolvati problema si sa amane procedura sechestrului.
Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
grandanat, utilizator
Aveti dreptate. Asta am facut din noiembrie de când am primit adresa de la asociatie! Chiriasa este o femeie singura cu un copil asmatic al carei barbat a plecat in Anglia si nu-i mai da nici un semn de viata! Si totusi, chiar si in aceste conditii, de ce sa platesc eu? Unde am gresit?
ca pentru aceasta mizerie de chirie, platesc la stat si impozit si ii opreste sotului si CASS?. contractul este facut pe numele lui, el fiind de fapt proprietarul si el nu este angajat ci este administrator al unei firme?! Nu mai vorbesc de tot felul de plicuri pe care le primeste de la Finante!
@cristina_apia,
Conform contractului de inchiriere, dumneavoastra ati predat apartamentul acestui chirias in 22.04.2013 iar asociatia va spune ca aveti restante inca din toamna anului 2012. Dumneavoastra nu ati stiu de aceste debite? Nu ati locuit in apartament ori ati avut alt chirias inainte care a lasat acele restante la asociatie?

Contractul, in mare este in regula dar nu se specifica foarte clar, concret obligatia chiriasului de a achita luna de luna cotele de intretinere catre asociatia de proprietari "Panseluta" sau cum se numeste asociatia din care face parte apartamentul. Doar mentiunea:
9. plata chiriei, precum si costurile cu intretinerea, curentul electric, cablu tv, telefon, internet, revin chiriasului.

este destul de subtire. Verificati cu aceasta ocazie si daca sunt restante la furnizorii de energie electrica...
Avand in vedere ca adresa de la asociatie este de acum aproape 2 luni, ar fi cazul sa va grabiti pentru o intelegere amiabila, sa platiti o suma si sa discutati serios cu chiriasul.
Noi, de regula dam termen 15 zile proprietarului de la primirea notificarii. Daca in 15 zile nu achita demaram actiunea de instituire a privilegiului, mediere, instanta.


Alte discuții în legătură

Datorii primarie (proprietar apartamente) catre asociatie CristiGanea CristiGanea Buna ! Problema este in felul urmator:In 2008 au fost evacuati 2 familii din locuinta de catre primarie,primaria fiind proprietarul apartamentelor,aceste ... (vezi toată discuția)
Chirias care nu plateste intretinerea si chiria : solutie? draganrandrei draganrandrei Buna ziua, Am intocmit un contract de inchiriere pentru un imobil proprietate personala. Dupa trecerea iernii restantele la intretinere sunt mai mari de ... (vezi toată discuția)
Chiriasi fara contract de inchiriere rau platnici la intretinere manealidia manealidia Buna ziua, Sunt administratora unei asociatii de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea problema; In bloc sunt foarte multe apartamente inchiriate unde ... (vezi toată discuția)