avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie

1.Pentru infiintarea unei asociatii avand ca scop crearea unei centru de plasament are cine un model de statut sau/si de act constitutiv? Nu suntem specialisti dar vrem sa fie totul cum trebuie.
2. Pentru finantare ce putem trece inafara de donatii, cotizatii?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: barbarosza , utilizator 15:46, 13 Ianuarie 2014
Practica de a fi salariat pe proiect un membru al Consilului Director al unui ONG este o practica foarte curenta si necontestata, fiind chiar majoritara in anumite domenii unde organizatile sunt de regula mici si activeaza prin proprii membri, nu prin persoane din exteriorul organizatiei (voluntari sau salariati). La numar redus de membri tehnic nici nu ar mai putea constitui valabil un Consiliu DIrector sau ar fi unul cu oameni mai putin pregatiti specific in domeniu daca cei mai buni in domeniu, pentru a putea activa remunerat intr-un proiect al ONG-ului, ar trebui sa demisioneze din Consiliul Director. In caz contrar majoritatea asociatiilor din anumite domenii nu ar putea sa deruleze proiecte de amploare care prin natura si dimensiunea lor nu se pot face exclusiv pe baza de voluntariat sau cu personal recurtat din exterior, fiind de regula necesare competente de nisa pentru care exista putini oameni pregatiti si acestia sunt tocmai cei care s-au reunit in acea asociatie pentru a activa in comun in acel scop in acel domeniu specific.... O interpretare contrara consider ca in conditiile din Romania ar duce la o limitare semnificativa a dreptului constitutional si convential de asociere, ceea ce ar fi inaceptabil din motive pe care nu cred ca e nevoie sa le dezvolt aici.
In ceea ce priveste evitarea conflictului de interese si asigurarea exercitarii controlului angajatorului asupra angajatului, in cazul in care acesta este membru in Consilul Director: Repet ca apreciez ca pentru reprezentantul legal, dar si pentru alte persoane membre in Consilul DIrector, raportul juridic prin care ar fi remunerati (daca se doreste ca activitatea lor in cadrul acelui organ de conducere sa fie remunerata) ar trebui sa fie un contract de mandat si nu unul de munca, pentru ca cel de munca presupune raport de prepusenie si efectuarea in principal de acte materiale, nu emitere / incheiere de acte juridice.
Insa, daca este vorba ca un membru al consilului director, inclusiv presedintele, sa cumuleze si o alta calitate, de exemplu cea de coordonator de proiect sau asistent de proiect, eu nu vad nicio incompatibilitate absoluta, ci doar nevoia adoptarii unor masuri speciale care sa previna conflictul de interese.
Astfel, acel membru al COnsilului Director ar trebui ca, in cealalta calitate, de coordonator sau asistent de proiect de exemplu, sa nu fie intr-un domeniu care e in subordinea ierarhica a sa sau pentru care are atributii individuale de coordonare, conducere si control, ci ar trebui sa fie sub autoritatea altui membru al Consilului Director (nu a unei persoane de rang mai mic, de exemplu director executiv sau director de programe etc.) si, pentru chestiunile importante, sub autoritatea directa a plenului Consilului Director, care sa decida, fara participarea sa la vot, cu privire al remunerare, atributii, recompense si sanctiuni, concediu etc. si care sa il controleze actionand ca organ de control ierarhic in plen sau prin delegarea altor membri ai CD, sau controlul sa fie exercitat de Cenzor sau Comisia de Cenzori care, in asociatii, nu este subordonata nici CD ci doar AG, deci cu atat mai putin ar fi dependenta cunva de un membru al CD, fie el chair si presedintele organizatiei.
Desigur ca de dorit este evitarea unor asemenea situatii in care membrii CD cumuleaza si functii in aparatul de lucru curent, fie ele de conducere (ex. director executiv, director de programe, coordonator de program...) fie de executie, fie ele remunerate sau nu. Dar la asociatii cu numar mic de membri sau cu anumit specific, o asemenea situatie este inevitabila din motive practice, si riscurile pe care le implica se pot contracara adecvat prin masurile speciale mentionate de evitare a conflictului de interese prin delegarea atributiilor normale de reglementare, conducere si control ierarhic catre plenul CD sau alte persoane din CD decat persoana in cauza, elementele principale putand fi, la nevoie (de exemplu cu privire la remunerarea si alte aspecte legate de presedinte) date chiar in atributia Adunarii Generale....
Puem filozofa pe acest subiect multa vreme, dar atat timp cat nu exista vreo interdictie d.p..d.v.legal nu vad de ce nu s-ar cumula cele doua functii.

Cand se afirma ceva ca exista in doctrina sau intr-un text de lege se poate si demonstra.
Am scris clar ca NU EXISTA INTERDICTIE EXPRESA. Insa legislatia ONG este extrem de "subtire", foarte multe chestiuni care pentru societati comerciale sunt expres reglementate, pentru asociatii, fundatii si federatii nu sunt expres reglementate, ramanand sa se aplice cele cateva norme generale pentru persoane juridice in general, din Codul Civil, si in rest, prin analogie, texte legale din sfere apropiate, sau principiile generale ale dreptului in general sau ale anumitor ramuri de drept. A se vedea normele din primele pagini ale Codului Civil si din doctrina ref. interpretarea actelor normative si identificarea normelor aplicabile unei anumite situatii juridice nereglementate expres. Ref. abordari de genul "daca nu e expres interzis de lege nu vad de ce ar putea fi considerat nepermis" nu cred ca mai este ceva de spus. O duminica placuta tuturor!
Nicio abordare referitare la societatile comerciale nu poate fi aplicabila ONG-urilor.

De exemplu, Legea nr.31/1990 permite asociatului unica sa aiba calitatea de salariat.
Sunt functii alese, si functii numite. Nu incurcati incadrarea lor dpdv al unui viitor angajat. Eu sunt de parere ca @radumititean are dreptate in afirmatiile de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Componenta consiliului director al unei asociatii si ag laviniai33 laviniai33 Buna ziua, As dori o parere cu privire la situatia. Daca intr-o asociatie angajatii (nu e vorba de directorul executiv, dar si angajatii fac parte din ... (vezi toată discuția)
Raspundere membrii consiliului director intr-o asociatie non-profit alexandralazar alexandralazar Buna ziua, As vrea sa va intreb in caz de probleme intr-o asociatie non-profit, in ce masura membrii Consiliului Director al Asociatiei ar putea raspunde ... (vezi toată discuția)
Infiintare ong opera cristivoicu cristivoicu Doresc sa infiintez o organizatie non guvernamentala, asociatie,obiectivul principal fiind Opera.Pentru a se putea infiinta acest ong este nevoie de minim 3 ... (vezi toată discuția)