avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Mijloc fix ce nu se va regasi in patrimoniul societatii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Mijloc fix ce nu se va regasi in patrimoniul societatii

Buna ziua! Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: o soc. de constructii achizitioneaza din UE o instalatie tehnica de 55.000 lei. Aceasta instalatie va fi pusa in opera intr-un santier, face parte dintr-o constructie.
Cum inregistrez respectiva instalatie? Mentionez ca va fi receptionata in februarie 2014. Factura a fost primita in decembrie, la fel si plata, a fost facuta tot in decembrie. Avand in vedere ca va fi trecuta in consum pe santierul respectiv in februarie, ce inregistrari trebuie facute? Avand in vedere valoare trebuie inregistrata in clasa 2. Insa, o imobilizare poate fi data in consum?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ellinia , utilizator 09:37, 22 Ianuarie 2014
Toate materiile prime si materialele folosite in santier se inregistreaza pe stocuri cand se face receptia. Apoi, pe baza bonului de consum se trimit in santier si se face consumul efectiv, pe fiecare santier in parte. Nu am mai avut pana acum instalatii sau echipamente, au fost valori mici.
Daca l-as inregistra pe 223, avand in vedere ca in febr se va receptiona, cum il scad din gestiune?
Multumesc.
Buna seara,
In primul rand imi cer scuze pentru intarziere.

Pai faceti consumul, dar trebuie si recunoscute in contabilitate ce ati facut pana acum.
Dat fiind faptul ca nu ati inregistrat pe nici un cont pana acum, recomand folosirea conturilor 331 sau 345, ambele in concordanta cu 711. Trebuie sa faceti recunoasterea, mai ales ca treceti dintr-un an in altul, ca sa nu mai spun ca recunoasterea trebuia facuta lunar.
In functie de ce alegeti, utilajul il puteti baga direct acolo, in nici un caz in 223 pentru ca nu va apartine.
Pentru simplitate, recomand sa mergeti direct pe 345.
Exista si varianta cu 331 lunar, si la sfarsit il transferati in 345.

Pana acum cum ati facut cu celelalte santiere? Pe ce conturi mergeati?

Respect,
Dan Preda
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
ContSters307306, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri. Pana acum fiecare santier are analiticul lui la consumuri. In momentul in care se face aprovizionarea se incarca conturile de stocuri: poate fi un camion de caramida care se foloseste la trei santiere, de aceea departajarea se face la consum. Nu se foloseste contul 331.. Recunoasterea pe venituri se face cand se emite situatia de lucrari si se face factura pentru lucrarile executate, de regula lunar (depinde si de posibilitatile beneficiarului). Avand in vedere ca eu folosesc la constructii materii prime 301 si materiale consumabile si auxiliare 302, cred ca am sa folosesc contul 321, pentru ca il receptionez tocmai in februarie si factura e teoretic de avans, nu am inca o intrare. Cred ca pentru mine e o materie prima care ajuta la construirea cladirii respective. Dupa ce ii voi face receptia voi face consumul pe santierul respectiv. Am si cheltuieli adiacente, montajul (platit deja in avans) si transportul in febr.

Aseara ma mai gandeam cum e corect din punct de vedere al faptului generator pentru TVA: cand se considera achizitia facuta, in decembrie cand l-am platit integral, sau in febr cand se face livrarea efectiva? Cand fac declaratia 390? Plus ca mai este o declaratie, cea care iti schimba per fiscala daca ai facut o achizitie intracomunitara.
Nu am mai avut pana acum nici intracomunitare, nici importuri, asa ca am tot felul de situatii.
Buna seara,

Cum faceti recunoasterea veniturilor?
Intr-adevar, acum inregistrati doar avansul. Utilajul il recunoasteti la receptie.

Luati din UE cu TVA? Trebuie sa va inscrieti in ROI pentru a beneficia de taxare inversa.Si doar atunci declarati 390.
Firma dvs este platitoare de TVA?

Exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii de catre furnizor.

In cazul in care firma face o achizitie intracomunitara de bunuri, este obligata sa schimbe perioada fiscala din trimestru, in luna calendaristica.(Modificare vector fiscal 092)

Ghid util privind inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari
www.avocatnet.ro/content/art...

Respect,
Dan Preda.
Ultima modificare: Joi, 9 Ianuarie 2014
ContSters307306, utilizator
Multumesc de precizari.
M-am inscris din vara in ROI, stiam ca vom achizitiona instalatia respectiva. Am depus ieri 092 cu schimbarea perioadei fiscale. Suntem platitori de TVA, firma spaniola are si ea cod fiscal valid, l-am cautat si mi-am printat extrasul din VIES.
Am sa declar factura acum pe decembrie, pana pe 25 in decl 390. Chiar ieri am intrebat la Finante despre TVA si faptul generator, ca eu acum nu am decat un avans, o plata facuta firmei respective, nu consider ca s-a facut achizitia in sine. Mai corect mi s-ar fi parut sa o declar in febr, la receptie cand ar fi avut loc faptul generator pentru TVA. Desi nu cred ca voi mai primi vreo factura atunci, probabil actele de receptie si atat.
Nu au stiut sa ma lamureasca, asa ca am sa o declar acum, ca sa nu am probleme pe viitor.

Alte discuții în legătură

Avans achizitie intracomunitara cordos22 cordos22 Buna seara, Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns? In 31.03.2015, am efectuat o plata in avans pentru o achizitie intracomunitara a unui utilaj din Italia, ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 ioanaep ioanaep Buna ziua, In Noiembrie 2010 a luat fiinta societatea noastra, iar intrebarea mea este daca declaratia 390 se depune lunar sau trimestrial in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Factura achizitii intracomunitare decl.300 si 390. bogdan1955 bogdan1955 Firma platitoare de TVA,din Romania,inregistrata in ROI,face o achizitie intracomunitara-masina folosita-(nu intra in categoria second-hand)din Olanda,dela o ... (vezi toată discuția)