Un antecontract de vanzare-cumparare incheiat la notarul public in care exista prevederea: "in situatia in care promitentul vanzator nu va prezenta actele necesare in original la momentul incheierii in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare privind apartamentul ,prezentul antecontract de vanzare-cumparare se reziliaza de drept si partile vor fi puse in situatia anterioara,cu obligatia subscrisei promitenta vanzatoare de a restitui dublul avansului primit".
Intrebarea mea este daca acest antecontract de vanzare-cumparare incheiat la notarul public si care constata debite in bani constituie titlu executoriu si pot merge direct la executorul judecatoresc iar acesta va soma vanzatorul?
Este mai mult decat discutabil ceea ce s-a intamplat.
In mod normal nu se poate executa un antecontract de vanzare cumparare.
Niciunul dintre clientii mei nu au avut probleme cu asa ceva.
Adica nu au fost executati silit in baza unui antecontract de vanzare cumparare si raman la aceeasi parere.
Pot exista solutii pur izolate.In viitor este insa incert ca se va mai intampla asa ceva.
In celalalt topic, pe care l-am citat in primul meu mesaj de mai sus, am adus toate argumentele juridice pentru a demonstra ca acest titlu executoriu poate fi executat fara probleme. Daca imi aduceti un argument solid ca ceea ce am spus eu acolo este eronat, poate reusim sa ajungem la un punct de vedere comun. Avem titlu executoriu, avem o creanta certa, lichida si exigibila. Unde ar fi problema in a executa un astfel de act?
Din punctul meu de vedere este necesar ca anterior momentului inceperii executarii silite sa fie stabilit in mod indubitabil care parte se afla in culpa, adica care parte a generat neexecutarea contractului.Pentru ca situatia juridica existenta se poate manifesta sub forma unui litigiu.
Executorul nu poate crede pe cuvant una din parti pe cuvant.
Se pot comite grave abuzuri si de aceea imi pare deosebit de discutabil a se proceda la executarea silita inainte de a se stabili care parte s-a facut vinovata de neexecutarea contractului in conditiile stipulate.
Constituie o veritabila incalcare a dreptului la aparare.
Se pot face aparari de fond pe calea contestatiei la executare dar aceste aparari nu consider ca pot conferi aceleasi drepturi odata ce a fost inceputa executarea silita.
Curios mai este si faptul ca pana in prezent nu am intalnit absolut nimic in jurisprudenta CEDO cu privire la acest aspect al executarii unui antecontract de vanzare-cumparare.
Eu cred ca ceea ce a generat executarea silita a fost in realitate valoarea imensa a imobilelor si onorariile executorilor.
Poate ne ajuta cineva si ne spune daca si in alte state din UE se procedeaza la fel.
Mai retin faptul ca, in urma nu cu multi ani executorii nu executau nici macar contracte de vanzare-cumparare.Despre antecontracte de vanzare-cumparare nici macar nu putea fi vorba.
Ok! Ipoteza mea este urmatoarea. Ante-contract de vanzare cumparare, cu clauza penala, in cazul in care promitentul vanzator nu-si indeplineste promisiunea de anzare, este obligat la plata dublului avansului. Promitentul vanzator, nu vinde pana la scadenta. romitentul cumparator il notifica prin executor ca in data de, la ora de, este asteptat la notarul x sa incheie contractul de vanzare cumparare. Promitentul vanzator nu se prezinta. Notarul redacteaza incheiere consemnare a faptului ca promientul vanzator, legal notificat nu s-a prezentat sa isi indeplineasca promisiunea de vanzare. In momentul asta promitentul cumparator, in baza titlului executoriu antecontract de vanzare-cumparare, poate merge la executor si sa ceara executarea silita a dublului avansului, sau poate merge in instanta sa ceara redactarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.
Am sau nu dreptate? Unde gresesc?
Poate exista o cauza de forta majora care sa impiedice partea sa se prezinte la notar.Acesta poate sa fie internata in spital, sa aiba alt domiciliu, etc.Ei fac procedura prin afisare.O alta problema si aceasta...
Executarea dublului avansului presupune existenta dovedirii unei culpe.Culpa trebuie sa fie dovedita in conditii de contradictorialitate in fata unei instante de judecata cu respectarea dreptului la aparare.Aici vad eu problema.
Se pot face multe manarii...