avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... insarcinata in medical cu risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

insarcinata in medical cu risc maternal

buna ziua sunt insarcinata in 29 saptamani si sunt in concediu risc maternal si as vrea sa stiu cum se plateste acest medical e doar 75% asa cum scrie pe medical sau mai trebuie sa imi dea angajatorul si alti bani pt ca la primul copil am avut aceeasi problema si am stat tot in medical cu risc de sarcina dar am fost platita mai mult. salariul e acelasi nu sa modificat cum sa procedez? multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:05, 7 Ianuarie 2014
Indemnizatia pentru concediul de risc maternal se calculeaza cu media veniturilor realizate in cele 6 luni anterioare intrarii in concediul medical.
Adica: totalul veniturilor din cele 6 luni se imparte la totalul zilelor lucrate in cele 6 luni, media obtinuta (cu 2 zecimale) se inmulteste cu 75% si cu numarul de zile lucratoare incluse in perioada de medical inscrisa pe certificat.
Din indemnizatia de medical se retine doar CAS 82 lei (pentru o luna intreaga).

OUG nr.158/2005:
ART. 31
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordã o indemnizaţie de risc maternal care se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute la alin. (2) reprezintã 75% din baza de calcul stabilitã conform prevederilor art. 10.

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii. ....


Probabil ca anterior ati avut venituri mai mari in cele 6 luni care intra in baza de calcul a indemnizatiei de risc maternal.
Angajatorul nu are obligatia de a mai plati ceva in plus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal crisn crisn Buna ziua, as dori sa stiu cum se calculeaza concediu de risc maternal,daca se retin sau nu contributiile . Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu de risc maternal ContSters243704 ContSters243704 cred ca au claculat gresit banii p co d risc d luna asta eu am un salar brut d 492 euro * 4.5059(euro din 30 noiembrie)=2216.90 lei/ brut * 75%( din brut pt ... (vezi toată discuția)