avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1525 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general sold de casa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

sold de casa

Buna ziua!

Am si eu o problema. Lucrez ca si contabila la o firma. Seful lunar retrage din banca in numerar sume cuprinse intre 40.000 si 60.000 RON, pe care ii cheltuie in interes personal bineinteles fara sa ii justifice in vreun fel. Problema este ce sa fac cu acesti bani? Pe ce cont ar fi mai bine sa ii inregistrez, pentru ca de la o luna la alta se aduna sume tot mai mari. Momentan ii inregistrez pe 5311 ca depunere de numerar, dar dupa cateva luni am un sold la casa, :O care nu il pot justifica in caz de control. Cum sa procedez? pentru ca e clar ca patronul nu va renunta sa retraga bani, banii lui. Contabila de dinainte facea la fel si micsora soldul de casa prin formula 542=5311, fara nici un document, facea operatia asta de vreo 10 ori intr-o luna. ( deci scadea din casa cam 50.000 RON pe luna).

Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 13:41, 9 Aprilie 2009
Feni, are dreptate.In plus aveti grija, cand sumele retrase de administrator ajung la 15 000eur,trebuie anuntat si oficiul de spalarea banilor.Aceste sume sunt considerate legate intre ele si fac obiectul notificarilor.In cursul anului,aceste retrageri nu pot fi considerate plati din dividende, decat daca anul anterior ati realizat profit si s-a repartizat in anul in curs la dividende.Daca nu, aceste plati nu pot fi dacat avansuri cheltuieli gospodaresti, care 'deocamdata" nu sunt reglementate in cat timp trebuiesc justificate.Soldul contul 542 la sf.anului trece in contul 461. Indiferent cum le veti plati,obligatoriu trebuie intocmit dispozitie de plata catre caserie,altfel aceste sume nu sunt recunoscute ca operatiuni contabile(nu au document justificativ)si sunt tratate ca evaziune fiscala.
Aveti grija la urmatoarele aspecte:

1.Daca contabilizati in 542- valoarea unei plati nu poate fi mai mare de 5000 lei si cumulat cu celelalte plati la furnizori mai mare de 10.000 lei (OG 15/1996 modificata)

2. Daca contabilizati in 461- aveti in vedere ca sumele sa nu depaseasca plafonul de 15.000 euro stabilit de legea privind spalarea banilor (legea 656/2002 modificata)

3.IN MOD OBLIGATORIU conform 1752/2005 cu modificarile ulterioare sumele nedecotate la data bilantului din contul 542 se trec in contul de debitori diversi 461la data depunerii

.... si de aici incepe distractia cu impozitul dividende .... lucru pe care va recomand sa il luati foarte in serios
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Totusi mai am o intrebare: in caz de un control cine este tras la raspundere?
felisana a scris:

Multumesc mult pentru raspunsuri!
Totusi mai am o intrebare: in caz de un control cine este tras la raspundere?

In mod normal daca respecti toata procedura legala nu ai de ce sa fii trasa la raspundere... insa depinde foarte mult si de ce scrie in fisa ta de post , de cine ridica banii din casa, ce scrie pe foaia de retragere.... etc.
Cel care raspunde este administratorul.

Te sfatuiesc:
1. sa ii faci o informare scrisa- pe care sa o remiti patronului prin secretariat sau prin mail
2.sa iti verifici fisa postului
Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic.(Legea contabilitatii art.10,alin4).Aveti posibilitatea sa refuzati sa inregistrati operatiuni neconforme si sa sesizati administratorul pentru reglementarea lor .

Alte discuții în legătură

Inregistrare corecta in conta Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu patronul pleaca in delegatie in alt oras pentru cumparare marfa,venind inapoi cu facturile aferente.eu in conta [b]sunt obligata[/b] sa fac inregistrarea ... (vezi toată discuția)
Am un sold foarte mare la registrul de casă pentru luna septembrie. aș vrea sa ma duc cu ridicările de numerar din bancă din septembrie pe luna octombrie, pot să fac acest lucru? ionela11 ionela11 Buna ziua, Am in luna septembrie un sold foarte mare la registru de casa. As vrea sa ma duc cu ridicarile de numerar din banca in luna septembrie pe luna ... (vezi toată discuția)
Cum pot inchide soldul respectiv? iuli-ana iuli-ana in urma controlului avut ni s-a sugerat sa vindem barca pe care o detinem (era folosita de patron pt. protocol) problema mea este ca valoarea ei este de ... (vezi toată discuția)