avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... despre somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

despre somaj

Buna seara,
Un prieten a fost dat afara prin restructurarea postului, deci beneficiind de somaj.
Aici, are 10 luni de cand e angajat.
Pentru a putea beneficia de somaj, trebuie sa aiba 12 luni in care s-a cotizat la somaj in ultimele 24 luni.
Din pacate, pentru cele 2 luni care-i lipsesc pentru a putea beneficia de somaj trebuie sa mearga la fostul angajator, care nu e de gasit. Si-a schimbat sediul si domeniul de activitate.
Ce ar trebui sa faca, unde sa se adreseze pentru a putea totusi beneficia de somaj in aceasta situatie?
O seara cat mai placuta,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:48, 9 Aprilie 2009
La somaj se depun lunar declaratiile cu privire la contributii dar nu se plateste si contributia. In trecut contributiile se plateau la somaj, la sanatate,,,,,,,etc. in prezent se platesc la fisc. In acest fel somajul are informatii doar cu privire la contributiile datorate, din adeverinta afla daca sau si platit . De aceea va recomandam sa solicitati administratiei fiscale daca societatea are sau nu debite din contributiile datoare pentru salarii.
Cu fiscul ar fi o solutie, dar nu se dau informatii de genul asta decat imputernicitului societatii sau avocatului in baza imputernicirii avocatiale.Si tot nu ajuta la nimic.Mai repede as merge pe varianta obtinerii unui certificat constatator de la ORC si daca ORC-ul ii confirma ca firma este dizolvata sau radiata sau cum e, m-as duce la somaj.Tot acolo se rezolva, pentru ca ei verifica orice adeverinta in baza lor de date.
Buna seara ...sau buna dimineata la aceasta ora

Daca vede cineva acest mesaj , va rog sa ma ajutati , sa ma sfatuiti in legatura cu urmatoarea situatie :
directorii firmei la care am lucrat pana acum o luna, din cauza crizei, au hotarat sa concedieze o parte din angajati , printre care si eu .Disponibilizarile au fost intocmite cu data de 28 febr 2009 , insa am stabilit cu ei , respectiv si cu contabila sa-mi mai acorde o saptamana , deoarece abia pe 5 martie faceam 1 an . Mi-au incheiat cartea de munca cu data de 6 martie , iar cei de la ITM au eliberat-o destul de tarziu. Intr-un final am fost anuntata acum 2 zile ca mi-au trimis-o de la Bucuresti la Constanta. Insa nelamurirea mea este ca, m-am interesat in urma cu cateva saptamani la Fortele de Munca, ITM peste tot cum se procedeaza in leg cu somajul . Mi s-a spus ca in termen de o luna de la data incheierii activitatii pe cartea de munca daca nu depun actele pt somaj, il pierd. Eu abia am primit cartea de munca , a trecut 1 luna . cum sa fac ?am tot sunat si nu mi s-a spus concret cum sa fac, daca mai beneficiez sau nu .
Si as mai avea o intrebare , daca eu nu sunt in localitate , este posibil sa se intocmeasca o imputernicire astfel incat sa se ocupe mama mea de depunerea actelor pentru somaj?? din cate stiu nu, mai ales si ca in fiecare luna trebuie sa semnez eu personal daca as lua somaj nu ?? nu poate semna mama de exemplu nu ? din punctul lor de vedere ar zice ca muncesc in alta parte sau in alta tara nu ?
Imi cer scuze daca nu explic tocmai bine , nu am luat somaj niciodata , nu inteleg exact cum se aplica legile desi am tot cautat pe internet si am intrebat cunoscutii.

Astept cu nerabdare sfaturile dvs!
Deci, daca nu depuneti actele in termen de o luna de la desfacerea contractului de munca la AJOFM, veti beneficia de somaj cu data cu care le depuneti. Daca le depuneti in termen de 30 de zile, veti beneficia de somaj incepand cu ziua imediat urmatoare desfacerii contractului de munca. Deci, singurul dezavantaj pe care il aveti e faptul ca in carnetul de munca veti figura cu o luna pauza in ceea ce priveste stagiul.
In ceea ce priveste depunerea actelor de catre mandatar, acest lucru nu este permis, avand in vedere ca este un drept personal, de care beneficiati exclusiv dvs, si mai ales ca una dintre conditiile pentru a lua indemnizatie de somaj este sa va aflati in cautarea unui loc de munca.
multumesc pt raspuns si pt promptitudine.

mai am o intrebare : cum se calculeaza valoarea somajului ?? se poate sa-mi spuneti cu aproximare val somajului de exemplu la un salariu brut de 2500 ron (care apare pe cartea de munca) si cca 1800 - 2000 net .


Alte discuții în legătură

Acte cerute pt somaj! dorali dorali in cazul in care am extrasul de cont cu viramentele de la o societate unde am lucrat cu 7 ani in urma,imi mai trebuie o alta adeverinta din care sa reiasa ... (vezi toată discuția)
Completare adeverinta somaj caramica_24 caramica_24 Buna ziua. Luna acesta pe 20 se termina perioada in care am stat inCCC, iar firma la care am lucrat a dat faliment si trebuie sa ma bage in somaj,dar eu la ... (vezi toată discuția)
Carte de munca acsuka1981 acsuka1981 Buna ziua. Am si eu o intrebare. Sper sa ma poata lamuri careva. Am fost angajata la o firma din 2005, insa in 2007 am plecat de la ei, insa cartea de munk a ... (vezi toată discuția)