avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional la contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional la contract de munca

Buna ziua.la serviciu este posibil sa semnez un act aditional prin care imi va mari salariul si ma va obliga sa stau in firma o anumita perioada. Politica firmei in aceste cazuri este sa treaca in actul aditional o suma pe care trebuie sa o restitui daca pleci. Aceasta suma, dupa ei, reprezinta contravaloarea cunostintelor acumulate la locul de munca si a cursurilor interne care se fac.

Aceste cursuri se fac pt a ne imbunanti activitatea, dar fara cineva extern sau printr-o metoda care sa ateste ca ai participat la acele cursuri. Daca nu se semneaza actul aditional, nu iei marirea.Daca plec in aceasta perioada ma vor pune sa platesc o anumita suma proportiomal cu perioada pana la incheierea perioadei stipulate.

De ex,daca semnez pe 6luni,costul trecut in actul aditional e de 500euro; pe masura ce perioada este mai mare si costul creste.

Daca raman gravida in aceasta perioada,au voie sa ma dea afara sau sa platesc ceva daca in aceasta perioada intru in concediul de crestere a copil? Mentionez ca am contract pe perioada nedeterminata.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 18:42, 8 Ianuarie 2014
1. Art.198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

2. Art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.......
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

3. Plata acelor cheltuieli se face numai daca aveti initiativa incetarii contractului individual de munca anterior expirarii perioadei stabilite prin act aditional, nu si daca aveti c.i.m. suspendat ca urmare intrarii in CCC.
Nu vi se pot impune astfel de conditii in cazul majorarilor salariale sau a unor cursuri interne de pregatire. Daca se efectueaza cursuri de formare profesionala care presupun o cheltuiala din partea angajtorului, atunci acesta poate solicita incheierea unor acte aditionale prin care salariatul va plati contravaloarea cursului in cazul incetarii CIM din initiativa lor pe o perioada determinata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Obligatie de restituire a cheltuielilor cu formarea profesionala liviuslaslau liviuslaslau Buna ziua, Am lucrat la o societate cu care mi-am incheiat relatiile de munca in luna februarie 2016, in baza art. 55, lit.b - Codul Muncii. In luna mai ... (vezi toată discuția)
Clauze cim ery ery Buna cum pot determina un angajat sa nu demisioneze exista vreo clauza legala pe care o pot introduce in cim? (vezi toată discuția)