avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum înceteazã acest contract de muncã?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum înceteazã acest contract de muncã?

Buna ziua.
un angajat a obţinut decizie medicală asupra capacităţii de muncă (invaliditate) în octombrie 2013). La începutul lui decembrie 2013 i s-a emis decizie privind acordarea pensiei de invaliditate (drepturile au fost stabilite începând cu începutul lui noiembrie). Acum, în ianuarie 2014, angajatul ne-a adus la cunoştinţă acest aspect şi ne-a comunicat decizia de pensionare.
Cum şi începând cu ce dată încetează contractul de muncă al salariatului?
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:25, 10 Ianuarie 2014
Potrivit art.56 alin.1 lit.c teza a II - a C.mun. , contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Ce grad de invaliditate are ?
In decizia medicala se mentionează capacitatea de muncă pierdută în totalitate şi faptul că se încadrează în gradul doi.
În decizia de pensionare se menţionează cauza invalidităţii art 68 alin 1 lit c din legea 263/2010.
Ar trebui să-i facem încetarea cu data de astăzi, când ne-a comunicat nouă această decizie, sau cu începutul lui decembrie, când a fost emisă decizia?
Sau cu începutul lui noiembrie, data menţionată în decizie ca fiind data la care au fost stabilite drepturile ?
Bună ziua,
Revin cu întrebarea legată de data încetării contractului: este data comunicării către angajat a deciziei de pensionare, data comunicării către angajat a deciziei de pensionare sau data menţionată în decizie ca fiind data la care au fost stabilite drepturile?
Mulţumesc

N-ati specificat ce a facut salariatul in perioada octombrie 2013 - ianuarie 2014? A lucrat efectiv sau a fost in concediu medical?
Incetarea CIM o faceti la data comunicarii deciziei de pensionare de catre salariat. Probabil ca va pierde din pensie, dar e problema lui daca v-a comunicat atat de tarziu ca are gradul II de invaliditate.

Conform Codului muncii:

ART. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
.....
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;


Legea nr. 263/2010:

ART. 104
(1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data înregistrării cererii.
(3) În funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă şi de la o altă dată, după cum urmează:
a) de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, în situaţia pensiei de invaliditate acordate persoanei care, la data emiterii deciziei medicale, are calitatea de asigurat;......

ART. 114
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
....
e) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni;.........

robertsega32 a scris:

... data încetării contractului: este data comunicării către angajat a deciziei de pensionare, data comunicării către angajat a deciziei de pensionare sau data menţionată în decizie ca fiind data la care au fost stabilite drepturile?
.....



Intrucat Codul Muncii nu face nicio distinctie cu privire la comunicarea deciziei de pensionare, c.i.m. poate inceta la data comunicarii deciziei de pensionare de catre salariat angajatorului in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cim pt pensionare cata8 cata8 Am si eu o problema: in data de 27.05.2015 am primit o decizie de pensionare pe caz de boala din data de 19.05.2015, iar respectivul salariat are si un ... (vezi toată discuția)
Decizie de pensionare suciugeorgeta suciugeorgeta Daca o salariata a primit decizia de pensionare anticipata partial ,eu ca angajator trebuie sa -i incetez contractul de munca?/ (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala hogye lavinia hogye lavinia Ce pasi trebuie sa intreprinda o societate dupa ce primeste de la angajat decizia medicala de incapaciate de munca ? (vezi toată discuția)