avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Modificari aduse OUG nr.44/2008
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Modificari aduse OUG nr.44/2008

Potrivit Legii nr. 4/2014 pentru completarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 10 ianuarie 2014, sotia sau sotul titularului intreprinderii individuale (II) sau persoanei fizice autorizate (PFA), in cazul in care contribuie la desfasurarea activitatii, se va putea asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate si in cel al asigurarilor pentru somaj.

Noile reglementari vor intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica la data de 9 februarie 2014.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...


Legea 4/2014 pentru completarea OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Art. I
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, dupa litera i) se introduce o noua litera, lit. i^1), cu urmatorul cuprins:
"i^1) sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate � sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, in conditiile legii;"


2. Dupa articolul 7 se introduce un nou articol, art. 7^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 7^1
(1) Persoanele prevazute la art. 7 alin. (1) au obligatia de a solicita inscrierea in registrul comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei/sotului la activitatea desfasurata de intreprinderea individuala/persoana fizica autorizata, pe baza declaratiei pe propria raspundere si a certificatului de casatorie.
(2) Incetarea activitatii sotiei/sotului se mentioneaza in registrul comertului in termen de 15 zile, pe baza declaratiei pe proprie raspundere a titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate."

3. Dupa articolul 21 se introduce un nou articol, art. 21^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 21^1
Sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate se poate asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare de somaj in conditiile prevazute la art. 22 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate, in conditiile prevazute de lege."


Art. II
Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. III
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 328 din 25 aprilie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

***

Prezenta lege transpune in legislatia nationala prevederile articolului 2 din Directiva 2010/41/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 iulie 2010 privind aplicarea principiului egalitatii de tratament intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta si de abrogare a Directivei 86/613/CEE a Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L180 din 15 iulie 2010.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Cel mai recent răspuns: lexoradeanu , utilizator 18:59, 11 Martie 2014
Daca sotia sau sotul au calitate de salariat la TITULARUL sotului/sotiei mai inregistram la ORC ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie civila Anca Brinzaru Anca Brinzaru buna seara!am si eu o intrebare: sotul meu este PFA, iar eu il ajut; nu am contract de munca cu el, nu are alti angajati; ca sa fie totul legal trebuie sa imi ... (vezi toată discuția)
Prevederile legii nr. 4/2014 alina_7 alina_7 Avand in vedere prevederile Legii nr. 4/2014, as dori sa intreb daca sotul, in cazul in care se face inscrierea in registrul comertului a mentiunilor privind ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea sotiei ca ajutor la pfa snow2133 snow2133 Buna ziua! Daca sotia este salariata, dar in timpul liber ma ajuta, o pot trece ca si participant? Inteleg ca nu trebuie sa cotizez la pensie pentru ea, dar ... (vezi toată discuția)