avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Inregistrarea sotiei ca ajutor la PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Inregistrarea sotiei ca ajutor la PFA

Buna ziua!
Daca sotia este salariata, dar in timpul liber ma ajuta, o pot trece ca si participant? Inteleg ca nu trebuie sa cotizez la pensie pentru ea, dar la sanatate (5.5) va trebui?
Multumesc!

ps: as putea sa-mi adaug inca un cod caen care sa tina de profesia ei?
Cel mai recent răspuns: snow2133 , utilizator 14:31, 7 Martie 2014
nu exista notiunea de participant la pfa .... daca sunteti inregistrat ca PFA singurul mod in care puteti sa o "inregistrati" este sa o angajati cu CMI si sa platiti toate taxele si impozitele ce decurg dintr-un contract de munca

nu puteti adauga un cod caen daca dvs ca titular al pfa-ului nu aveti pregatire profesionala dovedibila in acel domeniu
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
georgeenciu, utilizator
Potrivit Legii nr. 4/2014 pentru completarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 10 ianuarie 2014, sotia sau sotul titularului intreprinderii individuale (II) sau persoanei fizice autorizate (PFA), in cazul in care contribuie la desfasurarea activitatii, se va putea asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate si in cel al asigurarilor pentru somaj.
www.avocatnet.ro/content/art...

Eu din cele de mai sus, inteleg ca poate lucra, dupa ce o declar la registrul comertului.
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
snow2133, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie civila Anca Brinzaru Anca Brinzaru buna seara!am si eu o intrebare: sotul meu este PFA, iar eu il ajut; nu am contract de munca cu el, nu are alti angajati; ca sa fie totul legal trebuie sa imi ... (vezi toată discuția)
Modificari aduse oug nr.44/2008 Cornel  Vasile Cornel Vasile Potrivit Legii nr. 4/2014 pentru completarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, ... (vezi toată discuția)
Cum obtin calitatea de co-asigurat la sistemul asigurarilor de sanatate? Andruk Andruk Buna ziua, in sistemul de sanatate apar ca neasigurat. Cum pot deveni co-asigurat al sotului meu in conditiile in care eu nu am nici un venit iar el nu este ... (vezi toată discuția)