avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu de baza brut elemente constitutive
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu de baza brut elemente constitutive

Buna seara,
In C.I.M la rubrica salariul lunar sunt mentionate urmatoarele:
1.salariul lunar de baza brut este de 950 lei ,din care:
2.Alte elemente constitutive:
a.sporuri -de noapte 25%
b. -ore suplimentare 100%

In fiecare luna efectuez intre 12 si 24 de ore suplimentare in functie de zilele lucratoare iar jumatate din totalul orelor sunt efectuate pe timpul noptii.Cand am cerut plata orelor suplimentare si a sporului de noapte mi s-a spus ca sunt incluse in brutul de 950 adica echivalentul a 760 net(aroximativ )Norma de lucru din contract 8/zi 40/saptamana.Intrebare este -poate angajatorul sa faca acest lucru stiind ca in mod normal sporurile se platesc aparte....?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:50, 11 Ianuarie 2014
1. Nu exista asa ceva, sporul pentru munca suplimentara si cel pentru munca de noapte nu sunt incluse in salariu.

Conform prevederilor legale, munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia (art. 122 alin. 1 Codul Muncii).

In cazul in care o astfel de compensare cu zile libere nu este posibilă, orele suplimentare vor fi plătite salariatului prin adăugarea unui spor la salariu. Acest spor este negociat în cadrul contractului colectiv de muncă, dacă este cazul, sau al contractului individual de muncă şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

2. Salariaţii care prestează muncă de noapte beneficiază:
- fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
- fie de un spor pentru muncă prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

3. Depuneti o sesizare la ITM/Inspectia Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporuri salariale ionelpo906 ionelpo906 Buna seara.As dori sa aflu care sunt sporurile minime obligatorii pe care angajatorul este obligat sa le plateasca - spor de noapte,spor ore suplimentare ... (vezi toată discuția)
Sporuri la salariul de baza iodi_rodica iodi_rodica Buna ziua. Am mai multe nelamuriri. Sunt angajat ca asistent social cu nivel superior la o fundatie. Contractul de munca prevede 8 ore de munca pe zi , ... (vezi toată discuția)