avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prelungire dovada permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prelungire dovada permis

In primul rand bine v-am găsit și sper sa ma poată ajuta si pe mine cineva cu răspunsul la o întrebare destul de simpla zic eu.
Acum 5 zile mi-a fost reținut permisul de conducere pt neacordare de prioritate la pietoni, fiindu-mi eliberata dovada pe 15 zile.
Întrebarea este: ce trebuie sa fac ca sa prelungesc dovada cu încă 15 zile după ce va expira pe 21.01.2014?
Am mere nevoie de permis fix in perioada când începe suspendarea, după încă 15 zile pot sta liniștit sa-mi ispășesc "pedeapsa".
Pe procesul verbal nu am avut nici o obiecție si l-am semnat, pt ca eram vinovat si nu mi se pare corect sa fac pe nebunul când am comis-o.
Va mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: militaru ionut , utilizator 16:54, 7 Februarie 2018
Nu se poate prelungi acea dovada cu inca 15 zile, de la expirarea acesteia practic, dvs. veti ramine fara dreptul de a conduce, potrivit sanctiunii primite.
Dovada nu se poate prelungi in cazul contraventiilor.

Varianta de compromis legala prin care se poate prelungi dreptul de a conduce.

Aveti dreptul sa contestati procesul verbal in termen de 15 zile de la comunicare la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
Solicitati eliberarea unui certificat de grefa cu care va prezentati la politie si va ridicati permisul de conducere pana la o hotarare judecatoreasca definitiva.
Aveti obligatia de a urmari cursul procesului ptr a nu beneficia de de 30 de zile suplimentare in cazul in care veti pierde.
Se recomanda plata a 1/2 din minimul amenzii in termen de 2 zile lucratoare de la data intocmirii procesului verbal, in cazul respingerii plangerii contraventionale amenda se va plati intreaga.
Daca recunoasteti ca ati fost vinovat atunci nu are rost sa prelungiti "boala" decat cat este necesar. Se plateste o taxa judiciara de 20 de lei, daca vreti sa o mai "lungiti" nu o platiti si veti primi de la judecatorie o notificare de plata.
Puteti sa solicitati judecarea in lipsa daca nu doriti sa va prezentati in instanta sa va sustineti punctu lde vedere. Parerile sunt impartite, unii sunt de parere ca politia trebuie sa demonstreze ca ati savarsit contraventia, altii sunt de parere ca contravenientul trebuie sa isi demonstreze nevinovatia. Mentionati "cauza Anghel contra Romaniei", sa fie plangerea mai pompoasa!:)

oug195
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti. ?
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere. ?
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pt raspuns, ideea este ca procesul il voi pierde, nici nu vreau sa castig, vreau numai ca atunci cand il pierd sa nu imi mai adauge 30 de zile la perioada de suspendare.
Daca am inteles corect, ca sa nu se intample asta trebuie sa ma prezint la fiecare infatisare, sau este suficient sa spun ca vreau sa se judece in lipsa mea si atunci astept linistit verdictul dupa care merg si predau permisul pt 30 de zile?
Amenda am platit-o imediat dupa ce am fost oprit.
Multumesc inca odata.
Puteti solicita judecarea in lipsa. Astfel nu sunteti obligat sa va prezentati in sala de judecata. Pana la stabilirea datei judecarii procesului veti mai primi o notificare de la judecatorie in care va vor fi prezentate probele politiei si va trebuie sa depuneti alte probe daca aveti, cum nu aveti puteti si sa va retrageti plangerea daca a trecut perioada care va interesa si solicitati un certificat de grefa prin care sa va depuneti permisul de conducere la politie in vederea executarii perioadei de suspendare. Astfel scapati si de teama de a nu cunoaste data hotararii judecatoresti de la care ati fi fost obligat sa predati permisul de conducere.
Va multumesc, cred ca am inteles ce trebuie facut, o ultima rugaminte mai am, un model de contestatie pt aceasta situatie pot gasi pe undeva? Presupun ca trebuie redactata o astfel de contestatie cand ma duc la judecatorie. Nu vreau nimic special, oricum nu va conta pt ca o voi retrage, imi trebuie doar ceva pe care sa o accepte si sa imi dea acel certificat de grefa cu care sa imi iau permisul.
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 12 Ianuarie 2014
Seth81, utilizator

Alte discuții în legătură

Se poate circula cu certificatul de grefa ? pinnutz_789 pinnutz_789 Buna ziua ! Mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile pentru viteza. Am avut dovada de circulatie 15 zile, iar in timpul acesteia am facut ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis dosar din 2011 puslic puslic Am primit azi un plic cum ca in 5 zile trebuie sa predau permisul la politie. Fiind suspendat 90 de zile, plus inca 30. S-a dispus asta printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis matealecs85 matealecs85 Buna ziua, Am si eu o nelamurire/ intrebare. In cursul zilei de azi mergeam cu autovehicolul pe bld Timisoara dinspre intersectia cu strada Moinesti spre ... (vezi toată discuția)