avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract de inchiriere - plata penalitatilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract de inchiriere - plata penalitatilor

In contractul de inchiriere pe care l-am facut cu universitatea la care sunt student, apare urmatoarea stipulare:

Sa achite tariful de cazare pana la sfarsitul fiecarei luni in curs. In caz de neplata a taxei de
camin, se vor aplica penalitati de 2%/zi iar dupa o intarziere mai mare de doua luni de la neplata taxei de
camin se procedeaza la excluderea din camin a studentului restantier.

Insa in conformitate cu Legea 469 din 9 iulie 2002, plata taxei se poate face in decurs de 30 de zile de la data scadenta, iar penalitatile se aplica doar in cazul depasirii celor 30 de zile. Mie insa mi se percep penalitatile din prima zi de intarziere, desi contractul nu specifica nimic in acest sens.

Nu ar trebui ca prioritar sa se aplice legea respectiva in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Marius F. , utilizator 01:18, 10 Aprilie 2009
Aceasta Lege nu se aplica in speta dumneavoastra. Dumneavoastra vi se aplica legea partilor, in speta contractul pe care l-ati semnat.
Legea respectiva priveste disciplina contractuala si intr-adevar nu are legatura cu contractul dvs. Cu toate acestea, 2% pe zi mi se pare incredibil de mult! Pentru creantele bugetare este 1% pe zi...
Dar din moment ce in contract nu este specificat in mod explicit, nu exista o lege care sa reglementeze plata penalitatilor. Procentul de 2% pe zi e legal in acest caz(e vorba de camine la stat)?

Mi-ati putea da un sfat in acest sens?

P.S. Legea partilor ce este?
Da, aceste aspecte nu ar trebui lasate chiar asa la indemana "legii partilor", trebuiesc precizate undeva. Pentru ca nu stiu mai multe decat cei care au postat inaintea mea, pot totusi sa va dau o idee: voi acolo la universitate nu aveti o forma de organizare studenteasca? Va lasati asa calcati in picioare? Eu nu cred, mai vorbiti in stanga indreapta - vedeti ca fiecare centru universitar are specificul lui, dar o penalizare de 2% pe zi nu aplica nici fratii Camataru, asa ca, i-a puneti de-o discutie pe-acolo.
Aspectul interesant e faptul ca in contract, plata caminului este prezentata ca reprezentand: chiria, cheltuielile si cadrele auxiliare. Insa, de exemplu, universitatea, presupunand ca din cauza mea nu reuseste sa achite cheltuielile la gaz, apa si alte utilitati, ar plati o penalizare de sub 1% pe zi, si asta doar daca ar trece 30 de zile de la data scadenta. Mie insa nu mi se imputa aceiasi regula, desi plata pe care se presupune ca o platesc este predominant constituita din plata cheltuielilor. Eu daca am data scadenta la sfarsitul lunii, platesc 2% pe zi chiar daca am intarziat o singura zi, nu 30(dar nu se specifica clar in contract aceasta clauza, doar mi se pretinde si mi se imputa penalitati). Cu alte cuvinte, fiind specificat in contract ce reprezinta taxa de camin, penalizarile respective mi se pretind mai degraba intr-un mod nejustificat(sau penalitatile pot fi stabilite in mod arbitrar de catre universitate?).

Universitatii, din punct de vedere financiar ii convine sa intarzie cat mai multi cu plata taxei, deoarece respectivii platesc penalitatile de 2%/zi se pretind chiar din prima zi de neplata, iar universitatii i se pretind penalitati doar in a 30-a zi de neplata, si penalitati mult mai mici.

Nu exista nicio reglementare legislativa in ce priveste obligatia de a te purta cu debitorii tai precum se comporta si creditorii tai cu tine?
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
Marius F., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul corect al penalizărilor prettydaniola prettydaniola Am văzut la diverse asociații 2 moduri diferite de calcul al penalizarilor: 1. Penalizarile se calculează după scadență (20 zile) + 30 zile (perioada ... (vezi toată discuția)
Penalitati intarziere plata rate mancipri mancipri am un imprumut la un c.a.r. din motive de criza intarzii mai mereu cu plata ratei. dar , totusi cu intarzieri de o luna doua , reusesc sa le platesc. data ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice'' dddgab dddgab In asociatia noastra s-a redeschis o discutie mai veche pe tema modului de calcul al penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere. De aceea va ... (vezi toată discuția)