avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa radio / tv pt microintreprindere
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa radio / tv pt microintreprindere

Am primit o atentionare prin care S. R.Tv imi aduce la cunostinta ca am de plata taxa pentru serviciul public de televiziune (15 lei/luna) pentru o perioada de 3 ani. Mentionez ca societatea isi are sediul social in apartamentului in care locuiesc - si pentru care platesc taxa radio/tv ca persoana fizica - este normal sa platesc acest serviciu atat ca persoana fizica+juridica?
Aceasta notificare de plata a venit ca urmare a prevederilor art 40. legea 41/1994, republicata cu modificarile specifice H.G 978/2003.
Conform HG 978/2003 Art 2 alineatul 1 taxa pt radio /tv se plateste pe famile = "soţul, soţia, copiii, precum şi orice alte persoane, în cazul în care locuiesc în comun şi gospodăresc împreună" din asta deduc ca se plateste doar odata pe o adresa. Sau gresesc eu?
Conf art 40 din legea 41/1994 angajamentul de plata se face in baza unui abonament pt cei care detin receptoare tv, iar eu la sediu detin aceste tv, oare ce sa fac, sa platesc aceste taxe atat pe persoana fizica cat si pe juridica, dat fiindca exista aceeasi adresa?
Multumesc mult pentru ajutor
#-o

Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 20:32, 31 Ianuarie 2014
daca nu ma inseala memoria, a fost o decizie ICCJ/CC in sensul ca microintreprinderile nu ar datora aceasta taxa. mai verificati.
Art. 40 alin. 3 din Legea nr. 41/1994 obliga la plata taxei radio si TV doar ptr persoanele juridice care beneficiaza de serviciile Radioului public si ale televiziunii publice.
Ptr ca SRTV si/sau SRR sa obtina intr-un eventual litigiu (aceasta daca nu platiti taxa radio si tv de buna voie) o sentinta favorabila de obligare a firmei dvs. la taxa respectiva trebuie sa faca dovada ca la sediul firmei dvs. ati beneficiati de aceste servicii; in caz contrar, societatilor respective urmeaza sa li se respinga actiunea pentru ca nu pot dovedi ca firma dvs. beneficiaza de astfel de servicii!
Practica covarsitoare a instantelor din ultima vreme este de a respinge astfel de actiuni ale SRTV si SRR tocmai pentru ca nu pot face dovada ca firmele pe care le actioneaza in judecata chiar beneficiaza de serviciile lor!
In acest sens trebuie aratat si ca exista nenumarate hotarari ale Curtii Constitutionale care arata ca "obligaţia prevăzută de text (n.n.- art. 40 alin. 3 din Legea nr. 41/1994 ) este doar în sarcina persoanelor juridice care beneficiază, în diferite modalităţi, de serviciile publice respective". Este vorba de: Decizia nr. 297/2004 , Decizia nr. 331/2006 si, de data relativ recenta, Decizia nr. 448/2013.
Curtea, prin Decizia sa nr. 448/2013, a aratat ca va constata neconstituţionalitatea oricărei alte interpretări pe care practica administrativă sau judecătorească ar putea să o atribuie textelor legale criticate (n.n.- art. 40 alin. 3 din Legea nr. 41/1994 ) faţă de cea consacrată prin deciziile anterioare pronunţate de Curtea Constituţională.
Fata de cele mai sus aratate, urmeaza sa decideti dvs. care este conduita de urmat in cazul platii taxei TV si radio pentru firma dvs. !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa radio-tv SC Ab Initio SRL SC Ab Initio SRL Buna ziua, Va rog sa imi dati un sfat avizat in legatura cu subiectul de mai sus, despre care s-a mai scris pe acest forum. Am o societate si am primit ... (vezi toată discuția)
Taxa radio tv pentru sc gabita.73 gabita.73 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit din partea Radio Iasi o notificare prin care sunt anuntata ca trebuie sa platesc acea taxa radio-tv conform HG ... (vezi toată discuția)
Taxa tv cateldestept cateldestept Am primit o notificare de plata la societate, din partea Societatii Romane de Televiziune pentru plata serviciului public de televiziune, pentru perioada mai ... (vezi toată discuția)