As dori sa cer parerea si modul in care d-voastra - avocati, consilieri juridici sau contabili, considerati ca ar trebui solutionata problema legata de acordarea diurnei externe si aici ma refer nu la probleme de deductibilitate fiscala sau alte aspecte contabile, ci doar din punct de vedere al legii care reglementeaza acordarea acesteia.
Zilele trecute a trebuit sa dau nenumarate explicatii la ITM in ceea ce priveste acordarea diurnei externe pentru unul din soferii firmei care sustine ca ar fi trebuit sa primeasca mai mult decat a fost platit.
O sa incerc pe cat de succint se poate sa prezint problema si modul de interpretare pe care l-am sustinut in fata inspectorilor ITM si care a fost acceptat in mare parte, insa a creat contradictii pe de alta parte.
Inspectorul ITM mi-a sustinut ca diurna minima obligatorie pe care firma trebuia sa o plateasca este de 35 euro/zi , ceea ce ar fi conform cu art. 47 din Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura transporturi pe anii 2008-2010 si care prevede ca salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara si strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica in institutiile publice.
- Aliniatul b) de mai sus impreuna cu HG 518/1995 care stabiliteste plafonul minim de 35 euro pentru Italia, Germani, Franta – in cazul meu, ar trebui sa ma oblige sa platesc angajatului 35 euro/zi ?? ...asa pare la prima vedere si o si sustin cei de la ITM, asta in situatia in care cazarea nu intra in discutie pentru ca angajatul este sofer de tir si cabina ofera conditiile de dormit necesare, transportul nu intra deasemenea si ceea ce ramane de plata fiind masa, cheltuieli uzuale si indemnizatia de diurna
- Mi se pare insa inacceptabila obligarea angajatorului (Societate cu raspundere limitata) sa acorde 35 euro/zi ca minim obligariu si asta o sustin prin art 17 alin 1 din aceeasi HG 518/1995 care spune: - Se recomandă agenţilor economici, alţii decât cei prevăzuţi la art. 16 alin. (1), precum şi fundaţiilor, asociaţiilor şi altora asemenea, să aplice în mod corespunzător prevederile prezentei hotărâri.
Art. 16 (1) fiind ….. Prevederile prezentei hotărâri se aplică şi personalului din regiile autonome şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care se deplasează temporar în străinătate pentru aducerea la îndeplinire a acţiunilor menţionate la art. 1
- daca prin art 17. Alin. 1 SE RECOMANDA , atunci nu pot sa o vad in aces caz decat ca pe o simpla recomandare, o optiune si nicidecum o obligatie.
- In acelasi timp nu o consider nici clauza abuziva, o clauza de reducere a unor drepturi minimale, aici fiindu-mi incalcat dreptul de libera negociere care in astfel de cazuri, care pot fi particulare de la firma la firma , eu tot trebuie sa platesc 35€/zi.
- Mentionez ca diurna acordata de societ noastra a fost de 20€/zi
- Conform spuselor celor de la ITM ar fi indicat (pentru ca legea nu ma obliga) sa fac o anexa la contractul de munca prin care eu negociez cu soferul diurna acordata insa ar trebui sa respect si minimul de 35 euro , ceea ce mi se pare in contradictie cu art 17 din HG 518/1995 de mai sus si cu libertatea de negociere a partilor intr-un contract individual de munca.
As dori sa aflu si parerea altor persoane care poate s-au confruntat cu asa ceva si mai mult decat atat, o parere bazata pe o justa interpretare a tuturor legilor legate de aceasta problema.
Va multumesc!
Nu va contrazic in ceea ce priveste exemplul pe care l-am dat si acel CCMN sa nu fie inregistrat la Ministerul Muncii. Nici nu am facut caz daca este sau nu inregistrat la MM.
Insa acest articol/aliniat apare si in alte CCMN, cum ar fi chiar cel din domeniul nostru, adica la nivel de ramură transporturi pe anii 2008-2010 care este inregistrat la Ministerul Muncii cu nr. 722/2008 si esti publicat in M.O, Partea V nr. 3 din 11/02/2008. Aici, la art. 47 este intocmai acelasi enunt.
Nu vad nici alt context din care sa reiasa ce s-a sustinut la ITM sau poate nu l-am gasit eu din cat am reusit sa ma informez.
Cert este ca la final nu s-a putut tine cont de altceva in afara de HG518/1995 (cum au spus si cei de la Finante) si as spune ca este deajuns cat sa inchei disputa cu ei.
Mare majoritate a ccm-urilor incheiate la nivel de ramuri sunt expirate - chiar daca contin o astfel de clauza mentionata de dvs - si , prin urmare, nu au cum sa - si produca efecte cu privire la stabilirea diurnei.
Sustinerea ITM-ului poate fi bazata pe practica uzitata de catre angajatorii din sectorul privat. Marea majoritate acorda diurna conform HG 1860/2006 pentru deplasarile in tara si conform HG 518/1995 pentru cele din afara tarii.
Cum adica sunt expirate? Nu exista nici un alt ccm ?
ART.45. - Salariaţii unităţilor trimişi în delegaţie în ţară sau in străinatate, vor beneficia de următoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, asigurare şi a costului cazării, potrivit condiţiilor stabilite prin contractele colective de muncă la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare al cărei cuantum se stabileşte prin negociere la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplică la instituţiile publice.
Diurna minima
projectix
Buna ziua,
Care este diurna minima legala in cazul deplasarii in strainatate a unui angajat al unei societati cu raspundere limitata. Din ceea ce rezulta din ... (vezi toată discuția)