avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1325 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirias vs. proprietar - vanzare apartament in timpul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirias vs. proprietar - vanzare apartament in timpul perioadei contractuale

Solicit sprijinul si ajutorul d-voastra pentru a rezolva aceasta situatie delicata. .In calitate de chirias am un contract de inchiriere pe 1 an (2011) cu proprietarul inregistrat la administratia financiara din Targoviste. In tot acest timp de la semnarea lui si pana-n prezent cu posibilitatea de prelungire a acestuia cu cate 1 an nefiind necesara reinnoirea acestuia daca, nu surveneau modificari contractuale . In contract nu sunt prevazute alte clauze pana la aceasta . data . Din acest moment NU am restante, la utilitati , iar chiria este platita prin virament bancar . toate la zi ( conform cu chitantele ). Astazi ,15 ian.2014 am fost atentionat printr-un SMS (desi proprietarul nu este la prima abatere de acest gen ) de catre o agentie imobiliara ca apartamentul va fi pus la vanzare cu data de 01.02 .2014 !!! . Ce pot face eu in calitate de chirias ,fiind de buna credinta (familie compusa din 5 copii ) si cu platiile la zi ,daca propritarul vinde casa ,atentionandu-ma printr-un SMS ??? .Indrumati-ma, va rog si care sunt pasi, la ce ma pot astepta din partea proprietarului . Ma astept la executare silita sau la un proces de evacuare in instanta .Va rog din inima ,ajutati-ma . Cu stima ,
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
nicu_nae68, utilizator
Cel mai recent răspuns: nicu_nae68 , utilizator 15:07, 18 Ianuarie 2014
La pct 7,art 26 ,,Raspunderea partiilor contractante - ,,Pentru nerespectarea oblig.prevazute in contract de catre una dintre parti ,cealalta parte poate solicita denumirea contractului cu un preaviz de 30 de zile ,iar partea in culpa datoreaza celeilalte parti daune -interese
Va multumesc , doamnelor cu stima
Stimat forumist,

Deci ați putea avea pretenții doar în legătură cu nerespectarea preavizului de 30 zile. Cel mai bine ar fi, decă, să reglementați problema de comun acord, pentru că dvs nu aveți o situație tocmai favorabilă.

În calitate de moderator, vă rog să nu scrieți mesaje consecutive atunci când ați avea de adăugat ceva la mesajul inițial. Îl puteți completa folosind funcția editare, 30 de minute.

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
andreigrigoriu, moderator
Stimate moderator! Eu nu am nici o pretentie fata de nerespectarea preavizului de 30zile ,ci de faptul ca intelegerea vis-à-vis de inchirierea acestui apartament era pe o perioada de minim 10 ani , dar la momentul intocmirii contractului de inchiriere mi sa spus ca inchirierea nu se poate face pe mai mult de 12luni dupa cum se pare ca spunea legea.. In acel moment contractul sa incheiat pe 12luni, urmand ca el sa fie prelungit automat pe perioade de 12 luni ,timp de 10ani daca nu interveneau modificari contractuale..Problema este faptul ca eu plateam mereu chiria anticipat pe urmatoarea luna pana cel mai tarziu 15 ale lunii , ori proprietarul lipsit de cel mai elementar bun simt , ieri pe 14.01.2014 cand l-am anuntat ca I-am virat chiria in cont nu a binevoit sa-mi spuna ca are de gand sa vanda apartamentul in contextul in care la inceputul contractului de inchiriere, mi-a solicitat sa achit chiria pe 3 luni in avans + o garantie pe inca alte 3 luni.Cu alte cuvinte putea sa-mi spuna " nu mai imi da chiriasule banii de chirie ca oricum vand apartamentul si ai la mine o garantie de 3x300 euro " . Ori in acest moment eu trebuie sa mai locuiesc in apartament pana in luna Mai inclusiv, deoarece garantia de 900 euro este stipulata foarte clar in contract, sau proprietarul sa-mi returneze acea garantie. Curios este faptul ca desi scrie negru pe alb in acel contract de suma constituita ca garantie , proprietarul imi spune telefonic azi ca nu este cu nimic dator fata de mine, iar eu trebuie sa evacuez de buna voie apartamentul pana la 01.02.2014 deoarece apartamentul se vinde, ca sa nu ajungem la alte discutii. Si atunci imi permit sa va adresez urmatoarea intrebare : De ce doar proprietarul are foarte multe drepturi iar chiriasul are foarte multe intrebari si dubii?? Va multumesc si va doresc o noapte buna.
In parte aveti dreptate
In calitatea de locatar,daca initial ati convenit cu locatorul ca urmeaza sa utilizati spatiul cu destinatia de locuit pe o perioada de minim 10 ani ,pentru protejarea intereselor reciproce, se impunea ca acest termen sa fie contractual asumat de catre locator
Referitor la garantie,se impune sa cunoasteti ca intretinerea se afisaza in luna ianuarie 2014 pentru luna noiembrie,sau decembrie 2013,respectiv exista decalaj intre luna calendaristica si luna pentru care se achita intretinere
Posibil ca acea garantie sa fie folosita pentru acoperire c/v intretinere una/doua luni

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere spatiu comercial CristinaBarbu84 CristinaBarbu84 Buna dimineata! Tatal meu a inchiriat un spatiu comercial pe o perioada de 2 ani - el fiind proprietarul - din diverse motive s-a hotarat sa il vanda, ... (vezi toată discuția)
Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Chirias vs probleme create de proprietar nicu_nae68 nicu_nae68 Buna seara tuturor utilizatorilor acestui site. Am mare nevoie de sprijinul si ajutorul dumneavoastra pentru rezolvarea unei probleme intre mine pe ... (vezi toată discuția)