avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cand unul din proprietari este bolnav psihic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cand unul din proprietari este bolnav psihic

Tatal meu vrea sa-mi doneze apartamentul detinut de el impreuna cu sotia care este bolnava psihic. Trebuie neaparat si acordul ei? Fratii nu au nici o pretentie asupra imobilului. Trebuie sa fie si ei prezenti la intocmirea actului?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:50, 16 Ianuarie 2014
Definiţi afirmaţia bolnavă psihic.

Are discernămînt? Dacă nu, atunci a fost pusă sub interdicţie?

Oricum, dacă are discernămînt, atunci donaţia poate fi făcută, dar exclusiv cu acordul ei. Dacă nu are discernămînt, nu se poate face donaţia nici chiar dacă ar fi pusă sub interdicţie. Instanţa de tutelă nu va incuviinţa încheierea unui act care nu este în interesul interzisului.
Mama este diagnosticata cu Alzheimer, are gradul I de handicap. Nu are discernamant. Am incercat sa obtinem o curatela (asa ne-a invatat un notar) prin judecatorie, dar dupa luni de infatisari, instanta se pronunta si ne spune ca noi am cerut gresit curatela si trebuia sa cerem sa fie pusa sub interdictie judacatoreasca. Dupa jumatate de an ni se spune acest lucru, nu putea judecatoarea sa ne zica de la inceput ca cerem o prostie ,nu sa ne mai cheme de vreo doua ori?
Deci sa inteleg: chiar daca obtinem interzisul nu se poate face donatie? Tata fiind apt psihic?
Daca o punem pe mama sub interdictie judecatoreasca am inteles ca trebuie aleasa o persoana care sa ii fie tutore? Eu ca fiica pot? Apoi pot sa beneficiez de donatie? Sau se cam bat cap in cap?
1. Trebuia să căutaţi un notar cu ştiinţă de carte.
2. Judecătorul nu poate spune de la început. E judecător, nu consultant.
3. Aţi înţeles bine: nu!
4. Puteţi fi tutore, dar, chiar dacă instanţa ar autoriza donaţia, nu puteţi dobîndi bunuri ale interzisului în această calitate. Deci, tutore sau nu, răspunsul e negativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune corina stancu corina stancu tatal meu a murit acum 1 saptamina, mama este diagnosticata cu Alzheimer. actul de deces al tatalui precum si actul de proprietate al apartamentului parintilor ... (vezi toată discuția)
Numire tutore pentru fratele lipsit de discernamant -punerea sub interdictie ContSters58959 ContSters58959 sunt fratele unei persoane lipsite de discernamint si la notar am intimpinat o problema pentru ca cel lipsit de discernamint sa imi doneze mie o parte dintr-un ... (vezi toată discuția)
Curatelă, interdicție și/sau tutelă? care sunt pașii de urmat în cazul unui bolnav de schizofrenie? andra1299 andra1299 Buna ziua, sora mea a fost diagnosticata cu schizofrenie cronica si este in posesul unui certificat de handicap de tip psihic,grav pe 2 ani.Eu vreau sa fac ... (vezi toată discuția)