avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Academia de Politie/Academia militara,cu dosar ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Academia de Politie/Academia militara,cu dosar solutionat cu NUP

Salut,sunt nou pe forum si sper ca o sa ma lamuriti in legatura cu un lucru,pana acum nimeni nu a putut nimeni sa-mi spuna nimic sigur.

Problema mea este ca la varsta de 15 ani am furat o pereche de pantaloni scurti dintr-un magazin,am mers la sectie,mi-au facut dosar,dosarul s-a solutionat cu NUP,iar acum vreau sa dau admiterea la Academia Militara sau Academia de politie.Acum sunt in clasa a 11-a si vreau sa stiu dinainte sa nu ma pregatesc degeaba pentru academie.

La sectie mi-au spus ca pot sa aflu daca mi se accepta dosarul de admitere doar cand il voi depune,dupa terminarea liceului,dar nu pot sa ma pregatesc si acolo sa ma respinga,vreau sa stiu dinainte daca imi vor respinge dosarul sau nu.
Vreau sa stiu daca mai este cazul sau nu sa ma pregatesc pentru Academie?
Cel mai recent răspuns: BlueStrike18 , utilizator 11:52, 17 Ianuarie 2014
Ordin nr. 665/2008 privind unele activitati de management resurse umane in unitatile Ministerului Internelor si Reformei Administrative

Art. 20. - (1) Conditiile legale de recrutare din sursa externa pentru persoanele care intentioneaza sa dobandeasca statutul de politist sau cadru militar in Ministerul Internelor si Reformei Administrative, precum si pentru persoanele care intentioneaza sa sustina examen de admitere in institutiile de invatamant ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative sunt urmatoarele:
a) sa aiba cetatenia romana si domiciliul in Romania;
b) sa cunoasca limba romana scris si vorbit;
c) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
d) sa fie declarate "apt" din punct de vedere medical, fizic si psihic; verificarile privind starea de sanatate medicala, fizica si psihica sunt efectuate de structurile de specialitate ale Ministerului Internelor si Reformei
Administrative;
e) sa aiba varsta de minimum 18 ani impliniti, iar in cazul candidatilor la concursurile de admitere in institutiile de invatamant ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative, sa ii implineasca in cursul anului in care participa la concurs;
f) sa aiba studii corespunzatoare cerintelor postului pentru care candideaza, iar candidatii la concursurile de admitere in institutiile de invatamant ale Ministerului Internelor si Reformei Administrative sa fie absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat; dovada absolvirii se face cu diploma sau cu adeverinta din care sa rezulte faptul ca au sustinut si promovat examenul de bacalaureat;
g) sa aiba un comportament corespunzator cerintelor de conduita admise si practicate in societate;
h) sa nu aiba antecedente penale sau sa nu fie in curs de urmarire penala ori de judecata pentru savarsirea de infractiuni, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;
i) sa nu fi fost destituite dintr-o functie publica in ultimii 7 ani;
j) nu au desfasurat activitati de politie politica, astfel cum sunt definite prin lege;
k) indeplinesc conditiile prevazute la art. 10 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare;
l) indeplinesc conditiile specifice pentru ocuparea prin concurs a functiei publice cu statut special

Daca dosarul s-a incheiat cu NUP se intelege ca nu aveti antecedente penale.
Doar daca ati fi fost condamnat atunci ar fi aparut in cazier.
La inscrierea la facultate veti fi obligat sa depuneti cazierul. Pentru linistea sufleteasca puteti merge la politie si sa solicitati eliberarea unui cazier, costa vreo 10 lei.
Mi sa eliberat cazierul pentru permisul de conducere,si nu sunt inscris in cazierul judiciar,dar la politie cand le-am explicat problema si nelamurirea mea,mi-au spus ca atunci cand depui dosarul pentru oricare dintre facultatile care iti ofera statut special se fac verificari in toate bazele de date la care au acces,inclusiv baza interna de date a politiei,cineva mi-a spus ca desi nu am cazier propriu-zis pentru ca ma vor gasi cu infractiunea respectiva imi vor respinge dosarul inainte sa particip la orice proba a admiterii,cei mai multi de la politie nu stiau ce sa-mi spuna.
Am incercat sa ma interesez si pe un site unde primesti raspunsuri de la politisti(siteul nu are caracter oficial),acolo mi-au dat urmatoarele raspunsuri(dupa ce am prezentat situatia ca si aici):

1. "Nu ai cum sa ti se accepte dosarul deoarece in Politie nu au ce cauta infractori!Iar in momentul in care tu iti depui dosarul cazierul ti se verifica foarte atent si se va vedea fapta pentru care ai fost incriminat...si clar ce vor spune : asta a fost hot (nu stim daca s-a indreptat) si acuma doreste sa fie politist!

In ceea ce priveste Academia Militara nu ne intereseaza deoarece nu suntem soldati , dar cred ca si acolo ai sa primesti acelasi raspuns! "


2. "Nu este vorba numai de cazierul judiciar atunci cand se fac verificari pentru a fi admis, cel putin la scolile de politie.

Cei de la Resurse Umane din cadrul IPJ de care apartii vor face toate verificarile cu privire la persoana ta in diverse baze de date, persoane care te cunosc etc "

3. "Cazierul eliberat pentru public nu e acelaşi cu baza de date la care au acces poliţiştii, iar dacă tu îţi imaginezi că eşti imaculat, te asigur că te înşeli.

Pentru a nu-ţi irosi timpul, te sfătuiesc să te orientezi spre alt domeniu. Baftă! "


P.S: Sunt derutat dupa ce am primit raspunsul tau cyan si-ti multumesc foarte mult.Daca mi-ai putea spune ce crezi despre raspunsurile politistilor ti-as fi foarte recunoscator.


Mi-am dat seama despre ce forum neoficial faci referire dupa rapsunsurile primite. Acolo sunt si sfaturi utile dar si multe raspunsuri care dovedesc ca cei care raspund acolo ii considera pe ceilalti niste infractori care cer sfaturi cum sa fenteze legea.

Exista ordinul MAI 665/2008, din care ti-am extras art. 20, care stabileste criteriile privind acceptarea candidatilor pentru sustinerea examenului in vederea intrarii la academia de politie.

Legislatia privind admiterea la academia de politie o gasesti aici
[ link extern ]

iar ordinul 665/2008 aici
[ link extern ]

restul le poti gasi pe goagal.

Chiar daca cineva a savarsit o infractiune sau a intentionat, daca a fost reabilitata atunci poate participa la admitere.

Oricine greseste in viata, la 15 ani esti inca minor dar poti raspunde penal, nefiind condamnat inseamna ca nu ai antecedente penale, asa cum se mentioneaza si in ordinul MAI poti sustine examen.

Este adevarat ca esti verificat mai amanuntit in cazier decat alte persoane.

Iti recomand sa trimiti un email la academia de politie Alex.I. Cuza in care sa descrii situatia ta si intentia de a sustine examen de admitere acolo la nu stiu ce facultate si intrebi daca dosarul de admitere poate fi respins din cauza problemei avute la varsta de 15 ani.

Email ; secretar@academiadepolitie.ro
Iti multumesc nespus de mult pentru raspunsuri,nu ma asteptam sa mi se raspunda asa de clar.Inca o data iti multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu siu ce sa fac aurel71 aurel71 in 1993 am fost condamnat cu suspendare la 3 ani acum vreau sa-mi fac dosar pentru a da la politie a-s vrea sa stiu daca imi va aparea chiar daca in cazierul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca am terminat o forma de invatamant superior si ... RomegheaIuliam RomegheaIuliam Buna ziua, daca am terminat o forma de invatamant superior si vreau sa ma inscriu la M.A.I, se mai ia in considerare nota la purtare din liceu ? (vezi toată discuția)
Nu mi-a fost aprobata inmatricularea la scoala de politie ciobica ciobica Buna ziua. Dupa ce am urmat 2 sapt de cursuri in Scoala de Politie, in ziua in care trebuia sa semnez contracul cu politia datorita faptului ca am promovat ... (vezi toată discuția)