avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cenzor sau comisie de cenzori
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cenzor sau comisie de cenzori

Din cate stiu pentru o asociatie cu peste 15 membri trebuie un cenzor. Intrebarea este daca cenzorul trebuie sa fie expert contabil? Daca pe parcurs va depasi 100 membri trebuie o comisie de cenzori din care unul trebuie să fie expert contabil Intrebarea este daca trebuie schimbat statutul asociatiei pentru ca in statul este prevazul un cenzor si nu o comisie de cenzori?
Cel mai recent răspuns: ContSters298774 , utilizator 17:59, 23 Ianuarie 2014
Consider ca indiferent daca asociatia are mai mult sau mai putin de 100 de membrii, cenzorul trebuie sa fie autorizat (contabil autorizat sau expert contabil, in conditiile legii) iar acolo unde se necesita mai multe persoane (o comisie de cenzori) pot fi si alte persoane cu alte pregatire profesionala. Nu poate o persoana cu o alta pregatire sa analizeze buna aplicare a legii contabilitatii si a codului fiscal si sa redacteze un raport care trebuie sa insoteasca bilantul contabil.
Deci cenzorul autorizat nu poate lipsi, acolo unde legea impune prezenta cenzorului (de la 15 persoane).
Atunci cand este doar un cenzor nu trebuie sa aiba calitate de expert contabil sau contabil autorizat. Eu personal am avut o contradictie la infiintare. Curtea suprema a decis la acea vreme ca am avut dreptate. Nu este jurisprudenta dar poate fi folosita acea decizie daca se cauta prin deciziile acestei instante. Oricum judecatorii judeca dupa propria lor constiinta si nu stau sa asculte si sa citeasca mai indeaproape legea ce vizeaza ONGurile. Pierzi timp si daca mai vorbim de un recurs (acum apel) iti si piere cheful de asociativitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor ong Praipan Praipan Buna ziua! Exista vreo prevedere legala care sa oblige ca cenzorul unui ONG sa aiba o pregatire de specialitate (contabil sau expert contabil)? Multumesc! (vezi toată discuția)
Obligatia nominalizarii cenzorului in statutul unui ong misha_1965 misha_1965 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa imi clarific cateva aspecte referitoare la cenzori, in cazul unui ONG. 1) In statutul unei Asociatii (in general al unui ... (vezi toată discuția)
Cenzor ong - asociatie culturala ccgmau ccgmau Buna ziua, Avem o asociatie culturala, cu 14 membrii asociati, cu cenzor stabilit prin statut si nominalizat in actul constitutiv. Mentionez ca cenzorul face ... (vezi toată discuția)