avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cenzor ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cenzor ONG

Buna ziua!
Exista vreo prevedere legala care sa oblige ca cenzorul unui ONG sa aiba o pregatire de specialitate (contabil sau expert contabil)?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:17, 16 Iulie 2017
Va redau din og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile, art. 27.1 (3) Cel puţin unul dintre cenzori trebuie să fie contabil autorizat sau expert contabil, în condiţiile legii.
Consider ca automat, acolo unde este suficient ca sa fie un singur cenzor, el trebuie sa respecte conditia de mai sus.
Cred ca articolul de care spuneti se refera la comisia de cenzori, adica la membrii acestia. Din cate inteleg eu, comisia de cenzori este un organ de control aparte, obligatoriu atunci cand numarul membrilor este mai mare de 100, caz in care veniturile ar fi mai mari iar controlul ar avea un randament mai bun daca ar fi facut de un numar mai mare de persoane, una dintre ele fiind obligatoriu contabil.
Prin definitie cenzorul / cenzorii sunt ochii si urechile adunarii generale, si de aceea in principiu sunt membri ai asociatiei, care nu au fost alesi in consiliul director sau in functii executive ex. director executiv sau in alte pozitii care pot duce la conflict de interese ex. nu sunt contabilul organizatiei sau auditor financiar extern etc. cu titlu de exceptie, cand nu se gasesc printre membri persoane adecvate, se apeleaza la cenzori nemembri, caz in care daca nu se ofera cineva voluntar si / sau e volum mare de munca sau sunt sume f. mari se apeleaza la profesionisti care vor fi remunerati pt activitatea depusa ca cenzor, prin indemnizatii pe baza de contract de mandat.... OG 26 / 2000 impune doar ca, in cazul ca in asociatie sau federatie sunt peste 100 de membri si deci trebuie sa existe comisie de cenzori, unul dintre acestia trebuie sa fie expert contabil sau contabil autorizat. Per a contrario, ceilalti doi nu trebuie sa aiba asemenea calitati, si nici cand nu e nevoie de comisie de cenzori ci doar de cenzor, Sau cand organizatia si-a ales cenzor sau comisie de cenzori desi legea nu o obliga, fiind sub 15 respectiv sub 100 membri. Desigur ca e util ca cenzorii sa aiba ceva cunostinte in domeniul financiar-contabil, cel putin cei cu sarcini de verificat aspecte patrimoniale (ca pot fi si cenzori care sa nu se ocupe de aspecte patrimoniale in cadrul controalelor care le fac - ca pe langa controlul gestiunii patrimoniului, AG prin statut sau decizii ulterioare poate incredinta cenzorului sau comisiei de cenzori si alte sarcini ex. sa verifice daca activitatea CD in general respecta statutul, legislatia, strategia decisa de AG, programul anual de activitate, daca actiuniel sunt eficace si eficiente etc. ). Faptul ca cenzorul / unii cenzori nu au studii in domeniul financiar-contabil sau chiar nu se pricep mai deloc la asa ceva nu doar ca nu e nicio problema de legalitate, dar nu e o problema insurmontabila nici practic, putand sa isi ia ca si consilieri persoane pricepute, voluntari sau platiti de asociatie pentru a-i asista pe cenzor / cenzori la indeplinirea indatoririlor lor statutare... chiar si cand e comisie de cenzori si unul e expert contabil sau contabil autorizat, daca ceilalti nu au deplina incredere in el si nu se pricep nici ei prea bine la domeniu, AG poate aproba ca ei sa fie sprijiniti de o alta persoana cu cunostinte de profil, la nevoie chiar remunerata de organizatie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor sau comisie de cenzori laluca laluca Din cate stiu pentru o asociatie cu peste 15 membri trebuie un cenzor. Intrebarea este daca cenzorul trebuie sa fie expert contabil? Daca pe parcurs va depasi ... (vezi toată discuția)
Numire cenzor ContSters284525 ContSters284525 Ce acte sunt necesare ptr, numirea unui cenzor? adica se face ca si la societati comerciale cu garantie, cazier, declaratii pe propie raspundere si specimen ... (vezi toată discuția)
Presedinte comisie de cenzori / cenzor car - calitate mototo mototo In cazul unei Case de ajutor reciproc a pensionarilor exista obligatia alegerii unui presedinte al comisiei de cenzori si unei comisii de cenzori . ... (vezi toată discuția)