avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Aplicabilitatea noului cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Aplicabilitatea noului cod penal

Pentru infractiunile savarsite in anul 2013 si pentru care procurorii inca nu au dispus masuri de trimitere in judecata sau de NUP incepand cu data de 1 februarie 2014 cum vor fi judecate aceste cauze? pe baza normelor din noul cod penal sau pe vechiul cod penal.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 17:13, 19 Ianuarie 2014
Depinde in primul rand de intrarea sau nu in vigoare a celor doua coduri, penal si procedura, apoi depinde de infractiunea respectiva, de legea penala mai favorabila aplicabila concret, de la caz la caz. Legea noua sau legea veche. E prematur sa discutam asupra a ceva ce este inca ipotetic....
Dupa intrarea in vigoare a legii noi se va aprecia care va este mai favorabila
am deschis topicul datorita faptului ca am ajuns la o spetza interesanta si anume: o fapta de furt calificat dintr-un magazin (loc public) de exemplu pe noul cod nu mai e reglementata ca furt calificat fiind scos in afara art 229 (fapta sa fie savarsita intr-un loc public). Pe noul cod ea devine doar furt, mai mult conf art 231 impacarea partilor duce la inlaturarea raspunderii penale. Deci noul cod este mult mai bland in astfel de situatii fata de vechiul cod cand se dadeau amenzi administrative dk erau la prima abatere.
Ei bine ma intreb cum vor rezolva procurorii astel de sitauatii tinand cont ca modificarile sunt multe iar legea de aplicare cam neclara.
Legea de aplicare este foarte clara, aici vorbim de principiul aplicarii legii penale mai favorabile. Se vor descurca domnii procurori, nu va faceti griji. Unde nu se vor descurca vor fi prezenti ochii vigilenti ai inculpatilor si ai instantelor de judecata.
sigur ca se va aplica legea penala mai favorabila.
domnii procurori cred ca isi dau toata silinta sa trimita in judecata toate dosarele pe care le au acum in lucru pentru a nu-si mai bate capul cu situatia expusa de dvs. dupa intrarea in vigoare vor proceda la analizarea din prisma ambelor coduri si vor aplica situatia mai favorabila pentru cel invinuit.
speta e interesanta dar sa nu uitam ca sunt multe lucruri de luat in seama in cadrul unui dosar penal nu doar un furt din supermarket (varsta , recidiva , concurs de infractiuni , daca e prin efractie....)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimați membri ai acestui forum, vreau să declar un articol ... artemis84 artemis84 Stimați membri ai acestui Forum, Vreau să declar un articol ca fiind neconstituțional. Cu alte cuvinte, vreau să ridic o excepție de ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de noul cod penal din februarie 2014? eveline22 eveline22 sunt condamnata 3ani cu executare pt furt calificat,dc se da acest decret eu beneficiez dc inca sunt in libertate ?cu toate ca sunt primar nu mai am nimic la ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza? Imparatul Imparatul Poate fi un inculpat pedepsit cu cuantumul si anii de pedeapsa din noul cod penal, pentru 3 fapte? Din noul cod, pentru ca anii de pedeapsa sunt mai ... (vezi toată discuția)