avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Închiderea exercițiului financiar 2021. Aspecte contabile importante Lector: Cristian Rapcencu. Marți, 8 Februarie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire parinti

Buna ziua.As dori sa ma ajutati cu cateva informatii.Socrii mei au casa cu etaj si mansarda,proprietatea lor personala cu toate actele in regula si vor sa ne dea mie si sotului(baiatul lor) acte pe etaj si pe mansarda ca sa putem investi bani acolo, sa facem conditii pentru a locui acolo.Am pus aici o intrebare si mi s-a spus ca trebuie facut ori act de vanzare ori act de donatie.Imi puteti explica va rog care este procedura intocmirii actelor si ce costuri ar implica?
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 21:00, 23 Ianuarie 2014


Poate fi incheiat un contract de vanzare-cumparare.

Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.


Actiunea in reductiune are caracter personal, este supusa termenului de prescriptie de trei ani, termen de curge de la data nasterii dreptului la actiune .( reprezentat de momentul decesului ).

Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.Trecand peste povestea cu drobul de sare revenim la subiect . Pentru a putea deveni proprietari ai etajului si mansardei socrii dvs trebuie intai sa aiba intabulata in cartea funciara (pe numele lor) intregul imobil (vila+terenul aferent).

Pasul urmator este o documentatie de dezmembrare a imobilului in loturi care vor reprezenta partea ce le va ramane lor si lotul dvs . Cu aceasta dezmembrare se merge la notar si se intabuleaza fiecare lot.

Urmeaza o alta documentatie, si anume de apartamentare prin care se imparte locuinta in doua imobile distincte ce vor reprezenta casa socrilor si casa dvs. Dupa ce fiecare locuinta este intabulata prin apartamentare mergeti iar la notar pentru a face actele de vanzare cumparare intre socri si dvs.
Pina la notar trebuie luata legatura cu un inginer cadastrist care sa faca toate operatiunile tehnice. Tot el va va lamuri si in privinta costurilor care sunt destul de maricele. Tot el va va spune daca se poate face apartamentarea si in ce mod, daca aveti acces separat, scara exterioara, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare sau donatie (ambele cu uzufruct viager) dianamaria82 dianamaria82 Socrii mei ar dori sa-i faca sotului meu un contract de donatie cu uzufruct viager.El mai are doua surori si un frate. As dori sa stiu daca acest contract ar ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Succesiune ang671 ang671 buna ziua, problema este urmatoarea:apartamentul in care locuiesc este trecut pe numele cumnatului cu uzufruct la soacra mea.socrul a murit acum un an.trebuie ... (vezi toată discuția)