avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impozitul in urma vanzarii imobilului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impozitul in urma vanzarii imobilului

Buna ziua,
voi vinde un imobil,
intrebare: cand trebuie sa fac plata impozitului? stiu ca plata impozitului o fac la notar, DAR : trebuie mai intai sa mi se transfere banii de catre cumparator (prin banca). Transferul si intrarea pretului in contul meu (extrasul meu de cont) il voi avea in anumite cazuri dupa o zi sau mai multe, deci cum se procedeaza?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: iesiredinindiviziune , utilizator 12:00, 26 Ianuarie 2014
Impozitul pe tranzactii imobiliare, asa cum mai este denumit impozitul pe veniturile obtinute din transferul dreptului de proprietate imobiliara isi are temeiul in dispozitiile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare ale acestuia
Orice persoana care are in proprietate o cladire situata in Romania, datoreaza anual impozit pentru acea cladire, exceptand cazul in care prevederile legale stipuleaza altceva.

Orice persoana care dobandeste, construieste sau instraineaza o cladire ,are obligatia de a depune o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in a carei raza de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data dobandirii, instrainarii sau construirii.
Impozitul pe venitul rezultat din transferul proprietatii imobiliare din patrimoniul personal[4] este reglementat de art. 771 C.fisc.[5]. Inainte de a analiza punctual caracteristicile acestui impozit, se impun cateva precizari de ordin general.

Asa cum rezulta din art. 771 alin. Cod fiscal, impozitul se va calcula si se va incasa de notarul public inainte de autentificarea actului
Impozitul calculat si incasat se vireaza de catre birourile notariale pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Art. 771. – (1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit Conform art. 259 alin. 1 Cod fiscal, pentru un teren dobandit de o persoana in cursul unui an, impozitul pe teren se datoreaza de la data de intai a lunii urmatoare celei in care terenul a fost dobandit. Orice persoana care dobandeste un teren are obligatia de a depune o declaratie privind achizitia terenului la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in termen de 30 zile de la data achizitie.


Multumesc!
In rezumat : se semneaza contractul, fara a fi autentificat, astept intrarea banilor in cont (extras de cont), ne reintoarcem la notar pentru a plati impozitul si autentifica contractul de vanzare!
Va rog sa ma completati daca am inteles bine sau nu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit vanzare apartament gabi-ficus gabi-ficus buna,as dori sa vand un apartament cu 60000e,pe care il am din 2005,ce impozit platesc la stat?multumesc. (vezi toată discuția)
Obligatii fiscale vanzare apartament ane mari ane mari Buna ziua, Am urm problema: In cazul in care cumpar un imobil si il vand dupa 15 zile cine il declara la serv de impozite si taxe locale? Eu sau cumparatorul? ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozit pentru vanzare teren aniry_28 aniry_28 Buna seara, va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns. Am un teren extravilan pe care urmeaza sa il vand si ma intereseaza ce taxe trebuie sa platesc; ... (vezi toată discuția)