avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA colectare tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

colectare tva

Am si eu o intrebare:
O firma inregistrata ca platitoare de tva ce factureaza unui cabinet medical NEplatitor de tva o factura de chirie, colecteaza tva-ul sau nu?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 20:46, 14 Aprilie 2009
Asa este, chiria se factureaza fara tva. Tva se factureaza doar cu notificare la organul fiscal, daca se doreste.
Faptul ca inchirierea este operatiune scutita de tva conf.141 CF o stie toata lemea, nu asta e esenta problemei ci
In situatia in care la solicitarea medicului cabinetului neplatitor de TVA, contabilul firmei platitoare de TVA care inchiriaza spatiu,intocmest factura fara TVA, dar el o colecteaza, este gresit ?
Intrebarea 1:
“Am si eu o intrebare:
O firma inregistrata ca platitoare de tva ce factureaza unui cabinet medical NEplatitor de tva o factura de chirie, colecteaza tva-ul sau nu?
Multumesc anticipat.”

Raspuns: “Factura se face cu tva.”

Intrebarea 2: “In situatia in care la solicitarea medicului cabinetului neplatitor de TVA, contabilul firmei platitoare de TVA care inchiriaza spatiu,intocmest factura fara TVA, dar el o colecteaza, este gresit ?”

Raspuns:” Normal ca da.Este platitor de tva, factureaza ca atare.Cum factureaza fara tva dar o colecteaza? Ceva imi scapa.”


Este gresit pentru ca operatiunea este scutita de TVA si nu este logic sa facturezi unui neplatitor de TVA cu TVA atunci cand legea iti permite fara...

Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Nu a intrebat nimeni daca operatiunea este sau nu gresita sau corecta din punct de vedere a tva-ului.Si de ce ar fi ilogic sa facturez cu tva, doar pentru simplul motiv ca beneficiarul este neplatitor de tva?Daca sesizati nuanta intrebarii veti vedea de ce am raspuns asa.Faptul ca statul iti permite sa nu colectezi tva-ul din chirii nu este o facilitate pentru neplatitorii de tva.Si de fapt nu stiu de ce imi pierd vremea sa va explic ce rationament am eu.Nu sunteti iniitiatoarea topicului deci, daca userul are vreo nelamurire ma poate intreba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura chirie cristina29 cristina29 Buna ziua! Am o mare nelamurire. Administratorul unei SC platitoare de TVA inchiriaza spatiul unei alte SC. Cum face factura corespunzatoare chiriei? Cu tva ... (vezi toată discuția)
Chirie facturata fara tva cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Am o societate comerciala neplatitoare de TVA si am inchiriat un spatiu comercial de la o alta societate comerciala platitoare de TVA.In urma ... (vezi toată discuția)
Venituri din chirii donya donya BUNA ZIUA.SA VA EXPLIC MAI AMANUNTIT.DECI UN CABINET DE AVOCATURA CARE ESTE PLATITOR DE TVA INCHIRIAZA O CAMERA DIN CABINETUL SAU UNUI ALT CABINET DE AVOCATURA ... (vezi toată discuția)