Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Opțiuni juridice și fiscale privind recuperarea creanțelor. Lectori: Schoenherr și Asociații. Joi, 28 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DISCRIMINARE?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DISCRIMINARE?

Am doua colege de etnie roma, dar sunt foarte curate, aranjate,,,
Saptamana trecuta, una dintre ele i-a atras atentia unui pacient sa nu mai scuipe in chiuveta, ci sa mearga la wc. Acel pacient, nu stiu pe ce motiv exact, s-a enervat si a inceput sa vorbeasca ffff. rat. Cand a plecat acasa, in aceeasi zi, sefa l-a luat la intrebari... Printre alte vorbe grele, urate ... Acel pacient le-a facut pe fete "tiganci" si "tiganci borate".

As vrea sa stiu exact daca este vorba despre discriminare.

Cu multumiri.

:offtopic: Va rog sa nu mai scrieti cu majuscule. Multumesc.
A.L.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 22:55, 15 Aprilie 2009
Constituie contraventie orice comportament manifestat in public, avand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizeaza atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunitati si legat de apartenenta acestora la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala a acestuia."
ultimul apelativ despre care ati pomenit parca imi aduce aminte de cineva....B-)
Este vorba de insulte ci caracter rasist. Discriminarea presupune refuzul de a oferi anumite servicii, sau un tratament egal cu cel oferit ceilorllalti membri ai comunitatii.
pakos a scris:

ultimul apelativ despre care ati pomenit parca imi aduce aminte de cineva....B-)

Nu, era cu "imputita"
Redau, mai jos, prevederile art. 2 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare:
"(1) Potrivit prezentei ordonante, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.
(2) Dispozitia de a discrimina persoanele pe oricare dintre temeiurile prevazute la alin. (1) este considerata discriminare in intelesul prezentei ordonante.
(3) Sunt discriminatorii, potrivit prezentei ordonante, prevederile, criteriile sau practicile aparent neutre care dezavantajeaza anumite persoane, pe baza criteriilor prevazute la alin. (1), fata de alte persoane, in afara cazului in care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate si necesare.
(4) Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati atrage raspunderea contraventionala conform prezentei ordonante, daca nu intra sub incidenta legii penale.
(5) Constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.
(6) Orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta bazata pe doua sau mai multe criterii prevazute la alin. (1) constituie circumstanta agravanta la stabilirea raspunderii contraventionale daca una sau mai multe dintre componentele acesteia nu intra sub incidenta legii penale.
(7) Constituie victimizare si se sanctioneaza contraventional conform prezentei ordonante orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau actiune in justitie cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii.
(8) Prevederile prezentei ordonante nu pot fi interpretate in sensul restrangerii dreptului la libera exprimare, a dreptului la opinie si a dreptului la informatie.
(9) Masurile luate de autoritatile publice sau de persoanele juridice de drept privat in favoarea unei persoane, unui grup de persoane sau a unei comunitati, vizand asigurarea dezvoltarii lor firesti si realizarea efectiva a egalitatii de sanse a acestora in raport cu celelalte persoane, grupuri de persoane sau comunitati, precum si masurile pozitive ce vizeaza protectia grupurilor defavorizate nu constituie discriminare in sensul prezentei ordonante.
(10) In intelesul prezentei ordonante, eliminarea tuturor formelor de discriminare se realizeaza prin:
a) prevenirea oricaror fapte de discriminare, prin instituirea unor masuri speciale, inclusiv a unor actiuni afirmative, in vederea protectiei persoanelor defavorizate care nu se bucura de egalitatea sanselor;
b) mediere prin solutionarea pe cale amiabila a conflictelor aparute in urma savarsirii unor acte/fapte de discriminare;
c) sanctionarea comportamentului discriminatoriu prevazut in dispozitiile alin. (1)-(7).
(11) Comportamentul discriminatoriu prevazut la alin. (1)-(7) atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, in conditiile legii."

Avand in vedere alineatul 1 al art. 2 din O.G. nr. 137/2000, modul de adresare a fost un act de discriminare.

Alte discuții în legătură

Protectie legala impotriva discriminarii la locul de munca pe criterii de identitate de gen / orientare sexuala kayra-nuray kayra-nuray Bună ziua, Sunt o persoană transgender male-to-female și aș dori să știu în ce conditii pot divulga identitatea mea de gen angajatorului, dacă îmi ... (vezi toată discuția)
Drepturi daca nu mai sunt angajat ale angajatorului w0lfshad3 w0lfshad3 Mai am dreptul conform articolului urmator sa cer aceste drepturi daca nu mai sunt angajat?: [quot] CAP. III Raspunderea patrimoniala ART. 269 ... (vezi toată discuția)
Hartuire morala esthera esthera sunt in preaviz de concediere. sefu ma hartuieste moral. ce pot face? (vezi toată discuția)