avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DIICOT-ul vrea sa dau 40 000 euro. Eu nu vreau sa le ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DIICOT-ul vrea sa dau 40 000 euro. Eu nu vreau sa le dau parola

Am urmatoarea problema: Am fost identificat de catre DIICOT, cum ca as fi partajat mai multe fisiere video si audio pe anumite programe: DC++ si Bittorent. HardDisk-ul meu este encryptat si nu vreau sa-i dau parola la procuror. El este nervos foc pe mine. Daca mai vine cu ceva ordonanta de la judecatorie ma poate obliga sa-i dau parola? E ca si la alcool, cu refuzul de-a da probe biologice? Este in favoarea mea faptul ca nu se stie in mod clar ce se afla pe harddisk ? Din milioane de utilizatori romani am fost arestati doar eu si prietenul meu. Citii prin presa cum ca ar trebui sa dam cam 40,000 euro. E cam mult...

Daca nu ii dau la nenea de la DIICOT parola ce pot pati?

Nu are cum s-o sparga, nu vreau sa zic motivele tehnice dar nu are cum.

cyan a scris:

Printr-un ordin judecatoresc se poate dispune spargerea parolei de catre o persoana specializata.
Nu exista "nu se poate" sparge parola. Asa au crezut si cei de la NASA, Pentagon, a.s.o..
Probabil ati comercializat fisierele descarcate de pe torenti si asa ati fost prins.

:rofl:
Ba se poate! Mai mult decat atat, daca se foloseste TrueCrypt sau ceva similar nici macar nu se poate dovedi ca hard-diskul este criptat pentru ca fara parola nu contine nicio "semnatura" ci doar date aleatorii (exista unele tari in care simpla criptare a hard-diskului este infractiune asa ca baietii si fetele de la TrueCrypt s-au gandit la "plausible deniability" in cazul in care esti acuzat ca ti-ai criptat hardul procurorul ar trebui sa faca dovada ca acesta contine altceva decat gunoi informatic). Intrucat spargerea prin "brute force" a unei parole bine construite dureaza mai mult decat prezumtiva varsta la care va ajunge universul nostru ar fi bine ca DIICOT sa gaseasca o alta solutie (de ex. sa faca dovada continutului pachetelor de date care au "plecat" de pe computerul persoanei acuzate :weg: ) sau pur si simplu sa astepte cu inceperea urmaririi penale pana au dovezi.

Daca luati amenda "in bataie de joc" puteti face plangere.

Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
riseup2 a scris:

Ia ghici ? Dupa IP :))) + eram client vechi :)))

Nu ma foarte pricep la chestii de IT asa ca poate spun prostii. Din cate am mai auzit prin stanga si prin dreapta, IP-ul se poate ascunde si nu poti fi detectat. Prin proxy sau asa ceva. O fi adevarat, n-o fi, nu stiu. Dar daca zici ca te-au identificat dupa IP inseamna ori ca IP-ul nu s-a ascuns cum trebuie ori au avut cainii DIICOT-ului mirosul bun.
Pai poate ca omul nu e un infractor asa cum cred procurorii si poate ca nu a urmarit sa-si ascunda sau sa-si modifice ip-ul.
Sincer nici eu nu ma pricep prea mult la chestii deastea, dar din cate stiu ip-ul se poate modifica, nu stiu daca se poate si ascunde.
cyan a scris:

riseup2 a scris:

Ia ghici ? Dupa IP :))) + eram client vechi :)))

Nu ma foarte pricep la chestii de IT asa ca poate spun prostii. Din cate am mai auzit prin stanga si prin dreapta, IP-ul se poate ascunde si nu poti fi detectat. Prin proxy sau asa ceva. O fi adevarat, n-o fi, nu stiu. Dar daca zici ca te-au identificat dupa IP inseamna ori ca IP-ul nu s-a ascuns cum trebuie ori au avut cainii DIICOT-ului mirosul bun.

Nu prin proxy iti ascunzi IP-ul ca sa nu poti fi detectat de procuratura :)) ....
Ascunderea IP-ului se poate face doar prin IP spoofing B-) ... adica prin crearea de pachete cu adresa IP falsificata ... asta se poate face numai in anumite conditii cam greu de obtinut in realitate.
Insa intrebarea userului era daca trebuie sa dea sau nu parola procurorului.
Eu zic ca nu.
Am o intrebare cu privire la perchezitia informatica.
As dori sa stiu cum anume aceastea se realizeaza. Din cate am inteles se ridica doar harddisk-ul, nu tot calculatorul, corect? Ce garantie are insa "suspectul" ca datele de pe harddisk nu vor fi pur si simplu schimbate de catre procuror/politist/expert ? Se creaza un MD5 pentru imaginea harddisk-ului sau cum?

Alte discuții în legătură

Ip-ul proba valida sau nu in instanta? romanas romanas fiecare pc care e utilizat pe net are un IP...router..proxy..Avand in vedere ca toate retelele de inet sunt supraterane (cabluri peste blocuri din scara in ... (vezi toată discuția)
Genul asta de upload poate fi considerat piraterie? blister blister Buna seara. As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie: Stim cu totii ca programele care permit downloadul materialelor, care au drepturi de autor, in ... (vezi toată discuția)
Expertiza it? veronyca28 veronyca28 Buna ziua. Situatia mea e urmatoarea: Acum 2 ani am imprumutat o perioada de timp unitatea de la calculator unei persoane. Aceasta persoana a comis ... (vezi toată discuția)