avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate plata restanta dupa perimare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate plata restanta dupa perimare

Buna ziua,

In momentul de fata am o restanta la intretinere de 727 lei. Am fost actionata in judecata de catre asociatie, care ulterior nu a mai luat nicio masura astfel incat s-a ajuns la perimare. Intrebarile mele sunt:
1. in aceste conditii mai sunt obligata sa achit suma respectiva?
2. daca raspunsul la intrebarea de mai sus este nu, atunci este legal ca asociatia sa imi treaca restanta in continuare in tabele afisate sau pot sa cer sa o stearga de acolo?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Cat Black , utilizator 12:18, 31 Ianuarie 2014
Nu trebuie neaparat sa ma linistiti pe mine... Dam cu presupusu' pentru ca Dvs. nu puneti corect intrebarea. Stiti cum se zice: asa intrebare- asa raspuns. In fine, dupa alte postari in care ati venit cu amanunte, am mai inteles si noi cam cum sta treaba - adica o mare harababura in asociatia din care faceti parte ( as putea zice - iata, presupun din nou, ca o parte din vina apartine si proprietarilor care tolereaza asemenea maniera de lucru cu membrii sai) si chiar nu pot sa inteleg ce se petrece acolo. La o cerere oficiala, inregistrata la asociatie, trebuie sa va raspunda, tot oficial presedintele asociatiei. Daca nu raspunde, la prima AG a proprietarilor solicitati inscrierea pe ordinea de zi a unui punct in care sa se discute si sa se ia o hotarare clara, ca sa stiti ce sa faceti. Mai banuiesc ca mai sunt si alti proprietari in situatia Dvs. Cum spuneam, daca lucrurile stau foarte prost, incercati schimbarea conducerii, a comisiei de cenzori.
Faza cu:
exercitarea unui control financiar contabil asupra activitatii asociatiei de proprietari,

ar ajuta foarte mult sa se ajunga la o concluzie corecta, si v-ar fi de folos in instanta, insa ati precizat ca "baietii" o lalaie si nu le mai trebuie instanta, ca deh, acolo nu mai poti sa te prezinti cu sume incerte... Trebuie discutat cu listele de plata in fata, pe perioada reclamata. Aici cred ca asociatia a mai calculat penalizari, astfel ca debitul a devenit mai mare, insa acest lucru trebuie clarificat, aratat cum de s-a ajuns la suma de... si asa mai departe.
Poate mai "vin" si alte pareri.

Restanta ramane restanta si nu se anuleaza pe motivul perimarii actiunii in instanta.
Cei care conduc si administreaza asociatia de proprietari, probabil ca nu cunosc legislatia. Logic, fiecare proprietar are la asociatie o fisa individuala a cotelor de intretinere si luna de luna pe acea fisa se incarca datoria proprietarului conform listei de plata si se descarca cu platile facute. Neplatind cateva luni se va aduna o suma, iar luna de luna soldul creste. In momentuil cand restantierul plateste ceva, acest sold scade exact cu suma partiala achitata.
Ori in cazul acesta, @Cat Black sustine ca ar fi cu intretinerea la zi, ceea ce nu este corect pentru ca soldul exista. Nu are cum sa ajunga acel sold la "zero" atat timp cat sunt sume neachitate. Iar sumele achitate s-au scazut din sold, adica cele mai vechi... La asociatie omul are o fisa de ani de zile si nu cate o fisa individuala pentru fiecare luna ca sa poata stinge obligatia pentru luna decembrie 2014, de exemplu, ramanand fisa din decembrie 2009 incarcata.

Asemenea situatii se datoreaza atat celui care a ajuns sa fie restantier, dar si celor care conduc asociatia si nu stiu sa explice, nu stiu sa actioneze si sa reprezinte asociatia in instanta...
Acum, poate cea mai simpla rezolvare ar fi ca restantierul sa solicite presedintelui asociatiei sa discute cu cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei si sa se stabileasaca corect si definitiv debitul. Cu aceasta ocazie, cenzorul intocmeste un raport in care prezinta ceea ce a costatat. Acesta este o dovada suficienta atat pentru asociatie care va trebui sa afiseze pe lista de plata suma stabilita de cenzor, cat si pentru restantier care daca achita suma stabilita de cenzor ajunge cu plata la zi.
Va multumesc mult pentru raspunsuri...stiu ca situatia este putin "imbarligata"
in perioada respectiva din 2009 eram proprietar 50% al apartamentului impreuna cu altcineva. ulterior am cedat printr-o tranzactie in instanta partea mea contra despagubirilor. persoana cealalta a ramas unic proprietar pana in 2011, nu mi-a achitat suma stabilita in instanta asa ca in urma executarii am ajuns eu unic proprietar. de atunci sunt cu plata intretinerii la zi. a ramas insa acea suma (dumnezeu stie care o fi ca vad ca de 3 luni s-au stablit la 727 cu tot cu penalitati)
Ideea este ca aveti o restanta pe care, in principiu, trebuie s-o achitati, fara nicio legatura cu dosarul din instanta, actiune perimata etc.

Pe de alta parte, nefiind o suma stabila, modificandu-se periodic si nascand suspiciuni din partea dv., pe buna dreptate, mai ales ca nu primiti raspunsuri asupra acestei sume, parerea mea este sa nu o achitati pana cand nu veti fi lamurit asupra corectitudinii calculelor.
Dupa cum se pare, asociatia este destul de prost administrata si nici macar un proces in instanta nu e in stare sa termine din cauza haosului din contabilitate. Asa ca asteptati sa se clarifice lucrurile si atunci ati putea achita suma restanta.

Din nefericire, la aceasta suma se vor aduna penalizari si asta e in defavoarea dv., asa ca aveti tot interesul sa grabiti clarificarea situatiei.
multumesc, am sa mai fac o cerere sa imi comunice oficial suma exacta...ultima data mi-a spus ca nu imi pot da un astfel de raspuns oficial pentru ca e perimata actiunea si nu au dreptul sa ma notifice sau sa imi dea un document semnat si stampilat cu suma exacta de plata

Alte discuții în legătură

Situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv la asoc.de propr. ligiasmeureanu ligiasmeureanu buna ziua, mi s-a propus sa preiau functia de cenzor la o asociatie de proprietari si trebuie intocmita situatia soldurilor elementelor de pasiv si activ. Nu ... (vezi toată discuția)
Perimarea procesului popem popem Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu un raspuns Situatia se prezinta asfel : In urma cu ... (vezi toată discuția)
Restante, proces, adunare generala otto2007 otto2007 Buna ziua, Va avea loc sedinta in bloc. pe ordinea de zi: unde sunt banii? Un proprietar a castigat procesul cu asociatia de proprietari. Asociatia sustinea ... (vezi toată discuția)