Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intoarcere la locul de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intoarcere la locul de munca

Buna ziua. Pentru concediul de cresterea copilului am optat pentru 2 ani. Daca revin la locul de munca inainte sa implineasca copilul 1 an, primesc ceva stimulent? Cat?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:51, 31 Ianuarie 2014
Mamele care revin mai devreme de 2 ani primesc un stimulent de insertie in suma de 500 lei!
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator
multumesc. si atunci primesc 500 lei daca inca nu a indeplinit copilul 1 an? unde se gaseste asta in codul muncii?
Ultima modificare: Vineri, 31 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator
1. - Daca ati optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti primi stimulentul de insertie de 500 lei lunar dupa ce implineste copilul 1 an.
- Pentru aceasta mergeti la Primarie cu dovada ca aveti venituri din salariu si completati cererea pentru stimulentul de insertie.

2. Stimulentul de insertie nu este reglementat de Codul muncii ci de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si de Normele de aplicare a ei.

3. Din OUG 111/2010:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

4. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 12
...

(6) In cazul in care persoana indreptatita care a solicitat concediul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta realizeaza venituri profesionale inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se va acorda numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ingrijire copil 2014 clarat clarat buna, va rog, cine stie si imi poate spune daca renunt de la inceput la indemnizatia de crestere copil, ce bani primesc de la stat si pe ce perioada? (vezi toată discuția)
Vreau sa ma intorc la munca din concediu de maternitate jurescumaria jurescumaria buna ziua! sunt in concediu de crestere copil insa vreau sa ma intorc la munca inainte de implinirea celor doi ani pentru care am concediu. intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Stimulentul primit de la stat dccad dccad va rog sa imi spuneti daca optez pentru Concediul de crestere a copilului pt 1 an dupa care ma intorc la servici, primesc stimulentul de la stat pana la ... (vezi toată discuția)