avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigii cu fostul angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigii cu fostul angajator

O societate la care am ocupat postul de inspector resurse umane timp de 3 luni de zile, m-a dat in judecata pt ca nu am depus documentatia necesara la CASS, pt recuperarea sumelor reprezentand concedii medicale.
Problema este ca in 10 august a fost angajata o alta persoana pe postul meu, eu urmand sa plec. Am pregatit documentatia necesara depunerii concediilor medicale la CASS pt lunile iunie si iulie, in luna august si i le-am dat fetei noi sa le depuna, dupa care am plecat in concediu 2 saptamani. Cand m-am intors am tinut locul secretarei, deoarece plecase, iar noua fata se ocupa de toate sarcinile de serviciu aferente functie de inspector resurse umane in acea societate. In septembrie eu am fost in concediu medical, si imediat dupa concediu mi-am dat demisia invocand art 81(7), fara sa stau in preaviz.
Fata nu a mai depus concediile medicale la CASS deloc si in februarie 2013 a plecat.
Acum societatea imi cere sa o despagubesc cu sumele nerecuperate de la CASS,pt lunile iunie, iulie si august 2012, invocand un paragraf din sarcinile mele de serviciu, si anume: "intocmeste lunar documentatia necesara pt a depune concediile medicale la CAS"
Acum, dp meu de vedere de aici rezulta doar ca trebuie intocmita documentatia nu si ca trebuie depusa lunar. deoarece nu s-a formulat "intocmeste si depune lunar...etc"(eu depuneam fisele pe 3 luni, fara a depasi termenul de 90 zile de la data certificatului medical. Astfel pana la sfarsitul lunii august trebuiau depuse concediile pt cele 3 luni :iunie, iulie si august).
Mai mult, avand in vedere ca in 10 august a venit o persoana care mi-a preluat sarcinile de serviciu, chair daca eu nu am incetat raporturile contractuale imediat, acest lucru nu inseamna ca sunt exonerata de raspundere? mai ales ca am plecat in concediu de odihna, iar dupa ce am revenit am ramas in secretariat.
Este indreptatita societatea sa-mi ceara despagubiri in baza unui contract de munca in care nu s-a specificat nimic legat de riscuri profesionale si nici nu aveam asigurare de risc profesional?
Cel mai recent răspuns: sanda-popovici , utilizator 19:47, 2 Februarie 2014
1. Angajatul este responsabil de paguba produsa societatii prin neindeplinirea corespunzatoare a atributiilor de serviciu. Insa in cazul dvs, consider ca exista elemente ce identifica natura unei raspunderi conjuncte care trebuia cercetata in cauza. In acest caz, trebuia sa se stabileasca in prealabil toate persoanele fata de care opereaza raspunderea patrimoniala conjuncta, gradul de vinovatie, proportia in care fiecare fapta a persoanelor implicate a contribuit la producerea pagubei.

2. Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

3. Condiţiile de fond pentru angajarea răspunderii patrimoniale a salariaţilor sunt: calitatea de salariat la angajatorul păgubit, fapta ilicită şi personală a salariatului, aflată în legătură cu munca acestuia, prejudiciul, raportul de cauzalitate între faptă şi prejudiciu, vinovăţia salariatului. (Alexandru Ţiclea, Notă la deciziile nr. 145/R/2007 şi nr. 217/R/2007 ale Curţii de Apel Galaţi, Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2008, p. 146)
La data plecarii mele inca nu trecuse termenul de 90 de zile in care o societate este indreptatita sa depuna certificatele medicale la CASS pt a-si recupera sumele din FNUASS.
Astfel concediile medicale din luna iunie trebuia sa fie depuse pana cel tarziu 30 septembrie. Mie mi s-a suspendat contractul in 7 septembrie, prin concediul medical, astfel societatea a avut la dispozitie 23 de zile de la data suspendarii ca sa depuna la CASS certificatele medicale din luna iunie, 54 de zile pt cele din luna iulie si 84 de zile pt cele din luna august.

Avand in vedere acestea, tot mai pot fi invinovatita?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza indemnizatia pt concediul prenatal in caz de somaj? EmiliaAlbert EmiliaAlbert Am inteles cum se calculeaza indemnizatia pt concediul prenatal in cazul in care esti salariat, dar ce se intampla atunci cand esti in somaj? Pana in luna ... (vezi toată discuția)
Calcul cuantum concediu medical Celia1976 Celia1976 Buna ziua. As dori sa aflu opinia dvs. in urmatoarea speta: Sunt angajata incepand cu data de 15 iunie 2017 iar in acest an nu am mai avut luni lucrate la ... (vezi toată discuția)