avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiuni informatice in noul cod penal 2014
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiuni informatice in noul cod penal 2014

Buna ziua, am un proces deschis din cauza unor infractiuni informatice, am cautat pe internet dar nu am reusit sa gasesc ceva concret.Stie cineva ce schimbari a adus noul cod penal in legatura cu infractiunile informatice?Sunt pedepse mai mici,mai mari,la fel...?Eu sunt acuzat de 3 infractiuni, intrarea in mai multe sisteme informatice fara sa am acordul respectivilor,schimb de fisiere din acele sisteme informatice si creerea unui program adaptat in scopul intrarii neautorizate intr-un sistem informatic(si punerea lui in vanzare).Nu stiu sa specific exact articolele unde se incadreaza aceste infractiuni.Daca stie cineva ce s-a schimbat in cazul acestor infractiuni il rog sa ma lamureasca si pe mine.Multumesc anticipat.
In cap.IV din c.p. a fost introdus art. 249 care sanctioneaza fraudele comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice, textul reia fara modificari de esenta prevederile in materie cuprinse anterior in legea 161/2003 , dar, au mai fost reduse pedepsele fata de legea speciala.


ART. 249 C.p.
Frauda informatică
Introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

ART. 130-LEGE Nr. 187 din 24 octombrie 2012
pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal

Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. La capitolul III "Infracţiuni şi contravenţii" al titlului III "Prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice" din cadrul cărţii I "Reglementări generale pentru prevenirea şi combaterea corupţiei", secţiunea 1 "Infracţiuni contra confidenţialităţii şi integrităţii datelor şi sistemelor informatice", cuprinzând articolele 42 - 47, se abrogă.
2. La capitolul III al titlului III din cadrul cărţii I, secţiunea a 2-a "Infracţiuni informatice", cuprinzând articolele 48 - 50, se abrogă.
3. La capitolul III al titlului III din cadrul cărţii I, secţiunea a 3-a "Pornografia infantilă prin sisteme informatice", cuprinzând articolul 51, se abrogă.
4. Articolul 59 din capitolul IV "Dispoziţii procedurale" al titlului III "Prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice" din cadrul cărţii I "Reglementări generale pentru prevenirea şi combaterea corupţiei" se abrogă.
Am gasit infractiunile de care sunt acuzat (aproximativ):
ART. 360
Accesul ilegal la un sistem informatic
(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

ART. 364
Transferul neautorizat de date informatice
Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic sau dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

ART. 365 Operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice
(1) Fapta persoanei care, fără drept, produce, importă, distribuie sau pune la dispoziţie sub orice formă:
a) dispozitive sau programe informatice concepute sau adaptate în scopul comiterii uneia dintre infracţiunile prevăzute în art. 360-364;
b) parole, coduri de acces sau alte asemenea date informatice care permit accesul total sau parţial la un sistem informatic, în scopul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute în art. 360-364, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Din cate stiu, aceste se regasesc si in vechiul cod penal, cu ce reduceri a pedepsei ma pot astepta in noul cod penal?Multumesc!
Nu se regaseau in vechiul cod penal ci in legea speciala ce a fost mai sus indicata.
adisan a scris:

Nu se regaseau in vechiul cod penal ci in legea speciala ce a fost mai sus indicata.


cum sa nu se ragaseasca cand eu am fost acuzat de aceste infractiuni in urma cu 6 luni iar codul nou a intrat de astazi in vigoare?Daca nu ma insel, acele infractiuni sunt prezente din 2003!
Exact ce am spus, faptele se regaseau incriminate intr-o lege speciala.

Alte discuții în legătură

Legea 161/2003 Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Aveti idee, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal, L 161/2003 se abroga? Apropo de cap. IV. Multumesc. (vezi toată discuția)
Spargerea unui calculator se pedepseste? robyr130 robyr130 Buna , am spart calculatorul cuiva, creand un keylogger personal pentru a afla daca persoana respectiva imi vorbea pe la spatele meu si zicea tot felul de ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal si infractiunile informatice system39 system39 Prevenirea criminalitatii informatice. Buna ziua. La fel ca si alta persoana de pe acest forum ma aflu in postura de a avea un proces pe rol cu privire ... (vezi toată discuția)