avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia de organe - o facem sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia de organe - o facem sau nu?

Buna seara,

As vrea sa va intreb daca cumva ati luat vreodata in considerare ideea donarii de organe pentru ipoteza in care patiti ceva si nu mai puteti fi salvati. Stiu ca sunt macabra, dar as vrea sa imi spuneti daca v-ati gandit totusi ca poate veti salva o alta viata in acest mod.

Daca raspunsul este afirmativ, v-as ruga sa imi spuneti si daca stiti sau ati fi interesat(a) de pocedura prin care acest lucru poate deveni posibil.

Multumesc!
@ andreea
Ai dreptate...
(4) În înţelesul prezentei legi, prin donator se înţelege subiectul în viaţă sau subiectul în stare de moarte cerebrală, compatibil genetic cu potenţialul primitor care, în scop terapeutic, donează ţesuturi şi/sau organe umane.

(5) Prin primitor se înţelege subiectul care beneficiază de realizarea unui transplant.

din ceea ce am gasit pana acum. Insa... crezi ca este posibil ca prin legat sa precizezi conditiile (tanar pana in x ani, etc) pe care sa le indeplineasca donatarul? Nu poate sa se considere discriminare?


Da Andreea dar in cazul in care ruda aceea nu pateste nimic ce se intampla cu organul (ele)?
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
dorians, utilizator
dorians a scris:
crezi ca este posibil ca prin legat sa precizezi conditiile (tanar pana in x ani, etc) pe care sa le indeplineasca donatarul? Nu poate sa se considere discriminare?

Cred ca depinde de la caz la caz... Asa cum ai formulat tu nu mi se pare ok. Adica ori determin clar persoana careia ii donez, ori decide medicul pe baza compatibilitatii si ordinii in care alte persoane au nevoie de transplant. Cred ca ar fi contrar scopului legii ca eu sa pot bloca salvarea unei vieti pentru ca nu se incadreaza in limita de varsta care mi-a placut mie...

:offtopic: Nu-mi vine sa cred ca am ajuns la pagina 5 in 2 ore :O
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
dar daca, spre exemplu, acel violator ar fi 100% compatibil? in fond, daca cineva tot face acest act, o face in ideea suprematiei vietii..nu in considerarea calitatilor sau moralitatii unei persoane:)
Exact.

dorians a scris:
dar in cazul in care ruda aceea nu pateste nimic ce se intampla cu organul (ele)?

Atunci inseamna ca defunctul nu si-a dat acordul, si se revine la procedura comuna: se intreaba rudele.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
@ studentica, Andreea

Aveti dreptate... dintr-un punct de vedere. Este adevarat ca nu pot decine cine sa traiasca sau nu. Insa as prefera ca organele mele sa ajunga intr-o persoana care promite (poate ajuta restul societatii intr-un anumit mod la un anumit timp) decat in cineva care ... ma rog... nu are rost sa insir fapte abominabile... Daca as avea convingerea (fie ea si pur personala) ca respectivul donatar ar chinui alte fiinte (umana -chiar pe merit:))-) mi-as lua organele cu mine.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2009
dorians, utilizator

Alte discuții în legătură

Accesul familiei la fisa medicala a unui pacient in moarte cerebrala Paul878 Paul878 Familiei i-a fost solicitat consimtamantul pentru donarea organelor. Familia insa vrea o a doua opinie medicala inainte de a isi da consimatamantul pentru ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)