avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Delapidarea in noul cod penal (2014) 2-7 ani sau 6luni ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Delapidarea in noul cod penal (2014) 2-7 ani sau 6luni - 7 ani ?

Buna ziua,
De curand am primit o notificare de la firma unde am lucrat pana acum o luna ca voi fi acuzat de delapidare pentru un prejudiciu de aprox. 18 mii lei (180 mil lei vechi).
Am inceput sa caut pe net care ar fi pedeapsa pentru aceasta fapta si acum odata cu intrarea in vigoare a noului cod penal am gasit informatii contradictorii.
Mai exact pe foarte multe siteuri apare urmatoarea fraza:
"...iar delapidarea era sanctionată cu 1-15 ani închisoare si pe noul cod pedeapsa va fi între 6 luni-7 ani“, a declarat judecătorul Iulian Mitrofan, purtător de cuvînt al Tribunalului Neamt"

ori eu in noul cod penal am citit ca delapidarea (art 295) se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani

Asadar intrebarea mea este: care este varianta corecta din cele doua ?
Si daca varianta corecta este 2-7 ani atunci nu este mai favorabila pt mine legea veche cu 1-15 ani (fiind minimul mai mic) ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: danutz585 , utilizator 20:39, 3 Februarie 2014
Articolele care va intereseaza.
ART. 295
Delapidarea
(1) Însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Tentativa se pedepseşte.

ART. 308
Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane
#M3
(1) Dispoziţiile art. 289 - 292, 295, 297 - 301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
#B
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.

multumesc de raspuns
.. insa tot nu inteleg cum un judecator de la tribunalul din Neamt declara ca "delapidarea era sanctionată cu 1-15 ani închisoare si pe noul cod pedeapsa va fi între 6 luni-7 ani"

acum intrebarea este:
care este legea mai favorabila 2-7 ani sau 1-15 ani ?
aplicarea art. 308 al 1 si 2 inseamna o reducere cu o treime din incadrarea de 2-7 ani pt delapidare (art 295) si rezulta o incadrare de 1 an si 4 luni - 4 ani si 8 luni
e corect ?
daca da de ce pe muuulte site-uri se vorbeste de 6 luni-7 ani ca fiind noua incadrare pentru delapidare ..?!?
Eu nu ma documentez de pe situri, astea sunt dispozitiile actuale.
se pare ca si pe acest site este postata aceasta eroare (daca pot sa-i spun asa)
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delapidare si spalare de bani apidav apidav In 2003 eram administrator al unei societati. Am fost instiintat ca sunt urmarit penal pentru complicitate la delapidare pentru un prejudiciu de 2 mil USD adus ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - delapidarea ceferistul10 ceferistul10 Buna seara in noul cod penal sa modificat ceva la infractiunea de delapidare dosarul este de 3 ani in cercetare firma fraudata a intrat in insolventia (vezi toată discuția)
Noul cod penal - limite speciale ale pedepsei - prescriptia raspunderii penale th_serban th_serban Maine 1.02.2014 intra in vigoare Codul penal nou ART. 308 - Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane (1) Dispoziţiile art. 289 ... (vezi toată discuția)