avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Impacare dupa citirea actului de sesizare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Impacare dupa citirea actului de sesizare

in cazul infractiunilor in care impacarea inlatura raspunderea penala impacarea are efect daca intervine pana citirea actului de sesizare....eu am un proces pe rol,inselaciune...prejudiciu reparat dar dupa citirea actului de sesizare..nu pot sa beneficiez de inlaturarea raspunderii in nici un caz? nu are nici un rost sa fac un contract de mediere? in mod stupid daca partea vatamata declara ca am fost impacati inainte de proces sau...stiu eu..
Cel mai recent răspuns: , 19:56, 18 Septembrie 2017
Se observă că există unele neconcordanțe cu privire la împăcare. Pe de o parte, în noul cod penal, spre deosebire de cel vechi, împăcarea poate avea loc până la citirea actului se sesizare .Pe de altă parte, avem art. 16, alin . 1, lit. g din Noul cod de pr. penală, care prevede stingerea acțiunii penale prin împăcarea părților sau închieerea unui acord de mediere.
ART. 14 C. pr. pen. :
Obiectul şi exercitarea acţiunii penale
(1) Acţiunea penală are ca obiect tragerea la răspundere penală a persoanelor care au săvârşit infracţiuni.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare prin actul de inculpare prevăzut de lege.
(3) Acţiunea penală se poate exercita în tot cursul procesului penal, în condiţiile legii.



Ori, procesul penal începe cu etapa urmăririi penale și continuă cu judecata. Sesizarea instanței se face la finele etapei urmăririi penale , atunci când inculpatul este trimis în judecată. Iar acțiunea penală fie este pusă deja în mișcare, fie se pune în mișcare la începerea judecății.
Așadar, se pare că aveți dreptate și unul și celălalt, Ioana Stoica și Dorin Ilie. Ca de obicei, legile lasă loc de controverse. Iar pentru dvs., @oltul, veștile sunt că împăcarea poate avea loc și ulterior sesizării instanței, pentru că că există alte prevederi care contrazic cumva art. 159 din c. penal.
care este prevederea care contrazice articolului 159 din cod penal?
art. 16, alin . 1, lit. g din Noul cod de pr. penală, care prevede stingerea acțiunii penale prin împăcarea părților sau închieerea unui acord de mediere.



ART. 14 C. pr. pen. :
Obiectul şi exercitarea acţiunii penale
(1) Acţiunea penală are ca obiect tragerea la răspundere penală a persoanelor care au săvârşit infracţiuni.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare prin actul de inculpare prevăzut de lege.
(3) Acţiunea penală se poate exercita în tot cursul procesului penal, în condiţiile legii


Sesizarea instanței se face la finele etapei urmăririi penale , atunci când inculpatul este trimis în judecată. Iar acțiunea penală fie este pusă deja în mișcare, fie se pune în mișcare la începerea judecății.

Nu prea inteleg ce vreti sa spuneti prin "actiunea penala se poate pune in miscare la inceperea judecatii".

Cat priveste impacarea partilor, din punctul meu de vedere, in momentul de fata, nu avem nici o norma tranzitorie inclusa in Legea de punere in aplicare a Codului Penal sau a Codului de Procedura Penala, sau cel putin eu personal nu am gasit, care sa ne invete cum sa procedam in atare situatie, ceea ce ma determina sa consider ca in momentul actual impacarea produce efecte numai in masura in care intervine pana la citirea actului de sesizare al instantei asa cum preved dispozitiile art.159 c.p., unde isi are materia aceasta institutie.
Dispozitiile Art.16 alin.1 lit.g, in ceea ce priveste impacarea, nu le putem interpreta decat raportat la art.159 din c.p., opinia mea.
Daca vreti, este situatia cumva asemanatoare creata in 2010 prin introducerea art.320^1 c.p.p., ulterior C.C. s-a pronuntat printr-o decizie asupra neconstitutionalitatii acestui articol, stabilind ca, în cauzele aflate în curs de judecată în care cercetarea judecătorească în primă instanţă începuse anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, dispoziţiile art. 320^1 din Codul de procedură penală se aplică în mod corespunzător la primul termen cu procedură completă, asa cred, ca se va intampla si acum, pentru a se aplica legea mai favorabila si celor care au trecut de momentul citirii actului de sesizare.



eu cred ca art 159 cade, deci impacarea este valabila si dupa actul de sesizare, daca coroboram dospozitiile penale din legea medierii - art 70 cu art 16 cpp. Legea speciala deroga de la legea de drept comun si are prioritate. Cu alte cuvinte, un acord de mediere, incheiat chiar si in faza de judecata a procesului penal, stinge actiunea penala, cf art 16 lit g, deci aceasta nu mai poate fi exercitata, art 16 se refera la orice faza a procesului penal deci si judecata, asa cum tot la orice faza a procesului penal se refera si art 70 din legea medierii ce contine dispozitii penale.

Alte discuții în legătură

Efecte retragere plangere penala alin.zaharia alin.zaharia Buna ziua! Va rog daca se poate, as avea nevoie de o clarificare in ceea ce priveste un proces penal in care sunt parte vatamata. Astazi se va citi actul de ... (vezi toată discuția)
Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)
Acord mediere in caz de furt pauldorin87 pauldorin87 In ce conditii pot face un acord de mediere,pt un dosar furt ajuns in instanta?.ma intereseaza daca cu aceasta mediere trebuie sa fie de acord si partea ... (vezi toată discuția)