avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna - inchidere punct de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna - inchidere punct de lucru

este normal ca angajatorul sa ne oblige sa ne dam demisia daca punctul de lucru se inchide??? are vreo obligatie fata de noi daca se inchide punctul de lucru??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 4 Februarie 2014
Nu va poate obliga sa va dati demisia.
Daca angajatorul inchide punctul de lucru si nu doriti sau nu poate, ori nu doreste sa va ofere un alt loc de munca in cadrul societatii, atunci trebuie sa va concedieze conf art 65 sau 68 CM, dupa un preaviz de 20 de zile lucratoare.
Nu are dreptul sa va determine sa va dati demisia.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Daca va concediaza pentru motive care nu tin de persoana salariatului , atunci :
- angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.

- angajatorul nu are obligaţia de a oferi salariatului compensatii banesti decat daca acestea sunt revazute in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern

- salariatul poate beneficia de somaj , daca indeplineste conditiile prevazute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme loc de munca onyx84 onyx84 Va rog sa-mi spuneti ce masuri se pot lua impotriva unui angajator care nu mai ofera de lucru angajatului si nu ii plateste nimic in perioada in care acesta ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului Alina Tanase Alina Tanase Buna seara, Saptamana trecuta am fost anuntata de catre angajator ca magazinul in care lucrez se va inchide in urmatoarea zi,in consecinta am primit o ... (vezi toată discuția)
act aditional schimbare punct lucru altfel incetare cim Ana M M Ana M M Buna ziua, Societatea are 2 puncte de lucru unul intr-o localitate iar unul in alta localitate. La punctul de lucru la care lucrez societatea are spatiul ... (vezi toată discuția)