avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Registrul Operatorilor Intracomunitari
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Registrul Operatorilor Intracomunitari

Salut ! As dori sa aflu informatii despre inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari .

Am o firma de intermediere, firma este la inceput de drum, intermediem diferite afaceri, DOAR punem in legatura partile , fie intre o firma straina si una romaneasca , fie intre 2 firme straine ( poate sa fie si UE---NON-UE) Ex. Rusia - Marea Britanie, fie intre 2 firme romanesti si am nevoie de un raspuns :
Trebuie sa ma inregistrez la Registrul Operatorilor Intracomunitari, este obligatoriu ? Ce alte autorizatii sau inscrieri mi-ar trebui ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert Mihai PFA , Consultant fiscal 11:52, 2 Septembrie 2014
A . Daca doriti sa va declarati platitori de tva
In primul rind trebuie sa va inregistrati in scopuri de tva cf art 153.1, alin 1, lit b:
"b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;"

Apoi se face inregistrarea in ROI cf art 158.2, alin 1, lit c:
"c) prestări de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;"

Factura se intocmeste fara tva cu mentiunea: neimpozabil in romania cf art. 133, alin.4, lit. a) cod fiscal.

Intocmiti si depuneti declaratia 390.

B. In situatia in care doriti sa ramaneti neplatitori de TVA
pt PRESTARI SERVICII (intermediere) intracomunitare nu sunteti obligat sa va inregistrati in ROI si nici nu sunteti legat de acel barem de 10000 EUR.



Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
webcom, utilizator
Pentru intermedieri nu va trebuie autorizatii.
Daca vreti sa facturati in UE catre platitori de tav trebuie sa va inregistrati in ROI.
Buna ziua,

Nu stiu daca un mesaj atat de vechi mai este urmarit de cineva, dar... Care este articolul de lege care obliga un SRL scutit de TVA (conf. art. 152 - sub plafonul de 220.000 RON) sa se inscrie in ROI?

Multumesc anticipat,
Gabriel
Ca sa faceti facturi externe in UE catre platitori de tva trebuie sa fiti inscris in ROI :
ART. 158^2 Registrul operatorilor intracomunitari, art a-e ( in functie de operatiune)

Ca sa va inregistati in ROI va trebuie obligatoriu un cod de tva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplatitor de tva- cum facturez? ramo1305 ramo1305 Buna ziua! Daca o firma este neplatitoare de TVA, si furnizeaza servicii si marfa firmelor din Romania dar si din strainatate, cum va factura serviciile ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii intracomunitare laur17 laur17 Suntem o societate ce are ca obiect de activitate realizarea de site-uri web. Trebuie emisa o factura de prestari servicii (realizare site web) pentru un ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari julyana2010 julyana2010 Buna dimineata, Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile ... (vezi toată discuția)