avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Exista o grila oficiala dupa care se acorda ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Exista o grila oficiala dupa care se acorda despagubirile pentru daunele fizice si morale provocate in urma unui accident?

Buna ziua. Biciclist fiind am fost lovit de un autoturism intr-o intersectie, eu aveam prioritate fata de autoturism. A sosit ambulanta si am fost transportat la UPU. La fata locului a sosit si Politia care a stabilit ca vinovat de producerea accidentului este soferul autoturismului. In urma investigatiilor medicale am fost diagnosticat printre altele cu fracturi de vertebre. Deocamdata nu a necesitat interventie chirurgicala ci doar imobilizare cu corset si tratament ambulatoriu la domiciliu. Am primit de la IML certificat medico-legal cu 40-45 zile de ingrijiri medicale daca nu survin complicatii. Politia nu mi-a dat nici un act in legatura cu producerea accidentului: PVC sau asigurarea celui care ma lovit, ci doar mi-au luat o declaratie in data cand s-a produs aciidentul in legatura cu acesta. Mi-au comunicat nr. de inmatriculare al masinii, numele soferului, unde are acesta asigurarea RCA si faptul ca trebuie sa ma prezint in termen de 48 de ore de la data accidentului la firma de asigurari. M-am prezentat in acel termen la firma de asigurari unde mi s-au pus cateva intrebari legate de accident: nr. de inmatriculare al masinii care ma lovit, numele martorilor de la fata locului iar coordonatorul de daune a intocmit un act catre serviciul rutier prin care a solicitat eliberarea formularului "anexa 2" pentru evenimentul rutier in care am fost implicat. Dupa care mi-a cerut nr. de tel. si a spus ca o sa ma sune in aproximativ 3 saptamani. Au trecut 3 saptamani si jumatate si inca nu am fost sunat de catre coordonatorul de daune.
Intrebarile mele ar fi:
1 Pot sa ma duc din proprie initiativa la firma de asigurari sau trebuie sa astept sa fiu chemat?
2 As vrea sa aflu daca exista o grila oficiala dupa care se acorda despagubirile pentru daunele fizice si morale provocate in urma accidentului si ce pretentii indreptatite pot avea eu avand in vedere ce mi s-a intamplat? Din ce am citit legat de aceasta problema, se negocieaza cu inspectorul de daune, insa ca sa negociez ar trebui sa fiu informat despre drepturile mele si de limitele sub care sa nu scad.
Orice informatie imi poate fi de folos.
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: florinskie , utilizator 19:22, 12 Februarie 2014
Buna ziua
Am avizat accidentul la asiguratorul RCA, am formulat si plangerea penala la Politie impotriva soferului. De la Politie mi s-a spus ca datorita faptului ca s-a schimbat codul penal iar ca sa inceapa urmarirea penala impotriva celui care a provocat accidentul ar trebui sa am cel putin 90 de zile ingrijiri medicale certificate medico-legal. Eu am numai 40-45 zile de ingrijiri medicale deocamdata, nu stiu cum va evolua starea mea de sanatate in continuare si daca se vor prelungii aceste zile de ingrijiri medicale. In aceasta situatie inteleg ca se va da neinceperea urmariri penale impotriva soferului.
In cazul acesta eu trebuie sa actionez in instanta pe cale civila societatea de asigurare daca aceasta nu imi va face o oferta de despagubire onorabila, sau pe soferul vinovat de producerea accidentului?
Am inteles ca primul pas inainte sa actionez in instanta societatea de asigurari ar fi sa ii chem la conciliere pentru a incerca o înțelegere reciprocă.
Va multumesc
Corect cele relatate de dumneavoastra, in prima faza se merge pe negociere directa, mai corec pe mediere, in cazul in care nu puteti sa va intelegeti, trebuie sa dati in judecata societatea de asigurare pe cale civila.
Trebuie sa luati in calcul ca este posibil ca sa fiti nevoit sa platiti timbru judiciar in valoare de 10 % din suma pe care o pretindeti ca despagubiri .
Puteti da in judecata si vinovatul de accident, in fond el v-a pricinuit daunele nu societatea la care are el incheiata polita RCA .
amdauna a scris:

Trebuie sa luati in calcul ca este posibil ca sa fiti nevoit sa platiti timbru judiciar in valoare de 10 % din suma pe care o pretindeti ca despagubiri .
Puteti da in judecata si vinovatul de accident, in fond el v-a pricinuit daunele nu societatea la care are el incheiata polita RCA .

Gresit, odata incheiat o polita RCA, societatea de asigurare acopera doua riscuri, si anume daune materiale( gard,stilp,celalalt autovehicul avariat) si pentru vatamari corporale si deces ( daune materiale, cheltueli de spitalizare, pierderi de venituri, etc.+ daunele morale ) ! Nu induceti oamenii in eroare!

1.Referitor la grila, da ea exista, pe site-ul ASF (autoritatea de suprveghere financiara, fosta supraveghere a asigurarilor).
2.Inteleg ca ati fost implicat intr-un accident rutier.
Raspunsurile la intrebarile de mai jos sunt favorabile?
1.Evenimentul are o vechime mai mare de 3 ani?
2.Sunteti victima accidentului?
3.Aveti o intelegere (mediere,impacare) cu firma de asigurari sau vinovatul?
4.Detineti documente medicale si de alta natura care sa ajute la stabilirea unei despagubiri corecte?

[Editat de Admin: Nu mai invitati utilizatorii sa va contacteze. Daca vreti sa va oferiti serviciile folositi mesageria privata:
2.6. In forum nu se stabilesc relatii profesionale intre cel care intreaba si cel care raspunde, cererile si ofertele de consultanta (fie ele si pro bono) se fac numai prin intermediul mesageriei private.
Cititi Regulamentul de postare:
www.avocatnet.ro/content/tag...
Multumim.]

Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Accident rutier din culpa rose2003 rose2003 Sotul meu,sofer pe maxi taxi a accidentat grav o batrana pe trecerea de pietoni....Batrana a suferit numeroase traumatisme insa si-a revenit:inca face ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Despagubiri materiale si morale accident rutier pieton gabriel_gavrila gabriel_gavrila Despagubiri materiale si morale accident rutier pieton buna ziua! in urma cu cateva zile am accidentat pe trecerea de pietoni, o persoana care era ... (vezi toată discuția)