avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoare de caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoare de caldura

Buna ziua locuiesc intr-un bloc de garsoniere din bucuresti , as dori sa renunt la repartitoarele de caldura pentru ca in blocul meu sunt intre cei cativa proprietari aproximativ 50 din cele 196 de garsoniere din bloc carora factura la caldura le vine in medie peste 200 de lei pe luna ! Mentionez ca la noi in bloc sunt si multi proprietari peste 20 pe fiecare scara a blocului (o scara are 98 de ap. , blocul are 2 scari) a caror factura lunara la caldura este pana in 70 de lei pe luna , la unii chiar sume derizorii gen 20-30 de lei pe luna. Refuz sa cred ca acei oameni (care sunt destul de multi , chiar si familii cu copii) stau in frig , in bloc in prezent 80 la suta din proprietari au si contoar individual pentru gaze acest lucru dandu-mi de inteles ca nu mai "merge" incalzirea la aragaz. Administratora blocului impreuna cu firma de repartitoare nu verifica daca acesti proprietari stau in frig , sau "manevreaza" (fura) repartitoarele. Am citit pe internet ca sunt multe metode de a le frauda , dar eu nu sunt genul de om sa risc si sa ma bucur ca fur de la alt vecini. In aceste conditi as dori sa renunt la repartitoare , problema este , exista o lege care stabileste clar consumul maxim lunar pe care mi-l poate trece administratora in dreptul propriei facturi la caldura? Aceasta ma "amenintat" ca am sa platesc 300-350 de lei pe luna caldura daca renunt la repartitoare! Va multumesc , astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: rwkovacs , utilizator 16:43, 7 Februarie 2014
elga50 a scris:

Am descoperit de curand ca in apartamente diferite, acelasi fel de calorifer, absolut identic era trecut cu coeficienti de evaluare diferiti, dublu unul fata de celalalt. Si....normal ca unul platea de ii sareau ochii din cap 197 lei, iar celalalt, cu coeficientul de evaluare mai mic platea cam 111 lei. Am putut sa fac diferenta uitandu-ma pe fisele individuale ale celor doua apartamente si la consumuri oarecum apropiate pe cele doua calorifere, numarul de unitati era aproape dublu la unul fata de celalalt.

1. Puteti sa ne spuneti si cifrele cu aproximatie? Coeficientii si numarul de unitati consumate.
Stiu ca cererea mea pare a fi fara sens, insa sunt intr-un caz similar. In cazul a doua apartamente identice, acei coeficienti sunt de 3 ori mai mari. Intradevar sunt calorifere diferite, insa totusi apartamentul cu coeficienti mai mari nu are caloriferele supradimensionate. S-au montat in functie de necesitatile spatiului si nu mai mult.
Multumesc

2. Cum ati procedat in aseamea caz, in care este evident ca un proprietar a platit nejustifcat de mult fara de altul ?
Daca ati luat legatura cu firma de calcul si daca au dat curs cererii.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
grandanat, utilizator
@Ionut Adrian

Toata supararea dv. are la baza numai suspiciuni, nimic concret, explicat, justificat.
Presupuneti ca se fura, ca se da spaga..... Veniti aici pe forum, ne dati niste informatii generale si unii din noi va spun ca sunteti furat, ceea ce asteptati sa vedeti scris, altii incearca sa desluseasca cauza de platiti atat de mult in comparatie cu altii.

Cred ca e corect, in primul rand pentru dv., sa va documentati de felul cum a fost repartizata acea factura, inainte de a renunta la a mai declara indecsii sau, si mai rau, asa cum ati fost sfatuit, sa va stricati repartitoarele. Sigur, poti sa-i spui unui om orice, ca nu pe tine te costa pana la urma, n-ai nicio responsabilitate, daca sub anonimatul unui ID il sfatuiesti pe om sa renunte sau sa-si strice repartitorul. Ala cu repartitorul stricat ramane cu paguba si pe tine, sfatuitorul, te doare la basca de banii omului.

Deci, luati legatura cu firma de calcul si puneti intrebarile care sa va lamureasca, in primul rand, de ce dv. platiti peste 200 lei si altii numai 20 sau sub 70 lei.
Trag nadejde ca veti gasi la acea firma oameni care sa va arate cum se face calculul.

Poate ca cineva primeste spaga ca sa faca nu stiu ce misculatii prin indecsi, poate nu. Pana nu veti putea dovedi lucrul acesta, va veti amari sufletul inutil.
Faceti ce trebuie sa faceti pentru dv.: incercati sa aflati si nu sa presupuneti.

Am si eu locatari care vin si ma intreaba despre exact aceleasi lucruri de care va loviti dv. Incerc sa le explic cat pot mai bine, cu fisele in fata de ce unul plateste luni de zile numai 25 de lei si el plateste peste 250 lei in timp ce vecinul lui plateste sistematic sub 100 lei. Credeti-ma ca e destul de usor sa-i arati omului cifrele, dar este foarte dificil sa-l faci sa inteleaga legile aritmeticii atunci cand pe el il ard la buzunar cei 250 lei in comparatie cu vecinul lui care plateste sub 100 lei. Pana cand nu va vedea ca si vecinul plateste tot 250 lei, nu se va linisti.

@grandanat

In principiu calorifere identice, unul e trecut cu factor de conversie 1860, altul cu factor de conversie 3200 (ceva de genul acesta)
Presupunand ca este un consum de 100 de unitati de index pe ambele calorifere, la cel cu factor de conversie 1860, unitati de consum vor fi 186, pe celalalt vor fi 320. Inmultit cu 0.001 Gcal/unitate de consum rezulta la unul 0.186 Gcal, la celalalt 0.320 Gcal. Ca valoare obtinem 31.60 lei la cel mai avantajat si la celalalt 54.40 lei.
Deci calorifere identice.

Cand s-a facut inventarierea si eram toti "nevinovati", nestiind cu ce se 'mananca" chestia cu calculul, habar n-am avut ce scriu aia in SET-ul apartamentului.

De fiecare data cand am constatat ca s-a sarit calul, i-am dat proprietarului numarul de telefon al firmei sa le ceara sa-i faca reevaluarea acestui SET. Unii si-au dat interesul, altii au lasat-o balta. Chiar marti seara am avut o discutie cu o proprietara care se plangea de costul foarte mare al caldurii in conditiile in care a fost plecata in vacanta de sarbatori si inchisese caloriferele atata timp cat a lipsit.
M-am uitat in fisa ei si m-am speriat ce factori globali imensi avea pe toate caloriferele. Acum, nu stiu daca ei ii gresise in plus sau altora in minus, dar diferenta era imensa fata de alte apartamente pe care le stiu. I-am dat numarul de telefon sa-i cheme.... Nu stiu ce se va intampla. Daca doriti va tin la curent.

Ideea e ca fiecare proprietar poate sa faca aceste comparatii intre fisa lui si a vecinilor si sa procedeze individual cu firma.

Pe mine m-ar fi interesat sa facem o reevaluare a acestor factori globali la nivel de asociatie, insa sunt convinsa ca ne vor cere bani si nu mai sunt dispusa sa mai dau inainte niste bani pe care sa-i recuperez foarte greu dupa aceea. Asa....mai bine, fiecare pe cont propriu poate sa faca demersuri.
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
elga50, moderator
Timpul trece, iarna trece si omul ramane la fel ca inainte.

Problema sunt presedintii de bloc si administratorii, care ar trebui sa se sesizeze de aceste diferente in cazul repartitoarelor, si sa cheme dansii firma respectiva sa faca uin nou control acolo unde sunt suspiciuni ca cele ridicate de dansul.

Dar dansii prefera sa bage pumnul in gura celui care ridica o problema si cum vrei sa te desprinzi un pic de sistem, cum esti amenintat voalat, ca te arde la buzunare in caz ca...

Si suntem in anul de gratie 2014. Ma ingrozesc sa ma gandesc ce se intampla atunci cind nu aveai telefon mobil, televiziuni la discretie, posturi de radio si forumuri pe internet unde sa-ti spui supararea.

Fiti mai ingaduitoare doamna elga50.

Cu stima.
:offtopic:La pachet cu acele minuni ale tehnicii, nu aveai nici repartitoare ;)
......... si traiai mai relaxat....Sau nu?
elga50 a scris:

:offtopic:La pachet cu acele minuni ale tehnicii, nu aveai nici repartitoare ;)
......... si traiai mai relaxat....Sau nu?

Subscriu.
Parca am innebunit cu toti. Citeodata ma intreb ce naiba se intampla cu noi.
Mai nou seara nu ma mai uit prea des la emisiunile gen talk-show pentru ca am observat ca ma culc nervos.

Cind eram copil imi aduc aminte (locuiam la casa in Bucuresti), ma scotea bunica la plimbare pe strada, si daca nu dadeam buna ziua celor in varsta de pe strada noastra, ma "mangaia un pic".

Cred ca nu mai avem respect unii fata de altii.

Cu stima.

Alte discuții în legătură

Renuntare la repartitoare A241 A241 Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Calcul factura caldura addrienne90 addrienne90 Buna ziua, am niste nelamuriri legate de costurile de caldura cu repartitoare. In prezent locuiesc in Bucuresti intr-un apart de 2 cam cu o supraf de 54 mp. Am ... (vezi toată discuția)
Cum se citesc repartitoarele radio? BEN46 BEN46 Am avut surpriza sa constat ca incalzirea pe luna octombrie este 2,5 ori mai mare decat urmatorul apartament si nu inteleg de ce fiindca am ... (vezi toată discuția)