Suntem o Asociatie de Proprietari si avem salariati cu carte de munca, contract de mandat si conventii civile.
Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa ne inregistram la protectia muncii
Conform codului muncii la semnarea contractului de munca trebuie sa ai fisa medicala,fisa postului etc..Asociatia este un angajator ca orice alt angajator.Un CIM fara fisa medicala este nula.Si mie mi se pare straniu ca pt o femeie de serv care vine o ora pe zi,sa-i faci fisa de evaluare a riscurilor.protectia muncii etc,dar in caz de accident itm nu te iarta.
@macoveiv, @dragupfa, daca-mi permiteti sa completez, fisa medicala trebuie obtinuta de la un centru de medicina muncii, nu de la medicul de familie sau din coltul strazii.
Chiar daca par fara rost sau sunt multe cerinte, daca le-ai indeplinit, la necaz te pot ajuta.
Sper sa nu fi fost inteles gresit.
Eu am respectat, respect legislatia si nu indemn pe nimeni sa nu o aplice.
Dar avand experienta practica atat in asociatii de proprietari (cu 1-2 salariati + 2-3 contracte de mandat) cat si in SRL (cu 4 -11 salariati pana in 2008), nu am avut niciodata probleme cu ITM-ul, protectia muncii...
Am avut mai multe controale de la ITM. Cate 2 inspectori ITM uneori insotiti di de politie. Au verificat de fiecare data altceva: contractele de munca, au intrebat direct angajatii de programul de munca, au verificat carnele de protectia muncii, PSI, sanatate, au facut punctaj in contabilitate cu privire la taxele catre ITM s.a.m.d.
Niciodata, din 1995 pana in 2008 in SRL si pana astazi in asociatia de proprietari, nu a amintit vreun inspector ITM de acest "certificat constatator obtinut in baza unei cereri catre ITM" asa cum se sustine mai sus.
Obtinerea autorizatiei de functionare dpdv. al SSM este obligatorie inainte de inceperea activitatii, asa cum prevede legea 319/2006, pe care, @adriantot, spuneti ca o respectati:
Art. 13. - În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
c) să obţină autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, înainte de începerea oricărei activităţi, conform prevederilor legale;
Inspectorii care v-au vizitat, de care pomeniti mai sus, erau inspectori pe relatii de munca si nu inspectori pe securitatea muncii. In fiecare ITM exista doua servicii: unul de relatii de munca si altul de securitatea muncii. Este adevarat ca cei de la securitatea muncii nu prea fac controale pe la asociatiile de proprietari dar asta nu inseamna ca daca nu ne-a inspectat nimeni pana acum este echivalent cu faptul ca nu este necesara Autorizatia de functionare.
Avand in vedere vasta dumneavoastra experienta, cred ca aveti cunostinte si printre inspectorii ITM. Daca prevederile legii credeti ca va exonereaza de la obtinerea autorizatiei in cazul asociatiilor de proprietari, cereti o parere si de la ITM. Eu nu voi mai interveni pe acest subiect, tot ce aveam de spus, am spus !
In cazul unui accident de munca suferit de un "angajat" al asociatiei ( presedinte, cenzor, admin, ingrijitor, etc) vine ITM-ul si SSM-ul, primul te intreaba de corectitudinea formelor de colaborare si al doilea daca ai respectat normele de securitate in munca.