avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala din culpa noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala din culpa noul cod penal

Buna ziua, am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat, am fost vinovat de producerea unui accident rutier cu victima, victima necesitand 12-13 zile ingriji mediale, am fost judecat pentru vatamare corporala din culpa sentinta definitiva amenda penala. am achitat amenda si am permisul anulat, conform noului cod daca am inteles bine nu mai reprezinta infractiune vatamarea corrporala sub 20 de zile sau 90.
Este adevarat? ce pot face in acest caz? pot contesta executarea? pot radia oarecum amenda si reabilita cazierul?
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
dandan77, utilizator
Definitiva si executata, probabil va referiti ca a trecut si termenul de incercare, dar in situatia in care sunt condamnati definitiv si sunt in timpul termenului de incercare, in acest interval de timp ma raportez, eu raman la parerea ca este posibil, este legea mai favorabila noul cod, ati vazut si argumentele.
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Fiind vorba de o dezincriminare, efectele acesteia se produc si daca succesiunea de legi intervine dupa ramanerea definitiva a hotararii, astfel pedeapsa nu va mai fi pusa in executare, dupa caz, executarea va inceta. Din acest punct de vedere NCP va actiona ca o lege de dezincriminare, dispozitiile sale fiind, sub acest aspect, mai favorabile, inculpatului sau condamnatului."
Concluzia mea este, ca puteti depune contestatie.



Da, însă fiind vorba despre o pedeapsă cu amenda, excutată deja, și nu despre o pedeapsă cu executare sau cu suspendare, în curs de executare, unde prevederile noii legi ar putea opera și făcând ca executarea să înceteze, având și opinia separată a unui domn judecător penalist, răspunsul meu este că nu s-ar mai putea modifica ceva, chiar în situația unei contestații la executare.Rămâne dreptul userului de a face contestație, poate că nu ar fi rău, indiferent de rezultat, astfel vor ști și alții aflați în situații similare cu mstau lucrurile pe astfel de spețe, dacă userul ne va înștiința despre rezultatul contestației.
cazul meu nu este asemanator de exemplu cu al celor care sunt inchisi pentru 6 ani si noua pedeapsa prevede 5 si vor fi eliberati, la mine nu mai este infractiune ....mai degraba ma gandesc la un detinut care este inchis pe nedrept si dupa 5 ani este gasit nevinovat si eliberat, ce i se intampla lui atunci? eu am permis anulat la momentul asta trebuie sa fac scoala de soferi inca o data plus ca voi fi privit ca recidivist daca doamne fereste mai patesc ceva si am cazier pentru o infractiune care nu mai exista.
nu aveam incotro sub legea de atunci trebuia sa platesc amenda la fel cum de exemplu a fost si cu taxa auto dar acum e altceva, nu mi se pare corect eu sa am cazier doar pentru ca judecata a fost acum cateva luni trebuie sa existe o egalitate cumva
Acum daca a fost deschis subiectul, am generalizat discutia nu numai raportat strict pe cazul unei amenzi penale executate, pentru a putea profita si alti utilizatori de utilitatea informatiilor pe care le furnizam. Dar, revenind, la utilizatorul nostru, chiar si cu amenda executata, el poate fi in termenul de incercare pentru o fapta care nu mai este prevazuta ca infractiune in legea noua, trebuie sa stea 3 ani pentru a interveni reabilitarea de drept, sa presupunem ca mai comite o infractiune intentionata in timpul asta, intelegeti cred urmarile, nu poate sa ramana asa, nu mai spun de permisul care i-a fost anulat in urma hotararii de condamnare ramasa definitiva, toate aceste urmari trebuie sa inceteze.
ART. 4*) Codul Penal
Aplicarea legii penale de dezincriminare
Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranţă, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi.
#CIN
LEGE Nr. 187 din 24 octombrie 2012
pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal

CAPITOLUL II
Dispoziţii generale privind aplicarea în timp a legii penale
ART. 3
(1) Dispoziţiile art. 4 din Codul penal privind legea penală de dezincriminare sunt aplicabile şi în situaţiile în care o faptă determinată, comisă sub imperiul legii vechi, nu mai constituie infracţiune potrivit legii noi datorită modificării elementelor constitutive ale infracţiunii, inclusiv a formei de vinovăţie, cerută de legea nouă pentru existenţa infracţiunii.
(2) Dispoziţiile art. 4 din Codul penal nu se aplică în situaţia în care fapta este incriminată de legea nouă sau de o altă lege în vigoare, chiar sub o altă denumire.

Chiar nu sunt suficente argumente legale aduse in sprijinul sustinerilor mele, nu vi se par explicite cele doua articole de lege?
Ceea ce ați subliniat din conținutul art. 4, ar trebui aplicat și din punctul meu de vedere.Chiar dacă amenda penală a fost achitată, deci pedeapsa principală este executată, consecințele penale ce decurg din această condamnare ar trebui să poată înceta sub imperiul legii noi.
Contestația la executare ar trebui făcută în orice caz.

Alte discuții în legătură

Legea mai favorabila noul cod penal danielbox4 danielbox4 Pe scurt: Culpa comuna, 56 zile ingrijiri medicale, am accidentat manevrand cu spatele o persoana care se afla sub influenta bauturilor alcoolice si traversa ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis rosica rosica La conducere fara permis sub influenta bauturilor alcoolice, cu vatamare corporala de 89 de zile ingrijiri, daca partea vatamata a depus plangere pentru ... (vezi toată discuția)
Vatmare corporala din culpa mezgageza mezgageza cum se pedepseste vatamarea corporala din culpa? (accident rutier) (vezi toată discuția)