avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Conditii profesie expert tehnic judiciar
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Conditii profesie expert tehnic judiciar

Buna ziua,

As dori sa stiu care sunt conditiile pentru a putea deveni expert tehnic judiciar in cadrul accidentelor rutiere. Trebuie sa ai la baza o facultate gen Autovehicule Rutiere, Tehnologia constructoare de masini...etc sau se poate si numai cu master din domeniul amintit anterior si facultatea din alta sfera (ex meu Automatica si calculatoare)?

Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 10:17, 10 Februarie 2014
Activitatea de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara este reglementata prin
Ordonanta nr. 2/2000 din 21/01/2000
privind organizarea activitatii de expertiza tehnica
judiciara si extrajudiciara
___________
@Text actualizat la data de 23.05.2009. Actul include modificarile din urmatoarele acte:
- Legea nr. 37/2009 publicata in MOF nr. 182 din 24/03/2009
- Legea nr. 178/2009 publicata in MOF nr. 335 din 20/05/2009.

Ordonanta a mai fost modificata, dar nu afecteaza problema care va intereseaza.

Art. 10. - (1) Dobandeste calitatea de expert tehnic judiciar persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman sau cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului
a1) cunoaste limba romana;
b) are capacitate de exercitiu deplina;
c) a absolvit studii superioare in specialitatea pentru care se prezinta la examenul de expert, dovedite cu diploma;
d) are un stagiu de cel putin 3 ani in specialitatea in care a obtinut diploma;
e) este apt din punct de vedere medical pentru indeplinirea activitatii de expert;
f) nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie profesionala si sociala;
g) a fost declarat reusit la examenul organizat in acest scop.
(2) Indeplinirea conditiei prevazute la alin. (1) lit. e) trebuie dovedita, dupa promovarea examenului, cu certificat medical de sanatate, eliberat pe baza constatarilor facute de comisia medicala constituita potrivit Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, cu modificarile ulterioare.


Art. 12. - (1) La cerere, poate dobandi calitatea de expert tehnic judiciar intr-o anumita pecialitate:
a) persoana care a dobandit calitatea de expert extrajudiciar in acea specialitate;
b) persoana care a dobandit calitatea ceruta pentru desfasurarea activitatii in acea specialitate in conditiile legii speciale ce reglementeaza organizarea si desfasurarea unei activitati sau profesii si modul de acces in aceasta;
c) persoana care are titlul de academician, profesor universitar sau conferentiar universitar, doctor docent ori doctor in specialitatea respectiva.
(2) Dobandirea calitatii de expert tehnic judiciar in conditiile alin. (1) are loc cu sustinerea unui interviu organizat de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, care are drept scop verificarea gradului de insusire a dispozitiilor din codurile de procedura civila si penala referitoare la expertiza, precum si a prevederilor din alte acte normative care reglementeaza activitatea de expertiza tehnica judiciara, precum si drepturile si obligatiile expertilor.
(3) Pentru inscrierea la examenul sau, dupa caz, interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic judiciar, candidatii platesc o taxa al carei cuantum este stabilit prin ordin al ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti.

Examen pentru atribuirea calitatii de expert tehnic judiciar in spaecializarea "Autovehicule, circulatie rutiera" nu s-a mai dat de 15 ... 20 de ani, Interviu pentru atribuirea calitatii de expert judiciar in domeniul auto s-a organizat acum cativa ani, dar numai pentru persoanele care indeplinesc conditiile prevazute in art. 12 alin. (1)lit. c).

Pentru informatii privind organizarea examenului/interviului adresati-va Biroului Central pentru Expertize Tehnice din cadrul Ministerului Justitiei sau la biroul local pentru expertize judiciare din cadrul Tribunalului din judetul de domiciliu.

Succes!
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce conditii trebuiesc indeplinite pentru expert tehnic judiciar in instalatii electrice? Dorin1963 Dorin1963 Buna ziua Detin autorizatie emisa de catre ANRE de expert tehnic de calitate si extrajudiciar in instalatiile electrice de joasa si medie tensiune din anul ... (vezi toată discuția)
Interviu pentru acordarea calitatii de expert tehnic judiciar Ioan Ciobanu Ioan Ciobanu In luna iunie anul curent se va organiza o sesiune de interviuri pentru atribuirea calitatii de expert tehnic judiciar. In comunicatul Ministerului Justitiei ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar evaluator altobello altobello Buna ziua. Ma intereseaza sa devin expert tehnic judiciar in specialitatea Evaluare proprietatii imobiliare si/sau Evaluarea bunurilor mobile, insa din cate ... (vezi toată discuția)