avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca in ziua de sambata se poate compensa cu zi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca in ziua de sambata se poate compensa cu zi libera?

Buna Ziua!
Lucrez la o firma privata. Sunt perioade in care avem de onorat multe comenzi. In aceste perioade eram chemati la munca sambata si eram platiti dublu.
Inecpand cu anul acesta situatia s-a schimbat. In cursul saptamanii sunt anuntat, ca vineri sa raman acasa si sa vin sambata la lucru. Asa nu primesc nici un spor la salariu. Sau vineri sunt anuntat ca sa raman acasa lunea urmatoare si sa vin la lucru sambata. Este legala aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:11, 10 Aprilie 2014
Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Diispozitiile art. 137 alin. (1) C. muncii nu sunt imperative, in sensul ca, nu este necesar ca cele doua zile libere sa fie acordate sambata si duminica, putand fi stabilite alte zile in functie de specificul activitatii societatii respective.
Astfel, dreptul salariaţilor de a beneficia pentru activitatea prestată într-o zi de repaus săptămânal, de o zi liberă plătită şi de un spor de x % din salariul de bază sau in suma fixa este stabilit imperativ în sarcina angajatorilor prin obligaţia acordării unui spor la salariu în situaţia în care repausul săptămânal este acordat în alte zile decât sâmbăta şi duminica.

Asadar, va trebui sa primiti sporul pentru munca in week-end.

Art. 137 C.mun.
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Multumesc pentru raspunsul rapid. Deci ar trebui sa primim sporul pentru munca in ziua de sambata. Dar nu primim, pur si simplu ziua de sambata este schimbat cu ziua de vineri, sau luni, sau cu ziua de joi. Treaba asta nu le place angajatilor, dar nimeni nu zice nimic, nu stiu de ce, din frica, sau nestiinta. Treaba asta se intampla in sectia de productie, sectia de finisare primeste sporul de 100% pe munca in ziua de sambata. Deci este vorba de disciminare.
Sesizati ITM-ul in cazul in care nu vi se acorda sporul de week-end.
Sporul de week-end ar trebui sa fie la fle pentru toti salariatii angajatorului in cauza. In cazul , in care se acorda diferentiat se poate vorbi despre o discriminare.
Daca s-au negociat individual sporurile atunci nu e vorba de nici o discriminare.
Daca sunt stabilite prin CCM sau chiar RI, atunci se pot solicita in instanta, fara a fi insa vorba de discrminare.

Conf art 5 alin 2 CM orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.

Diferentele salariale intre compartimente, sectii sau alte structuri ale unei unitati, chiar daca incalca unele prevederi legale, nu constituie discriminare in ceea ce priveste legislatia muncii.

Alte discuții în legătură

Ore muncite pe saptamana tulceanul tulceanul spuneti-mi ,va rog, cate ore muncite rezulta pe saptamana cand se efectuiaza astfel : luni=12 ore;miercuri= 12 ore; vineri = 12 ore ; sambata = 5 ore; ... (vezi toată discuția)
Ajutor si lamurire elaida elaida Buna ziua,lucrez la o firma privata si as avea o intrebare la care va rog sa-mi raspunde-ti. cum ar trebui sa fie pontate si platite zilele de weekend in care ... (vezi toată discuția)
Codul muncii fraluk fraluk lucrez 5 ore in fiecare zi de luni pana vineri iar in primul week-end din luna 5 ore sambata, 5 ore duminica, in al doilea week-end 10 ore sambata, in al ... (vezi toată discuția)