avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare despre prescrierea datoriilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare despre prescrierea datoriilor

care este termenul de prescriere a unei datorii si de la ce data se aplica adica se aplica de la data cand creditul trebuia sa fie rambursat in totalitate?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: ganeacristi , utilizator 23:00, 11 Februarie 2014
Termenul de prescriptie opereaza 3 ani de la ultima scadenta, sau 3 ani de cand creditul a fost declinat pentru recuperare la firma specializata



Prescripţia curge pentru fiecare rată în parte.

Dacă în contract este prevăzută posibilitatea declarării scadenţei pentru întregul credit (în cazul neplăţii unor rate consecutive), prescripţia curge de la data declarării scadente a creditului.

Oricum, prescripţia începută după intrarea în vigoare a noului cod civil trebuie invocată de partea în favoarea căreia operează prescripţia. Nemaifiind o chestiune de ordine publică, instanţa nu o mai poate invoca din oficiu. Partea interesată trebuie să o invoce conform normelor care guvernează excepţiile procesuale (fie prin cererea de chemare în judecată în cazul contestaţiei la executare, fie prin întîmpinare în cazul unei acţiuni în pretenţii a creditorului), sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai invoca excepţia.
Termenul de prescriptie general, al datoriilor este de 3 ani. Acesta se calculeaza de la momentul la care creditorul avea dreptul sa ceara executarea silita. De ex. dvs faceti un imprumut. Acesta trebuie restituit in ziua x. Cei 3 ani incep sa curga din ziua x. Cesiunea creantei catre un recuperator primeste acelasi termen de prescriptie. Prin urmare, prescriptia nu se suspenda si nici nu se reia de la zero daca creanta a fost transferata catre y persoana, cum spunea antevorbitorul meu. Pentru situatiile "in rate" prescriptia curge distinct pentru fiecare rata in parte. De ex. pentru luna 2, incepe sa curga in ziua urmatoare datei in care trebuia sa faceti plata si n-ati facut-o si tine 3 ani, pentru luna 3, la fel, samd. Daca creditul este declarat scadent anticipat si sumele devin brusc scadente, prescriptia curge de la data declararii scadente si tine 3 ani. Atentie! Orice demers facut de creditor, in interiorul acestor 3 ani, suspenda sau reia cursul prescriptiei. Prin demers procedura intelege orice act de executare - n.m silita - sau demers in instanta, URMAT DE CASTIGARE. Daca procesul este pierdut de creditor, prescriptia curge si peste timpul judecat. Mult succes!
ms pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit bancar - prescriptie marysimo marysimo Buna, In decembrie 2007 am incheiat un credit bancar pe 10 ani. In 2009 am platit ultima rata cand am ramas fara loc de munca. In ianuarie 2010 am primit ... (vezi toată discuția)
Prescriptie credit prettywomen prettywomen Buna ziua! As dori si eu un raspuns va rog la o problema. Sora mea a facut un credit in 2003 pe doi ani la o banca.A platit cateva rate dar nu a mai putut ... (vezi toată discuția)
In cat timp trebuie sa declare creditul exigibil banca ? ContSters307900 ContSters307900 Buna ziua! Doresc sa stiu cand ar fi putut incepe sa curga un eventual termen de prescriptie. Contractul a fost incheiat in 09.2008 pe o perioada de 6 ani iar ... (vezi toată discuția)