avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Fraude pe net
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Fraude pe net

Stimati Domni si Doamne..astazi am fost TILHARIT PUR si SIMPLU de catre o persoana din tara(mi-a zis k este din sibiu) prin intermediul WESTERN UNION....a trebui sa cumpar un telefon de la el si in schimb eu sa-i dau 2000ron...bun si facut...am vb cu el sa-mi trimita prin curierat telefonul iar eu sa-i dau banii la ramburs insa el a venit CU O VERSIUNE FOARTE CREDIBILA...mi-a zis ca imi trimite telefonul printr-o companie de autocare prin soferul unuia din acestia iar eu in acest timp sa-i fac confirmarea ca trimit baii catre el prin WESTERN UNION dar cu conditia sa nu ai dau ACEL COD SE SECURITADE FORMAT DIN 10 CIFRE...eu foarte sigur in sistemul de transfer bancar al celor de la WU am trimis banii iar dupa aceea l-am sunat si i-am comunicat ca banii sunt in sistem,mentionez ca MI-A CERUT NUMELE,PRENUMELE ,SERIA SI NR DE BULETIN pt a le da catre acea persoana care trebuia sa-mi aduca telefonul in Bucuresti(A ZIS EL).nimic altceva nu mi-a mai cerut..a ramas ca seara cind am telefonul in mina mea, sa il sun si sa-i comunic CODUL "MTCN"(codul de transfer format din 10 cifre)...zis si facut...dupa aproape 10-15minute de la transferarea banilor am primit un msj txt pe telefon precum ca banii sa-u ridicat de catreX (numele acelei persoane in care eu am facut transferul)...imediat in secunda urmatoare am fugit inapoi catre banca sa fac ceva de genul ca sa opresc transferul de bani insa SURPRIZA MARE...BANII ERAU DEJA RIDICATI DE CATRE ACEA PERSOANA...am sunat la 112 si au trimis un echipaj acolo la sediul bancii unde am facut transferul de bani online(Raiffeisen Bank-Agentia Chitila Residenz)...au venit domnii de la politie,le-am explicat situatia cum s-a intimplat am mers cu totii la Dna Director in birou si am incercat sa aflam cum este posibil asa ceva sa se ridice banii fara ca eu sa divulg acel cod MTCN iar cei de la banca mi-au zis k asa ceva nu se poate intimpla insa deoarece sistemul este sigur dar banii mei au disparut fara urma in timp foarte scurt...am mers la sectia de politie, am dat declaratia iar un domn inspector foarte generos de acolo a insistat ca este un caz serios si ca trebuie sa facem ceva in cazul asta...am mers impreuna iarasi la aceeasi banca de unde am trimis banii si am incercat sa facem ceva de a intra in contact cu cei de la WU...ne-a dat o adresa din Bucuresti a sediului central al celor de la WU..se afla pe Bd. Iancu de Hunedoara nr.54B,Et.2,Modul.42,Sect.1(in apropiere de spitalul Grigore Alexandrescu)...am plecat impreuna intracolo pentru a fece ceva ca sa putem remedia cit mai curind ceva din situatia asta insa si aici SUPRIZA MARE...sediul celor de la WU este de fapt cu numele si de fapt acolo se afla o firma de Prestari Servicii care se ocupa cu documentatia celor de la WU..cind am intrebat cum sa facem sa intram in legatura cu cei de la WU ni sa spus ca nu avem cum...Dl. Inspector de la Politie care se afla impreuna cu mine a cerut mai multe detalii insa fara succes...ni s-a zis ca sunt confidentiali si nu putem sa avem nici-un fel de acces de a avea contact cu ei(WU)...normal ca am devenit putin nervosi si EU personal am amenintat acea Domnisoara de la receptie ca am sa merg sa anunt PRESA pentru asa ceva mai ales ca eu am fost INSELAT prin sistemul celor de la WU...acea domnisoara vazind ca am facut astfel de acuze ne-a invitat sa lom loc intr-un birou si ca va face tot posibilul sa rezolve ceva pt noi...dupa vreo citeva minute a revenit la noi cu un nr de telefon al unei doamne reprezentan pe numele deY si am reusit sa avem o convorbire cu acea persoana...am sunat la acel nr de tel si i-am spus acelei doamne "povestea aceasta frumoasa" iar domnia sa a inceput sa faca acuze asupra mea precum ca "EU AM DIVULGAT ACEL COD-MTCN" si ca la ei in sistem nu se poate face asa ceva insa a reusita sa ma innebuneasca si mai tare iar ca sa avem o sansa cit de mica de a afla de unde s-au ridicat banii(agentie si localitate) ne-a spus ca trebuie sa facem ADRESA DE LA POLITIE CATRE PARCHET pentru acest caz iar dupa aceea sa ar urma sa primim un raspuns despre locatie si datele celui ce a ridicat banii....am revenit la politie si am dat declaratie si s-a intocmit un dosar cu incepere penala pe numele acelei persoane pe nume de X ....acum astept sa vad daca se va rezolva ceva si mai am vreo sansa sa imi recuperez banii de la WU......VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI CU ACEASTA PROBLEMA DEOARECE E STRIGATOR LA CER...mentionez ca astazi am sunat la PROTV ca sa-i anunt despre acest caz insa pina acum nu m-au contactat deloc in plus de asta am sunat la cei de la NATIONAL TV/stiri iar o domnisoara de acolo mi-a zis ca acesta nu este un caz de cancan si ca eu nu stiam ca daca trimit banii prin transfer bancar acea persoana care urma sa o primeasca nu ai mai trebuie altceva decit numele meu (nu mai ar avea nevoie si de acel cod de siguranta-MTCN)....VA ROG DIN SUFLET PT CA SUNT DISPERAT SI NU STIU CE SA MAI FAC...SUNTETI ULTIMA MEA SPERANTA...VA ROG SA MA AJUTATI.!!!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristiano43 , utilizator 02:02, 20 Februarie 2014
Buna seara, este adevarat ce spuneti cu asteptarea,este exact ce mi-a spus si Dl.Inspector de la Judiciar, sincer am fost 100% increzator in acest sistem de transfer de bani online, am crezut ca daca trimit banii prin WU este 100% sigur ca cineva nu va avea acces la asemenea informatii decit cei ce sunt in sistem si au acces la BAZA DE DATE a serverului lor.
Ideea este ca m-am ars cit se poate de rau,sunt constient ca nu mai recuperez banii si asta ma doare cel mai tare dar dupa cum s-a mai mentionat pe aici de catre alte persoane "AM GRESIT PE MINA MEA" si am crezut ca fac si eu o afacere buna cu bani mai putini,referitor la garantia telefonului,am intrebat acea persoana si mi-a confirmat ca telefonul este nou la cutie cu acte in regula si cu garantie internationala, mi-a dat IMEI+SERIAL NR. al acelui telefon iar eu l-am verificat online la apple si s-a confirmat ca acel tel este nou si cu garantie internationala dar acum ce mai pot face, m-am ars rau si imi pling de mila ca am pierdut o suma de bani importanta care as fi putut sa fac multe alte treburi cu acei bani, am fost naiv si am crezut ca asa ceva NU se poate intimpla stiind ca WU este un serviciu de transfer monetar de nivel mondial dar se pare ca pina la urma este destul de vulnerabil "SAU" sunt niste persoane care coopereaza in sistem de RETEA ca sa prosteasca lumea ca MINE(fara minte) si sa produca niste bani fara a-si bate capul prea tare.
Eu sper ca pina la urma sa se faca lumina in acest CAZ si sa aflu si eu cum este posibil ca o persoana sa retraga niste bani care sunt trimisi cetre el dar fara a i se da acel cod de siguranta format din 10cifre si anume codul MTCN al celor de la WU, iar referitor cum am fost instiintat despre ridicarea banilor,cind am depus banii pe numele lui am fost intrebat daca doresc sa fiu instiintat de catre WU printr-un mesaj TXT cind se efectueaza ridicarea banilor.
Am intrebat la banca daca este posibil ca sa-i dau si acel COD NUMERIC PERSONAL pe care il solicitasem de la el inainte de ai trimite banii insa cei de la banca m-au refuzat frumos mentionind ca in sistem nu are ce face cu asa ceva, opinia mea ar fi ca ar trebuie pe linga acel cod MTCN sa se mai adauge inca ceva pt siguranta banilor si a celui care trimite, ceva de genul O PAROLA SECRETA.Indiferent daca ai dai sau nu acel cod MTCN care este ca un ID al acelei tranzactii sa mai existe ceva care ar trebui confirmat in sistem "txt msg" si aici ma refer la o parola secreta care sa o stie doar cel care trimite banii si persoana care introduce banii in sistem si anume acea persoana de la banca care efectueaza operatiunea in acel moment(asta pentru o masura de maxima siguranta ca nu vei putea fi fraudat cum am patit eu).
WU este un sistem sigur si de aceea nu o sa adauge CNP ori inca un cod ca masura de siguranta.
Modul cum se respecta procedurile de exploatare a sistemului nu mai depinde de WU ci de operatori si beneficiari.
In cazul tau ori cineva din sistem, in complicitate, i-a furnizat codul (dar nu stiu daca se poate accesa chiar de catre orice operator din sistem acel cod) ori cine a eliberat banii nu a cerut codul sau a eliberat banii fara sa i se spuna codul, doar pe baza celorlalte informatii (datele expeditorului - pe care zici ca i le-ai dat prin telefon, inclusiv seria si nr de buletin) date care pot oferi o oarecare incredere operatorului si a-l determina sa "treaca peste" procedura cu codul.

La unitatea bancara unde au fost incasati banii dvs sigur exista o camera de luat vederi ale carei inregistrari sunt pastrate 2 saptamani. Cred ca politia va solicita aceste inregistrari ( chiar ziua si ora la care banii au fost ridicati ) pt a-l identifica pe cel care v-a inselat.
NB Mai nou noul Cod Penal a redus pedepsele la inselaciune, dar tot frauda se cheama.
Oricum nu mai afirmati ca este o frauda pe net pentra ca situatia are la baza credulitatea dvs de a comunica numele si seria de buletin unei persoane straine care a profitat de asta.
Succes in recuperarea banilor !
WU este un sistem sigur, ca orice banca! Daca respectati regulile (compliance) si este o eroare umana din partea unui operator WU, va recuperati banii. Din ceea ce relatati, mi se pare ca nu ati respectat regulile anti frauda WU!
In functie de tara de destinatie, pentru a ridica banii, de cele mai multe ori nu este necesar decat MTCNul si un act de identitate. Pe site sunt specificate si actele de identitate care sunt admise.
In Italia, in Romania si in Europa, in general, banii nu se trimit intr-o localitate anume si cu acel MTCN si cu CI-ul d-v puteti sa ridicati banii din orice oras, (daca sunteti \"receiver\" = destinatar), deci din orice punct WU, care nu este obligatoriu o banca!
Furnizand destinatarului datele d-v personale din CI ati incalcat regulile anti frauda. MTCN-ul, sunteti sfatuit sa nu-l comunicati nimanui, nici macar sorei sau sotiei si cu atat mai putin sa-l specificati intr-un email. Oricat de greu va vine a crede se poate falsifica un CI, chiar daca poza nu este a d-v. Operatorul care plateste nu va cunoaste! El trebuie sa verifice doar datele din CI, care vi s-au cerut atunci cand efectuati tranzactia dintr-o agentie WU, (daca este cazul).
Nu spun ca in acest caz este vorba de o frauda pe web pt. ca nu stiu de unde s-a efectuat tranzactia, din agentie sau \"online\".

Desi se poate face analogia cu o banca, WU nu este o banca.

Parola secreta este MTCN-ul. Din cate stiu RECEIVER-ul, (persoana care primeste banii), trebuie sa se prezinte nu numai cu MTCN-ul ci si cu un act de identitate. Se verifica datele din actul de identitate, cred ca se face un si un Xerox, si se noteaza datele pe formularul pe care RECEIVER-ul trebuie sa-l semneze pentru primirea banilor. Acesta, mai este intrebat, din motive de securitate, identitatea persoanei de la care asteapta banii (SENDER-ul), suma exacta, valuta in care s-a efectuat tranzactia. Ori d-v comunicaseti deja aceste lucruri persoanei de la care doreati sa cumparati telefonul!!! .
Si inca o data, se specifica pe site-ul utilizat de persoane fizice: \"WU nu se utilizeaza in scopuri comerciale!\" Daca sunteti persoana juridica se urmeaza alta procedura.
D-v, ca persoana fizica, incercand sa cumparati un telefon de la un necunoscut ati utilizat serviciile WU in scopuri comerciale!

Camera de la banca nu va ajuta! Persoana care a ridicat banii putea fi in trecere in Romania...
Imi pare rau, naivitatea se plateste! Am fost excrocata de curand de persoane avand calitate oficiala, care mi-au luat banii, privindu-ma in ochi si mintindu-ma!
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2014
chckcarmen, utilizator
Mama a fost inselata prin metoda accidentul (1000lei), plata a facut-o prin w.u.
Personal cred ca politia o sa depisteze faptasii, au lasat in mod sigur destule urme, dar banii nu cred ca-i veti mai recupera, chiar daca aveti o sentinta favorabila. Nu va mai faceti ganduri negre, pana la urma suma nu este asa de mare (in cazul cu mama erau unii cu 4.000 euro pierduti), ati castigat experienta si aveti ce povesti la o bere. Ati facut foarte bine c-ati anuntat politia.

Alte discuții în legătură

Am rugat un prieten să transfere, prin western union, 4500 e în germania de pe numele lui pe numele meu, dar când am ajuns acolo suma era ridicată de altă persoană. ce pot să fac? AndreiDori AndreiDori Cum pot recupera banii depusi pe numele meu? Acum cateva zile am cazut intr-o capcana ...trebuia sa iau o masina...etc. Am rugat un prieten sa imi faca ... (vezi toată discuția)
Țeapă prin western union. cum e posibil ca banii pe care mi i-am trimis să fie ridicați de altcineva? Viorel65 Viorel65 Cum pot recupera banii? Am vrut sa cumpăr o mașina , am virat 3000 de € prin Western Union cu ridicare in Germania tot de mine! Cum e posibil ca ... (vezi toată discuția)
Frauda bancara AndreiGabriel1234 AndreiGabriel1234 Buna ziua,in urma cu doar o saptamana am fost victima unei fraude si de aceea va cer ajutor.Vroiam sa-mi cumpar o masina si am intrat pe mercador unde am si ... (vezi toată discuția)