avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Inregistrare leasing financiar
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Inregistrare leasing financiar

la birou notarial se preia un contract de leasing financiar
cum se inregistreaza facturile de leasing,pe factura apare capital si dobanda
Cel mai recent răspuns: Total Contabilitate , Contabil 23:13, 12 Februarie 2014
Buna seara,

Conform art 129 alin 3 lit a din Legea 571/2003, prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt inchirierea de bunuri sau transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing. Daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/ finantatorului sau o cesiune a contractului de leasing financiar prin care se schimba locatorul/finantatorul, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerandu-se ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului. Operatiunea este considerata in continuare prestare de servicii, persoana care preia contractul de leasing avand aceleasi obligatii ca si cedentul in ceea ce priveste taxa".

Dupa parerea mea notele contabile ar fi urmatoarele:

La cedent, se vor efectua urmatoarele inregistrari contabile:

- scoaterea mjlocului fix din evidenta:

% = 2133
2813
167
6583

Daca cesiunea a presupus si plata unui pret se mai efectueaza inregistrarea contabila:

4111 = %
7583
4427

Inregistrari contabile la firma cesionara:

2133 = %
2813
167
462 diferenta dintre valoarea ratelor achitate conform contractului de leasing si amortizare sau suma ce se va plati cedentului conform contract de novatie

Din punct de vedere fiscal:
2. Referitor la cedarea prin novatie fara contrapartida - tratamentul fiscal al cheltuielii cu diferenta ramasa neamortizata este intepretabila, astfel:
a) daca cedarea contractului de leasing reprezinta act anormal de gestiune (de exemplu cedarea contractului persoanelor afiliate, fara plata), nedeductibilitatea cheltuielilor cu scoaterea din evidenta a mijlocului fix este evidenta. Art. 21 alin. (1) din Codul fiscal recunoaste cheltuielile numai daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile
b) daca cedarea contractului de leasing a fost determinata de situatia financiara precara, (imposibilitatea de a mai plati ratele) respectiv s-a urmarit in exclusivitate interesul societatii, se considera ca aceste cheltuieli sunt deductibile In situatii fortuite, cum ar fi incapacitatea de plata, societatea fiind in imposibilitatea de a mai plati ratele scadente, cesionarea contractului fara plata sau sub valoarea neamortizata ramasa este inevitabila. Mai mult, daca cesionarea in aceste cazuri nu a urmarit interesul unor terti deductibilitatea valorii ramase este si mai evidenta.

In cazul novatiei se recomanda ca, pentru a fi deductibila cheltuiala cu valoarea ramasa neamortizata - reflectata in contul 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capital" la calculul impozitului pe profit, cesionarea sa aiba in contrapartida un venit minim. Nu conteaza cuantumul acestui venit (mai mic sau mai mare decat valoarea ramasa neamortizata) - pentru deductibilitate cheltuielii este suficient sa se inregistreze un venit.


Sper ca v-am fost de ajutor. Daca cneva mai are si alte pareri ar fi super.

O seara buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune contract leasing Botosel Botosel Buna ziua, Am o masina in leasing din 2008. Luna aceasta s-a hotarat cesionarea contractului catre o alta firma. Firma de leasing ne-a aprobat cererea si ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuiala reziliere contract leasing financiar Ionel30 Ionel30 Am urmatoarea speta: - o societate nu mai reuseste sa achite ratele unui leasing financiar,asa ca este nevoita sa renunte la mijloacele fixe care fac obiectul ... (vezi toată discuția)
Inregistrari contabile contract novatie adina_beb adina_beb Buna ziua Societatea la care lucrez a incheiat un contract de novatie cu o alta societate pentru un autoturism si nu stiu care sunt inregistrarile contabile ... (vezi toată discuția)