avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se calculeaza corect incalzirea unui apartament?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se calculeaza corect incalzirea unui apartament?

Buna ziua...locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje, unde in urma cu 3 ani au venit administratora blocului insotita de un reprezentant de la centrul de termoficare sa imi masoare caloriferele si teava care face legatura dintre calorifer si coloana comuna fara sa-mi dea prea multe detalii de ce fac asta. Bun..dupa un timp s-a afisat la avizier un tabel cu SET-ul fiecarui apartament, cu tipul de colorifer si marca lui (ex.Purmo).Uimitor e ca, la mine s-a stabilit un SET de 210% (aveam caloriferele schimbate cu radiatoare din tabla exact cum mi-a recomandat instalatorul, pentru a face caldura pe care o aveam si inainte cu cele din fonta), iar la apartamentul de sub mine unde au ramas aceleasi calorifere din fonta SET-ul era de 70%( precizez ca acest locatar avea toate caloriferele la fel ca si mine, mai exact nu s-a debransat cu niciunul. Problema mea este:
-- cum pot afla daca cei de la D… mi-au calculat corect SET-ul sau in ce lege se prevede acest calcul?
-- este normal sa-mi zica administratorul ca un calorifer din tabla consuma mai mult decat un calorifer din fonta? temperatura din locuinta nu a fost modificata prin schimbarea acestor calorifere din fonta/ in tabla, a ramas la fel, ei imi zic ca acum eu am un consum mai mare de agent termic; asa este??(temp.25 grade inainte si dupa schimare)
Ce solutii am sa aflu adevaratul meu consum si daca cei de la Asociatie imi calculeaza corect consumul de caldura sau fac un abuz pe baza faptului ca eu mi-am schimbat caloriferele!
Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi utile pentru ca eu consider ca factura mea de caldura este mai "UMFLATA" fata de facturile celor care nu au facut schimbari, iar Asociatia ma minte mereu cand le cer socoteala pe tema asta! E corect si in ce lege, ordonata se prevede sa se calculeze caldura in apartament la suprafata RADIANTA nu la cea UTILA cum se facea inainte!!!!???? Ajutati-ma va rog cu sfaturi pentru ca nu stiu nimic legat de acest domeniu cu Asociatiile de proprietari.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 20:05, 15 Februarie 2014
Nu am inteles nici eu care este treaba cu procentele respective, 210%, 70%?
Intradevar, SET-ul se masoara in mp. Poate fi vorba de un procent pe care-l reprezinta SET-ul dintr-un total de 100%. Dar 210% ce reprezinta, crestere fata de SET-ul dvs initial?

Verificare calcul corect:
Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002 – Ghid privind determinarea suprafeţei echivalente termic a corpurilor de încălzire GP 067-02. Elaborat: INCERC.
Ghidul prevede principalele modele şi tipuri de corpuri de încălzire utilizate în clădiri de locuit, social-administrative şi similare acestora în România şi stabileşte mărimea suprafeţei echivalente termic a acestora.
Daca nu gasiti aici, fiind vorba de model mai nou, poate a primit agrement tehnic dupa aceea, caloriferul trebuie sa aiba trecut in documentatie SET-ul. Cei de la Asociatie sau termoficare ar trebui sa va indice sursa lor de informare la stabilirea SET. Este o informatie publica pentru un proprietar.
Au stabilit ei justificat volumul de agent termic din caoriferul de tabla? La cele din fonta stiu ca se precizeaza in STAS si volumul de agent termic dintr-un element. Daca au acelasi SET, au si aceeasi putere termica.

Pentru a asigura necesarul de căldură apartamentelor dintre etaje, acestea beneficiază şi de căldura indirectă, de la apartamentele situate la ultimul etaj, parter, care, prin proiect, au un număr mai mare de elemente de calorifer. Apartamentele din zone marginale au rol de zonă tampon între mediul exterior şi apartamentele dintre etaje, asigurând o temperatură normală şi între etaje. De aceea trebuie aplicaţi factori de corecţie, reducere din căldura cedată aceste etaje, şi creşteri procentuale pentru apartamentele dintre etaje. Prin folosirea criteriului suprafeţei utile, aceste corecţii se produc automat.
Repartizarea costurilor exclusiv conform suprafeţei echivalentă termic a caloriferelor (SET) reprezintă o inechitate. Nu exista nicio reglementare care sa prevada doar acest criteriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare cheltuieli incalzire bloc (bransati + debransat + set) rwkovacs rwkovacs Buna ziua, Conform Ordinul presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, comitetul asociatiei de prop., a luat decizia sa plateasca firma ISTA pentru inventarierea ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza suprafata radianta? mirelademian mirelademian Va rog sa ma ajutati. Vreau sa stiu cum se calculeaza suprafata radianta. Asociatia imi spune ca depasesc suprafata radianta permisa apartamentului meu cu 39%. ... (vezi toată discuția)
Numărare elemenți calorifere Lunawith Lunawith Buna ziua , as dori o lamurire cu privire la numararea elementilor caloriferelor din apartamente fara repartitoare pentru \" calcularea \" caldurii .Exista o ... (vezi toată discuția)