avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Numărare elemenți calorifere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Numărare elemenți calorifere

Buna ziua , as dori o lamurire cu privire la numararea elementilor caloriferelor din apartamente fara repartitoare pentru " calcularea " caldurii .Exista o astfel de lege prin care sa permitem accesul in apartament a unor persoane din administratia blocului pentru numararea elementilor caloriferelor ??? Se calculeaza altfel cadura de acum incolo ???
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:04, 15 Septembrie 2017
Exista dispozitie expresa prevazuta de L nr 230/2007
Articolul 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu . Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Va multumesc , asta am inteles dar as dori sa spuneti daca exista lege pentru : elementi din fonta si din tabla tinand cont ca intr-un element din fonta intra in jur de 1.8 l apa , iar intr-un din tabla intra 0.175 l apa . Tinand cont ca : fonta are o radiere mai mare si un timp indelungat de 2-3 ore , iar cel de tabla are radierea ca la fonta, dar cu un timp fff scurt (se raceste foarte repede ) .Toate discutiile dintre locatari sunt datorita RADET ului si ordinul dat de Primaria Capitalei datorita faptului ca apa calda din calorifere nu pleaca cu temp 85 grade din CET si in punctul de RADET ajunge la 40 grade iar presiunea pe care trebuie sa o dea RADET ul nu ajunge nici macar pana la etajul 4-5 iar de la 6 in sus fara caldura. .Atunci cum se calculeaza suprafata de radiere intr-un apartament ???? Imi puteti explica ????
Cam multe intrebari pentru un nestiutor, insa:
Datorita faptului ca mai toata lumea "umbla" la calorifere, le schimba pe cele vechi cu altele noi fara a avea niciun aviz/aprobare, distribuitorul impreuna cu asociatiile umbla ca nebunii prin blocuri de parca nu ar avea ce sa faca, macar la vreme de toamna pentru a verifica SET-urile instalatiilor de incalzire, printre care si SET-ul caloriferelor din locuintele proprietarilor.
1. Asa cum s-a mai spus, exista cadru legal de a intra in casele proprietarilor..., asta ati inteles;
2. Comisia care face verificarea caloriferelor cunoaste cam tot ce-ati enumerat dvs. in topic - daca caloriferul este din fonta, cate coloane, ce tip de coloana si la fel daca caloriferul este din tabla...
Toate aceste se fac in scopul de a se putea face o repartizare a costurilor cu incalzirea locuintelor, cat mai corecta.
Oricum furnizorul dvs. (RADET) s-a pus la adapost prin montarea unui contor de energie termica, la baza blocului. Ca agentul termic de intrare in bloc nu are temperatura necesara, asta o stim, insa nu cred ca presiunea la baza blocului nu este corespunzatoare.
Asadar necazul este ca temperatura ag. termic nu este corespunzatoare, apoi cum am spus, proprietarii si-au schimbat caloriferele vechi, cu un SET proiectat, cu calorifere noi mult supradimensionate sa aiba el caldura, de altii nu il intereseaza...
Caldura se repartizeaza dupa suprafata utila a apartamentului, nu dupa numarul de elementi.
Ultima modificare: Joi, 14 Septembrie 2017
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Dr. Virgil Dan Amza,
Eu sunt de acord cu Dvs., dar retineti cateva aspecte, pentru ca pe viitor sa dat raspunsuri corecte - pe aceasta tema:
- repartizarea costurilor cu incalzirea locuintei - in conditiile in care cantitatea de energie termica nu este cuantificata la nivel de apartament, se face proprortional cu SU a locuintei, DAR in conditiile in care SET-ul caloriferelor este cel din proiectare/constructie.
Cititi cu atentie ce intreaba userul, vedeti ca discutiile au plecat pe panta schimbarii caloriferelor in sensul maririi SET-ului, astfel incat nu mai putem vorbi despre o repartizare dupa SU reala.
Sunt formule de calcul care pot mari sau micsora SU a apartamentului, functie de SET-ul modificat...
Din acest motiv, cel putin la nivel teoretic, proprietarii care vor sa-si modifice caloriferele, trebuie sa aiba avizul as. prop. Cum proprietarul nu prea are interesul sa plateasca mai mult, tace chitic (platesc prostii), astfel ca as. prop. ar trebui sa-si faca un obicei de a verifica SET-urile, ori inainte de inceperea sezonului de incalzire, ori imediat dupa inceperea acestuia (cel mai bine).

Cu aceasta ocazie, cred ca am mai clarificat cate ceva din aspectele repartizarii costurilor cu incalzirea locuintelor in conditiile in care apartamentul nu este contorizat si nici nua are repartitoare de costuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se repartizeaza caldura la pausal? merepere merepere o asociatie a renuntat la repartitoare. as dori sa stiu cum este corect sa se faca repartizarea cheltuielilor cu caldura? avand in vedere ca unii si-au ... (vezi toată discuția)
Echivalare termică mira55 mira55 Cum se face echivalarea termică a coloanelor de încălzire? Cât reprezintă/echivalează termic o coloană de încălzire comparativ cu un ... (vezi toată discuția)
Este obligatorie facturarea caldurii dupa set ? Petrigna Petrigna Bloc racordat la sistemul centralizat de incalzire.Administratia sustine ca a fost obligata sa renunte la plata facturii dupa suprafata locativa si sa treaca ... (vezi toată discuția)