avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA Declaratia 390 VIES
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA Declaratia 390 VIES

Buna ziua,

Sunt o PFA (cod CAEN 6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei). M-am inregistrat in ROI deci implicit m-am inregistrat in scopuri de TVA. Emit doar facturi externe in SUA si Olanda deci facturile nu contin TVA.

Intrebarea mea este daca am obligatia de a depune declaratia 390 VIES ( Declaraţia recapitulativă )?

Conform ART. 156^4 (2) Declaraţia recapitulativă se întocmeşte conform modelului stabilit prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru fiecare lună calendaristică în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru astfel de operaţiuni.

Dupa ce am citit acest articol din codul fiscal m-am interesat exact ce inseamna exigibilitatea taxei si am gasit:
ART. 134 (2)Exigibilitatea taxei reprezintă data la care autoritatea fiscală devine îndreptăţită, în baza legii, să solicite plata de către persoanele obligate la plata taxei, chiar dacă plata acestei taxe poate fi amânată.
si
ART. 134 (3)Exigibilitatea plăţii taxei reprezintă data la care o persoană are obligaţia de a plăti taxa la bugetul statului, conform prevederilor art. 157 alin. (1). Această dată determină şi momentul de la care se datorează majorări de întârziere pentru neplata taxei.

De aici eu inteleg ca atata timp cat nu emit facturi cu TVA (deci nu am obligaţia de a plăti taxa la bugetul statului) nu am obligatia de a depune declaratia 390 VIES. Va rog sa imi spuneti daca am interpretat corect aceste articole din codul fiscal.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 09:12, 23 Martie 2014
Nu exista CUI eliberat pentru depuneri online.
Sunteti inregistrat fie cf.art.153 fie cf.art.153^1 -Cod fiscal.
Inregistrarea cu D 095 este in ROI.
Inregistrarea cf.art.153-se depune cu D 070
Inregistrarea cf.art.153^1-se depune D 091

@psebi-Definitie taxare inversa

Taxarea inversa - este procedura aplicata de beneficiarul unei livrari de bunuri/prestari de servicii care, conform legii, devine persoana obligata la plata TVA pentru achizitia de bunuri/servicii efectuata, prin exceptie de la regula generala conform careia persoana obligata la plata TVA este furnizorul bunurilor/prestatorul serviciilor.

In functie de art.descris mai sus v-ati inregistrat trebuie sa depuneti
-D390/D300
sau
-D390/D301-daca este cazul.

Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
"fals. vei inregistra acel CUI pt depuneri online. Practic, depui cate un D095 pt CNP, CUI si CIF (ala de ROI)."
Adica ai depus 3 declaratii 095 ??? :D :D
Doamne fere'

"si eu, pfa, neplatitor de tva, cu certificat digital, si depun regulat D390 cand am facutir in EU (fie ca sunt facturi emise de mine, sau PT mine ca urmare a ceva achiziti (aviz!!))"
Daca declari avizul din UE asteapta-te la amenda la control... Eventual confiscarea marfii ( marfa fara documente de provenienta)
In primul rand pt ca nu poti emite - primi aviz din UE ( este ceva intern doar in RO). Si daca ai vrut sa zici cmr - cmr ul nu se declara !!!
:D
aviz, nu avizul. Poate m-am exprimat gresit; in sens de "aviz amatorilor", presupun ca expresia asta e mai auzita. Eu n-am lucart cu avize ca n-am avut nevoie, deci sensul acesta al cuvantului nici nu mi-a trecut prin cap.

"doamne fere" intr-adevar. In prima instanta am scris (parca) D105. Cand am citit dupa ce am postat, mi-a sarit in ochi ca nu e numaru bun. Scurt, mi-a casunat ca vorbim despre ROI, deci tre sa fie 095, si l-am editat repede. Nu gasesc amu alta logica pt ca sa fi scris 095 acolo :|

Amu ca am re-citit ce am scris, pot sa ma dau cu capu de pereti :) deci e vroba de D150, adica "cererea de utilizare a serviciului de depunere electronică", care se depunde cat unul pt fiecare CUI, CNP, CIF pt care se doreste a depune declaratii online.

mii de scuze pt eventualele confuzii create.
da, corect. D150 se depune pt fiecare.Chiar daca proprietarul pfa ului depune electronic. Adica se imputerniceste pe el sa depuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl neplatitor de tva, inscris in roi presteaza servicii informatice ralle ralle Buna ziua, Situatia de fapt: Avem un SRL pt servicii informatice - microintreprindere, neplatitor de TVA. Recent ne-am inscris in ROI cf. art 153^1 (in ... (vezi toată discuția)
Roi? AnneMarie31 AnneMarie31 Buna ziua eu, ca traducator autorizat si PFA, pentru a emite facturi clientilor din strainatate (din UE) trebuie sau nu sa ma inscriu in Registrul ... (vezi toată discuția)
Decl.390 alinadrg81 alinadrg81 Buna ziua, am urmatoarea situatie: factura intracomunitara in 31.10 de bunuri, perioada fiscala la TVA este trimestriala...constat ca factura este eronata (nu ... (vezi toată discuția)